Žvilgsnis


2006-03-07
Marijana JASAITIENĖ
Žvilgsnis

21-ojo amžiaus maru būtų galima pavadinti paukščių gripą, nes dėl jo kilusi panika užvaldė Europos ir Azijos gyventojus. Tai įrodė, kad ne tik mes, lietuviai, esame skystablauzdžiai, linkę perlenkti lazdą labiau iš baimės nei realios grėsmės.

Žinoma, pavojaus dėl paukščių gripo yra, ir atsarga gėdos niekuomet nedaro - tai jau seniai patvirtino mūsų senoliai išminčiai. Pastarojo mėnesio duomenimis, gripo protrūkiai tarp paukščių nustatyti dvylikoje pasaulio šalių, o virusas aptiktas jau devyniolikoje Europos valstybių. Artimiausios mums, kuriose užfiksuota gripo protrūkių - Rusija, Ukraina.

Lenkijos visuomeninė televizija vakar pranešė, kad dvi nugaišusios gulbės, rastos Šiaurės Lenkijoje, buvo užsikrėtusios ir žmonėms pavojingu virusu H5N1. Tai pirmieji patvirtinti paukščių gripo atvejai kaimyninėje šalyje. Jų neišvengta, nors aukšto laipsnio parengtis dėl paukščių gripo Lenkijoje galiojo jau kelias dienas - nuo to laiko, kai keli šios ligos atvejai buvo nustatyti Vokietijoje netoli Lenkijos sienos ir kaimyninėje Slovakijoje.

Tai mums dar labiau didina nerimą. Lenkija - čia pat. Lietuvoje paukščių gripo atvejų nenustatyta, tačiau pavojaus varpai skamba vis garsiau. Paukščiai ilgam įkalinti tvartuose. Gulbės gaišta nuo bado, nes jau bijome joms ištiesti ranką su lesalu. Kaimiečiai drasko gandralizdžius, veja šalin paukščius, kuriais didžiavomės, rašėme į Raudonąją knygą, o miestiečiai pagrįstai piktinasi: jei paukščių gripas toks pavojingas, kodėl leidžiama kritusius paukščius užkasti, užuot reikalavus deginti? Kodėl reikalaujama naminius paukščius uždaryti, o ne skiepyti? Juk užkrato su lesalu, graužikais ir kitais būdais patekimo į tvartus ir kitas uždaras patalpas tikimybė yra beveik šimtaprocentinė, kaip ir mums tikimybė susirgti pavojinguoju gripu, jei sergančio paukščio mėsą valgysime žalią.

Lenkijos premjeras Kazimežas Marcinkevičius, šiomis dienomis atvykęs į Torūnę, norėdamas gyventojams įrodyti, kad paukščių gripas žmonėms nepavojingas, vietos restorane demonstratyviai valgė paukštienos patiekalus. Tą patį, siekdami įtikinti vartotojus, kad valgyti paukštieną nėra pavojinga, darė Prancūzijos lyderiai - drąsiai valgė paukštienos produktus Paryžiuje vykusioje žemės ūkio parodoje.

Pasaulis susirūpinęs: ekonomiką paukščių gripas stumia į nuosmukį. Teigiama, kad Prancūzijos, kuri yra didžiausia Europoje naminių paukščių eksportuotoja, paukštininkystės sektoriaus nuostoliai dėl šalyje nustatytų paukščių gripo atvejų siekia 40 mln. eurų per mėnesį. Nuostolius nulemia 25-30 proc. šalyje kritęs paukštienos vartojimas. Praėjusią savaitę Prancūzijos vyriausybė šiam sektoriui skyrė 63 mln. eurų paramos.

Šiaurės Europoje paukštienos ir jos produktų vartojimas pastaruoju metu sumažėjo 10 proc., o Italijoje - net 70 proc. Vieniems - nuostoliai, kitiems - pelnas: Čekijoje buvo pardavinėtas mineralinis vanduo, neva apsaugantis nuo paukščių gripo, Vokietijoje siūlomi vaistai, kurių 20 tablečių kainuoja beveik tūkstantis litų, jau nekalbant apie užsienio šalių rinką užplūdusius visokiausius apsauginius kombinezonus, kaukes, paukščių baidykles ir t.t.

Kiaulių augintojai trina rankas: nuo jautienos atgrasė prieš kelerius metus paniką sukėlusi kempinligė, dabar bijoma valgyti paukštieną, nors medikai tvirtina, kad paukščių gripu žmogus užsikrečia nuo paukščių išmatų bei sekretų, o virusas žūva 70 laipsnių karštyje. Taigi, jei žalios paukštienos nevalgome, tai ir bijoti nėra ko.

Gal labiau reikia bijoti plėšikų ir mažinti nusikalstamumą, nesėsti už vairo girtiems, nes nuo smurto ir per autoavarijas Lietuvoje žūva daug daugiau žmonių nei nuo paukščių gripo visame pasaulyje.

Ir dar: reikia gydytis, susirgus paprastu gripu, nes mokslininkai mano, kad vienu metu susirgus įprastu gripu ir užsikrėtus paukščių ligos virusu gali įvykti pasikeitimas genais ir išsivystyti visiškai naujo tipo gripo virusas, kuriuo žmogus užkrės žmogų ir tai sukels pasaulinę pandemiją.