Žvilgsnis


2005-09-29
Giedrė BUDVYTIENĖ
Žvilgsnis

Seimas užsimojo uždrausti medikams imti net simbolines dovanas iš pacientų. Net ir pasveikę ligoniai nebegalės nė saldainių ar gėlių gydytojams ir slaugytojoms atsidėkodami atnešti. Tokį radikalų pakeitimą rekomendavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o dauguma Seimo narių jam pritarė. Šios pataisos autorius Seimo narys Vidmantas Žiemelis siūlė švelnesnį variantą - uždrausti dovanas ir kyšius tik prieš gydymąsi ir jo metu.

Civilinis kodeksas sveikatos sistemos darbuotojams vieninteliams Lietuvoje leidžia oficialiai gauti kyšius ir net reglamentuoja jų dydį - jie negali viršyti 125 litų. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė įsitikinusi, kad žengtas labai rimtas žingsnis - pagaliau nebeliks precedento medikams imti dovanas, kurios realybėje tapdavo kyšiais. Jų įteisinimas išskirdavo iš kitų ir diskriminuodavo gydytojo profesiją, buvo nesuderinamas su Hipokrato priesaika.

Mūsų sąmonėje giliai įsišaknijęs stereotipas, kad medikai - vargšai, pasiaukojamai triūsiantys kone už ačiū, juo toliau, juo labiau bliūkšta. Raskime dar bent vieną profesiją, kuriai per metus atlyginimai būtų pakelti daugiau nei 40 proc. Nepaisant to sveikatos sistemos darbuotojai šaukia, kad šie procentai matomi tik algalapiuose, o norint daugiau uždirbti reikia plėšytis keliose darbovietėse.

Tačiau kam šiandien Lietuvoje nereikia daug ir sunkiai dirbti, jei nori aprūpinti šeimą, vaikus, sutaupyti būstui, atidėti senatvei? Ne tik gydytojai, bet ir pedagogai, menininkai, mokslininkai, vadybininkai, inžinieriai vienodai vargsta.

Atrodo, medikai ir kitąmet nuskriausti nebus. Planuojama, kad Privalomojo sveikatos draudimo biudžetas ženkliai augs, dar keli šimtai milijonų litų sveikatos sistemą turėtų pasiekti iš rezervo. Tačiau politikai, dėję pastangas, kad pagaliau medikai būtų patenkinti ir nebegąsdintų streikais, atkreipia dėmesį, jog didėjant atlyginimams negerėja sveikatos priežiūros paslaugų kokybė.

Pacientų skundai, bylojantys apie medikų aplaidumą, atsainumą, klaidas ir kitus pažeidimus, plūsta į Valstybinę medicininio audito inspekciją, Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją. Pasak D.Mikutienės, pats laikas pareikalauti iš medikų gerai atlikti savo darbą, skirti pakankamai dėmesio pacientui, laikytis etikos reikalavimų. Dangstytis maža alga nebepavyks.

Esame įpratę, kad dėmesį ir kokybę galima nusipirkti. Tai palanki dirva klestėti kyšiams ir dovanoms. Nė suvargusi pensininkė nedrįsdavo rodytis poliklinikoje be šokolado, o atsidūrusi ligoninėje paskutinius sutaupytus litus gydytojai į kišenę kišdavo. Juk malonu, kai nušvinta šypsena ir sužimba dėmesio žiburėlis. Tegu ir už pinigus. Neretai tai ir gyvybę išsaugoti padeda.

Naivu tikėtis, kad nuo šiol nebeliks kyšių tarsi mostelėjus burtų lazdele. Tačiau gydymo įstaigos bus priverstos ieškoti būdų, kaip juos įteisinti. Pasirodo, tai įmanoma. Vienuose sostinės gimdymo namuose sumokėjus 400 litų į ligoninės kasą galima pasirinkti norimą gydytoją, o dar 200 - akušerę. Nebereikia sukti galvos, kaip, prie ko prieiti, kiek pinigų duoti, kad sulauktum didesnio dėmesio.

Šiek tiek neramu, kad dovanų ir kyšių draudimas nevirstų raganų medžiokle. Pakanka prisiminti Specialiųjų tyrimų tarnybos žygius, gaudant kyšininkus medikus. Kiek būta slaptų operacijų, triukšmo, skambių kaltinimų, tačiau vėliau jie subliūško kaip muilo burbulas.

Jei bus imta persekioti ir kaltinti gyvybę žmogui išgelbėjusį, sveikatą sugrąžinusį gydytoją už tai, kad atsidėkodamas ligonis jam atnešė, o šis, nenorėdamas jo įžeisti, paėmė kokią nors simbolišką dovaną, medikai ir visuomenė tik dar labiau bus supriešinti. Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga pareiškė, jog netikslinga atimti iš pacientų galimybę atsidėkoti gydytojui. Norint tai padaryti visuomet galima rasti būdą, juolab kad visame pasaulyje tai priimta.

Ž.Padaiga mano, kad kur kas svarbiau toliau gerinti situaciją sveikatos sistemoje. Jis žada per savo kadenciją pasiekti, kad vienu etatu dirbantys medikai uždirbtų 4 tūkstančius litų, kas dabar įmanoma tik ariant dvigubu krūviu. Tada pacientams nekils minčių, kad gydytojui reikia atsidėkoti ne gėlių puokšte, o papildomu piniginiu užmokesčiu.