Žvilgsnis


2004-04-24
Violeta VILKAUSKAITĖ
Žvilgsnis

Dar vienu paradoksu galima būtų pavadinti STT operaciją, kurios metu buvo sulaikytas Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Vidmantas Jonas Žilinskas, AB “Limeta” generalinis direktorius Vidmantas Zimnickas bei UAB “Medita” direktorius Vidmantas Kačkus. Paradoksu galima vadinti dėl vienos priežasties: ministerijos sekretoriaus žmona tarptautinės organizacijos “Transparency International” direktorė Laima Žilinskienė ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Valentinas Junokas yra svarbiausieji kovotojai su korupcija Lietuvoje.

Turint galvoje, kad operatyvinė informacija renkama ne dieną ir ne savaitę, tai galima suprasti, kaip jautėsi STT direktorius, praėjusį mėnesį drauge su L.Žilinskiene pasirašęs Jungtinių Tautų vystymo programos projektą “Skaidrumo ir atskaitomybės didinimas viešajame administravime”. Projektui įgyvendinti Jungtinės Tautos skyrė 70 tūkst. JAV dolerių, o pati Lietuva - arti 100 tūkst. LT. Projektą turėtų įgyvendinti ir šiuos pinigus panaudoti STT ir “Transparency International”.

Žinoma, jokiu būdu negalima daryti jokių išvadų apie L.Žilinskienės darbą, turint galvoje tai, kas atsitiko jos vyrui. Vis dėlto keistai skamba dar šių metų pradžioje atliktų šios organizacijos tyrimų išvados, kur buvo konstatuota, jog labiausiai Lietuvoje korumpuoti muitinių, savivaldybių taip pat medicinos sektoriaus darbuotojai.

Sulaikymas ar suėmimas, žinoma, dar ne pripažinimas kaltu. Tačiau ir ne gandų lygio plepalai, kokiais būtų galima pavadinti garsiąsias paties V.Junoko paraiškas apie Seimo narius, neteisėtai gavusius žemės sklypus. “Žemgrobių byla” vadintas skandalas jau beveik subliūško, nors neteisingai apkalbėtų, nukentėjusių nuo pirma laiko paskelbtų duomenų, liko daug.

Kita kalba su medicinos darbuotojų byla. STT iš esmės išsiaiškino tai, kas užkulisiuose buvo jau seniai kalbama. Jau seniai niekam ne paslaptis, kad ten, kur vyksta pardavimų konkursai, sukasi juodasis biznis. Ypač medicinoje, nes tai viena iš pelningiausių sričių. Ir dabar į STT akiratį patekęs VšĮ Sveikatos apsaugos projektų koordinavimo biuro rengtas konkursas dėl medicinos įrangos dienos chirurgijos centrams įsigijimo ir rentgeno aparatų pirkimo-pardavimo ypatingas ganėtinai solidžia pinigų suma. Vien įranga kainuoja daugiau nei 6 milijonus litų. Sutikit, dėl tokių pinigų verta stengtis ir kyšiais “pamaitinti” ne vieną valdininką. Ir pareigūnai rizikuoja. Kaip, beje, rizikuoja dauguma eilinių medikų, kurie pasipinigauja iš savo pacientų. Tačiau ar gali jie vengti, bijoti tai daryti, jei pačios aukščiausios galvos elgiasi panašiai ir dar blogiau. Dažnas pacientas visą savo per amžių sukauptą turtą paklotų, kad būtų pagydytas pats ar jam artimas žmogus. Be to, medikai turbūt vienintelė profesija Lietuvoje, kurios atstovams net pagal įstatymą galima duoti dovanas, t.y. kyšius. Tiesa, dovanos turi kainuoti simbolines sumas, tik nelygu kam kokia suma yra simbolinė.

Jeigu medicinos darbuotojų byla nepasibaigs taip kaip žemgrobių, galėsime drąsiai paspausti ranką STT pareigūnams. Ne dažnai pavyksta tinklus užmesti ant tokių stambių žuvų. Tik apsidraudžiant reikėtų priminti, kad sumos, dėl kurių sudegė minėti valdininkai ir verslininkai, yra labai didelės, ir jų gali užtekti ne tik patiems valdininkams, bet ir teisėsaugininkams. Tad džiaugtis pirma laiko nėra ko. Tačiau vien tai, kad išdrįsta pajudinti šią sritį, yra sveikintina.

Vakar dviem paroms buvo sulaikytas sveikatos apsaugos eksministras Konstantinas Romualdas Dobrovolskis. Jis įtariamas dokumentų klastojimu toje pačioje korupcijos sveikatos apsaugos sistemoje byloje. Atlikta nemažai kratų. Teigiama, kad sulaikymų gali būti ir daugiau. Tačiau daug kas paaiškės netrukus, nes sulaikymų terminai tuoj pat baigsis ir norint sulaikytuosius laikyti nelaisvėje ir toliau, teks kreiptis į teismą sankcijų jų suėmimui. Kita vertus, galbūt šioje byloje suėmimais nedaug ką ir išspręsi. Svarbiausia, įtariamieji netrukdo dabar, kai norima atlikti kratas ir apklausti kitus asmenis.

Taigi, kaip galėtų konstatuoti tarptautinės organizacijos “Transparency International” tyrėjai, Lietuvoje sėkmingai kovojama su korupcija.