Žemdirbiams riaušininkams areštas atidėtas


2004-09-30
Lina NAVICKAITĖ
Žemdirbiams riaušininkams areštas atidėtas

Ir nuteisti, ir išteisinti ūkininkai pasipiktino nuosprendžiu bei žada jį skųsti

Pernai gegužę magistralinių kelių blokadą organizavę žemdirbiai vakar sulaukė teismo nuosprendžio.

Nors penkiems teisiamiesiems už riaušių organizavimą skirta lygtinė 60-ies parų arešto bausmė, o du kaltinamieji išteisinti, tačiau visi žemdirbiai liko nepatenkinti teismo nuosprendžiu ir pareiškė jį skųsią.

Tam rimtą priežastį įžvelgia ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas, nes keli į Seimą kandidatuojantys žemdirbiai buvo teisiami be VRK leidimo.

Lyderis teisiamųjų nepalaikė

Vakar rytą į Kauno miesto apylinkės teismą atvyko ne tik septyni riaušių organizavimu kaltinami žemdirbiai, bet ir keliasdešimt juos palaikančių bendraminčių.

Tokia žmonių minia susirinkdavo tik į pirmuosius teismo posėdžius šį pavasarį, o vėliau žiūrovų tebūdavo vienas kitas.

Nei teismo koridoriuje, nei salėje taip ir nepasirodė Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pirmininkas Jonas Ramonas. Nors žemdirbių lyderiui taip pat pareikšti įtarimai tuo pačiu nusikaltimu, tačiau, J.Ramonui susirgus, jo byloje padaryta pertrauka. Šiuo metu atnaujinti teismo procesą būtinas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) leidimas, mat ŽŪR vadovas yra kandidatas į Seimą ir turi asmens neliečiamybę.

Prieš dvi savaites J.Ramonas dar gydėsi Druskininkų sanatorijoje, o šiuo metu - atostogauja.

Teisme nebuvo matyti ir nė vieno politiko, nors bylos nagrinėjimo eigoje žemdirbiams rankas spaudė ir Seimo nariai, ir savivaldos atstovai.

Teisėjas Kęstutis Gudynas nuosprendį skelbė perpildytoje salėje - nemažai susirinkusiųjų būriavosi pasieniuose bei prie durų. Dar grupelė žmonių, panorusių išklausyti teismo verdikto, liko stypsoti koridoriuje.

Kaip jau rašėme, baudžiamojon atsakomybėn žemdirbių organizacijos atstovai buvo patraukti už tai, kad pernai gegužės 21-22 dienomis organizavo kelių blokadas. Ūkininkai, reikalavę padidinti pieno supirkimo kainas, piketus pradėjo 2003 metų gegužės 20 dieną, o kitas tris dienas blokavo kai kuriuos kelius, vedančius į pasienį su Latvija ir Lenkija, bei automagistralę Kaunas-Klaipėda ties įvaža į uostamiestį.

Kaltę neigė

Teisėjas, įvertinęs visus 5 tomų byloje surinktus įrodymus, vaizdo medžiagą bei išklausęs liudytojus, nustatė, jog riaušes organizavo ir žemdirbių veiksmus koordinavo penki iš septynių teisiamųjų.

Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Bronius Markauskas, ūkininkai Kęstutis Miliauskas iš Kalvarijos ir Virginijus Mykolaitis iš Vilkaviškio r., uteniškis Arūnas Kudrevičius bei marijampolietis Artūras Pilota pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuoto nusikaltimo, nors patys teisiamieji savo kaltę neigė.

Jie visi teisme tikino tik perdavinėję į mitingus susirinkusiems žmonėms naujienas, kaip vyksta derybos su Vyriausybe, tačiau neraginę ūkininkų blokuoti kelius. Tokį sprendimą priėmę patys žemdirbiai.

Tačiau teismas nustatė, kad įtariamieji žemdirbius, mitingavusius Klaipėdos, Panevėžio rajonuose bei Kalvarijoje, ragino blokuoti kelius ir nepaklusti teisėtiems policijos reikalavimams pasitraukti nuo automagistralių.

V.Mykolaitis bei A.Pilota prisipažino užvairavę ant kelio Kaunas-Marijampolė-Suvalkai traktorius, tačiau tai darę paraginti susirinkusių žemdirbių. Tokius jų veiksmus teismas įvertino kaip šiurkštų viešosios tvarkos pažeidimą.

Nubausti ne visi

Penkiems minėtiems žemdirbiams už riaušių organizavimą skirtos vienodos bausmės - po 60 parų arešto, bausmę atidedant vieneriems metams. Visiems nuteistiesiems per artimiausius metus draudžiama ilgiau kaip 7 dienoms palikti gyvenamąją vietą. Iš A.Kudrevičiaus, organizavusio blokadą kelyje Panevėžys-Pasvalys-Ryga prie Saločių pasienio posto, krovinių pervežimo bendrovei “Vilniaus dobilas” priteista 1100 litų žalos atlyginimo.

Skiriant bausmes teismas atsižvelgė, kad kaltinamieji, nors ir pažeidė įstatymus tyčia, charakterizuojami teigiamai, teisiami pirmą kartą. Nusikaltimo požymių nenustatyta tik dviejų teisiamųjų - Prienų rajono žemdirbių asociacijos vadovo Jono Vilionio bei ūkininkės Irenos Guobužienės - veiksmuose. Jie dalyvavo žemdirbių susirinkimuose, tačiau, anot teismo, nebuvo mitingų organizatoriai ir neragino žemdirbių blokuoti kelius. Tiesa, I.Guobužienė, liudytojų teigimu, per megafoną kreipėsi į ūkininkus “eiti į kelius”, tačiau tokį veiksmą teismas įvertino kaip “savo nuomonės reiškimą, neturėjusį įtakos tolesniems įvykiams”.

Žemdirbiams paskirtos bausmės yra švelnesnės, nei prieš dvi savaites pasiūlė valstybės kaltinimą palaikiusi prokurorė. Tuomet bausmę - 30 parų arešto - buvo siūloma atidėti tik Kęstučiui Miliauskui, o likusiesiems žemdirbiams buvo siūloma nuo 60 iki 80 parų arešto.

Įsitikinęs, jog teisiamieji suprato paskelbtą nuosprendį, teisėjas informavo, jog jį galima per 20 dienų apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Rašys apeliacinį skundą

Nuskambėjus teismo verdiktui, nemažai susirinkusiųjų sveikino bei spaudė rankas ir nuteistiesiems, ir išteisintiems žemdirbiams. Tačiau įkalinimo išvengę ūkininkai salę paliko rūškanais veidais. Tarpusavyje vertindami nuosprendį bei atsakinėdami į žurnalistų klausimus, žemdirbiai dažniausiai kartojo frazę “politinis susidorojimas”.

Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Bronius Markauskas neslėpė nepasitenkinimo teismo sprendimu.

“Kaltinimas formuluojamas tais įkalčiais, kurių nėra. Labai gaila, kad teismas vykdo kažkieno politinę valią. Tokiu atveju čia turėtų sėdėti ne aštuoni, o keli tūkstančiai žemdirbių”, - sakė B.Markauskas.

Kelis kartus akcentavęs, jog įkalčiai prieš juos suklastoti, Pieno gamintojų asociacijos vadovas užtikrino kartu su kolegomis skųsią nuosprendį apeliacine tvarka.

“Neteisinga, kad keldami teisėtus reikalavimus, šiandien esame baudžiami”, - pridūrė B.Markauskas. Žemdirbius gynęs advokatas Kęstutis Stungys buvo įsitikinęs, kad bylos nagrinėjimo eiga ir teismo nuosprendis turi trūkumų. Advokato teigimu, buvo nagrinėjami tik konkretūs teisiamųjų veiksmai, tačiau visai nekreiptas dėmesys į tuos veiksmus paskatinusias priežastis.

Išteisinimas nepaguodė

Nuosprendžiu stebėjosi net ir išteisinti žemdirbiai: Jonas Vilionis bei Irena Guobužienė.

“Nesuprantame, kodėl mus išskyrė? Mes darėme tą patį, ką tūkstančiai žemdirbių. Nesijaučiame dėl to kalti”, - kalbėjo ūkininkai.

“Gal norima mus supriešinti? Gal teismas gavo tokį nurodymą?”, - svarstė I.Guobužienė, pridūrusi, jog toks sprendimas “nėra teisingas visų teisiamųjų atžvilgiu”.

“Mus teisė už tai, ką pasakėme. Ištartas žodis tapo nusikaltimo įrodymu”, - piktinosi ūkininkė.

J.Vilionis, kurį prokurorė siūlė nubausti 80 parų arešto, nuosprendį pavadino “politiniu susidorojimu”, nors jis pats buvo išteisintas.

“Žemdirbius nuteisė, kad kitiems būtų pamoka, kad daugiau niekas neišdrįstų eiti ant kelių”, - dėstė Prienų rajono žemdirbių asociacijos vadovas.

Į “Kauno dienos” klausimą, ar planuoja palaikyti nuteistų žemdirbių apeliacinį skundą, abu ūkininkai užtikrino kartu su kitais teiksią apeliaciją.

“Jeigu reikės, eisime iki Strasbūro. Už žodį negalima nuteisti”, - įsitikinę ūkininkai.

Kad kai kurie žemdirbiai turi rimtą priežastį nuosprendį apskųsti, patvirtino ir VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, mat teismas neprašė leidimo tęsti procesą prieš B.Markauską, I.Guobužienę ir J.Vilionį, kurie yra kandidatai į parlamentą.

Tačiau, anot Z.Vaigausko, bausmė už riaušių organizavimą nė vienam jų neturėtų užkirsti kelio į Seimo rinkimus, nes Kauno miesto apylinkės teismo sprendimas įsigalios tik po 20 dienų.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą parlamentarais negali būti renkami asmenys, kurie likus 65 dienoms iki rinkimų yra nebaigę atlikti bausmės ar sumokėję baudos pagal teismo paskirtą nuosprendį.

Gina neliečiamybė

Žemdirbiai dar prieš prasidedant teismo procesui ne kartą prašė nutraukti baudžiamąją bylą dėl riaušių organizavimo. Su tokiais prašymais jie kreipėsi ne tik į teisėsaugininkus, bet ir į šalies vadovus, kuriems įrodinėjo “jokių kriminalinių nusikaltimų” nepadarę. Ūkininkai ir anksčiau buvo ne kartą pareiškę, jog jeigu Lietuvos teismuose “sveikas protas nenugalės”, jie “teisybės ieškosią” Europos Žmogaus Teisių Teisme Strasbūre.

Anksčiau ar vėliau teisme teks gintis ir Jonui Ramonui. Teisėsaugininkų surinktais duomenimis, ŽŪR vadovas yra minimas kaip vienas pagrindinių riaušių organizatorių. Tiesa, kai žemdirbiai traktoriais ir kita technika keliose vietose užtvėrė į pasienį vedančius kelius, J.Ramonas gulėjo ligoninėje dėl širdies veiklos sutrikimų. Tad jau iš karto pateikus įtarimus, žemdirbių lyderis neigė aktyviai organizavęs protesto akcijas ir kelių blokadą.

Kol kas teismas nesikreipė į VRK dėl teisminio proceso atnaujinimo. Jeigu J.Ramonas taps Seimo nariu, naujasis parlamentas turės spręsti, ar panaikinti jo neliečiamybę ir leisti stoti prieš teismą.