Vokietijos lietuvaičiai transformavo Heloviną


2006-11-03
Vokietijos lietuvaičiai transformavo Heloviną

Bonos mieste, Anabergo pilyje, Vokietijos lietuvių jaunimas šventė ne Heloviną, o Baltoviną. Vokietijos lietuvių jaunimo sąjungos (VLJS) organizuotoje šventėje dalyvavo apie trisdešimt Vokietijos lietuvių iš visų šalies kampelių.

Į renginį taip pat buvo pakviesti latviai bei estai, tačiau pastarieji neatvyko, o latvių buvo tik vienas. Šių metų Baltovino šventės tema buvo “Tikėjimas”.

VLJS pirmoji vicepirmininkė Aušra Malinauskaitė sakė, kad ši šventė - tai tiesiog atsipalaidavimo savaitgalis, per kurį susipažįstama ir bendraujama be jokių suvaržymų. Šis renginys skirtas palaikyti svetur gyvenančių jaunų lietuvių bendravimą ir priminti jiems jų kilmę bei skatinti patriotiškumą.

A.Malinauskaitė netrukus prisidės prie Vokietijos lietuvių bendruomenės (VLB), padėdama organizuoti Vasario 16-osios šventę, taip pat planuojamas gegužės 11 - 13 dienomis vyksiantis kasmetis VLJS suvažiavimas, kuriame dalyvaus dainininkė Jurga iš Lietuvos.

Kitais metais Aušra pakviesta dalyvauti projekte “Draugystės tiltai”. Ši tarptautinė vaikų vasaros stovykla anksčiau vyko Airijoje, Švedijoje. Kitais metais vyks Vokietijoje. Paklausta, kas skatina užsiimti visuomenine veikla, A.Malinauskaitė atsakė: visur aktyviai dalyvauti nuo mažens skatino mama.

Aušra Vokietijoje - jau šešeri metai. Ten išvyko vos baigusi vidurinę mokyklą. Šiuo metu pedagogiką studijuojanti mergina dar nori šiek tiek pabūti Vokietijoje, tačiau savo gyvenimą sieja tik su Lietuva.

VLJS prieš 30 metų įkūrė Vokietijoje gyvenę aktyvūs jaunuoliai, norėję suvienyti savo tautiečius. VLJS bendradarbiauja su VLB bei Vokietijoje veikiančia lietuviška Vasario 16-osios gimnazija.

Prie kuklių VLB skiriamų lėšų organizacijos nariai prisiduria išradingiausiais būdais, pavyzdžiui, sukuria gražaus dizaino rašiklius ir juos pardavinėja, tačiau, kaip mums pasakojo viena iš VLJS valdybos narių Aušra Malinauskaitė, daugiausia pinigų uždirbama per Vasario 16-osios šventę to paties pavadinimo gimnazijoje pardavinėjant kavą ir pyragus.