Viskas prasideda nuo smulkmenų


2004-08-14
Viskas prasideda nuo smulkmenų

Atrodo, paprasta smulkmena: kasmet nuo spalio 1 d. iki balandžio 1 d. vairuotojai yra verčiami važinėti įsijungę žibintus, nors kai kuriomis dienomis saulė plieskia kaip vasarą. Sako, taip reikia, atseit švedai kitaip mašinos neužveda, kol šviesos neįjungtos. Ir viskas atseit daroma tavo, žmogau, gerovei. Tačiau kartais pradedi galvoti: ar tikrai viskas taip gerai, ką aklai kopijuojame nuo kitų tautų tradicijų ir papročių. Nuo kokių nelaimių apsaugos saulei šviečiant įjungti automobilių žibintai, jei jaunuolis ar net policininkas gerokai išgėręs vairuoja automobilį dvigubai didesniu greičiu negu leidžiama. Žūva žmonės, o medicinos darbuotojai gana dažnai pakeičia po avarijos tirto girto vairuotojo kraujo analizę. Ir kaina pasakoma už šią paslaugą

Ir vėl nebaudžiamas, ir vėl visagaliai pinigai. Tai demoralizuoja visuomenę ir daug jaunimo jau nebesupranta, kas gerai, kas blogai. Dalis težino viena - pinigai yra gerai, ir kuo daugiau jų turi, tuo geriau, nesvarbu, kokiu būdu jie įgyti. Net sukurtas kalambūras: pinigų ir meilės per daug nebūna.

Prevencinės auklėjamosios priemonės - geras dalykas. Tačiau niekada neišauklėsime nusikaltėlio, sadisto, kanibalo, recidyvisto vien gražiais žodžiais. Tuo jau įsitikinome. Švelnindami bausmes atvirai propaguojame nebaudžiamumą, tiesiog skatiname nebijoti atsakomybės už savo veiksmus. Nusikaltėlis, kuris tyčia nužudo žmogų, jau nevisavertis žmogus, jis turi būti išbrauktas iš visuomenės. Be griežtesnių įstatymų nieko nepasieksime. Tai kas turi šiuo atveju įvesti tvarką, gal vėl visuomenė, kaip madinga sakyt? O kam tuomet policijos ir medicinos vadovai? Skųstis blogu gyvenimu?

Tik vadovų atsakomybės stoka privedė prie įvykių Kauno miesto Vileišio vidurinėje mokykloje. Visos nelaimės prasideda nuo netvarkos, vidaus elgesio taisyklių nesilaikymo, kitaip sakant, beveik nuo smulkmenų.

Jau seniai kalbama apie kyšininkavimą aukštosiose ir kitose mokyklose prašant geresnių pažymių. Nenaujas dalykas - seksualiniai santykiai tarp dėstytojų ir studentų. Ne viena dešimtis tokių santykių baigėsi net vestuvėmis. Tai jokia Amerika. Bet visa tai jau peržengė padorumo ribas ir pasiekė neregėtą mastą. Baisiausia tai, kad ir čia naudojama prievarta.

Per paskutinius 3 metus pavyko visai neblogai išspręsti ekonominius šalies klausimus: didėja gamyba, pagerėjo šalies ekonominė padėtis, mažėja nedarbas. Tačiau bendros tvarkos kol kas nepasiekėme, valdininkų nenoras dirbti labai įsišaknijęs ir tiesiog trukdo mums žengti pirmyn. Turi būti gerokai sugriežtinta visų lygių vadovų atsakomybė ne tik už save bet ir už jam patikėtą kolektyvą, pradedant nuo aukščiausio ir baigiant žemiausio rango vadovu. Ir tą reikia padaryti įstatymais, juos griežtinant. Dabar gi “prisitapšnojusį” generolą ministras atleidžia iš pareigų, o tas demoralizuodamas žmones drąsiai pareiškia, kad kreipsis į teismą. O apie teismus visuomenė taip pat daug žino ir turi savo nuomonę.

Seniai aišku, turime būti aktyvesni ir nesitaikyti su blogiu. Jau kuriamos žmonių bendrijos, gal greitai sulipdysime ir pilietinę visuomenę, kuriai bus ne vis tiek, kaip dirba valdžia ir kaip mes gyvename, kuri neverkšlens, kaip dabar, kad viskas blogai, kad mažai uždirbame, o pati kartu su valdžia spręs gyventojų problemas.