Visi keliai veda į ”Megą”


2005-12-03
Dainoras LUKAS
Visi keliai veda į ”Megą”

Statybininkai centro atidarymui rengėsi nežmoniškais tempais, o vakar prekybininkai sveikino tūkstančius pirkėjų

Vakar Kaune duris atvėrė didžiausias, 72 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos ir laisvalaikio centras Vidurio Lietuvoje - “Mega”. Paskutinėmis dienomis prieš atidarymą statybininkai ir prekybininkai dirbo dieną naktį, o vakar į Kauną nemokamai buvo vežami gyventojai iš aplinkinių rajonų.

Nemokamai vežė autobusais

Pasak “Baltic Shopping Centers” (BSC), kuri valdo objektą, valdybos pirmininko Augustino Rakausko, siekiama, kad “Mega” taptų Vidurio Lietuvos simboliu ir šio regiono gyventojų susibūrimo vieta. Verslininkų apskaičiavimais, per pusę valandos “Megą” gali pasiekti pusė milijono Vidurio Lietuvos gyventojų, o per valandą - beveik trečdalis gyventojų iš visos Lietuvos.

Vakar į centro atidarymą žmonės buvo nemokamai vežami iš Elektrėnų, Kaišiadorių, Ukmergės, Jonavos, Kėdainių, Marijampolės, Alytaus, Prienų. Nemokami autobusai kursuos visą savaitgalį, planuojama šią akciją pratęsti iki Naujųjų metų.

Prekybininkai planavo centrą atidaryti iš paties ryto, kad išvengtų didelių spūsčių. “Mega” darbą pradėjo 10 val., pirmieji pirkėjai prie durų laukė jau nuo devintos valandos. Apsaugos darbuotojai be didesnių sunkumų suvaldė minią. Per pirmas penkias minutes į centrą suėjo beveik tūkstantis žmonių. Didžiausio antplūdžio buvo laukiama vakarop.

Liejosi skambūs žodžiai

Pirmieji svečiai - verslininkai, politikai, kiti, prisidėję prie centro statybos, - į “Megą” rinkosi jau ketvirtadienio vakare. Tarp svečių buvo ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, kuris pasveikino projekto įgyvendintojus.

A.Paulauskas sakė, kad jam patinka “Megos” geografinė padėtis. “Manau, jog šis centras turi privalumų dėl to, kad įsikūrė ne pačiame mieste, o šalia jo”, - sakė politikas.

“Kaunas tampa pagrindiniu ir didžiausiu Lietuvos miestu, tikru megapoliu, svarbiausia Lietuvos sankryža”, - jau nuo pakylos žarstė pagyras A.Paulauskas.

Ryklių dar nėra

“Megoje” įsikūrė apie 130 parduotuvių. Čia veiks ir naujas kino operatorius “Cinamon”. Penkių salių kino centre filmus vienu metu galės žiūrėti daugiau kaip 1000 žiūrovų.

Lankytojų dėmesį traukia milžiniškas, 170 tūkst. litrų talpos akvariumas, kuriame tarp šimtų egzotiškų rūšių žuvų plaukios ir šeši rykliai, tačiau pastarųjų dar nėra.

Žuvys bus vežamos trimis etapais. Iš pradžių buvo atgabentos pačios atspariausios žuvys, kurioms tinka dirbtinai sukurta aplinka. Tai - prieš kelias dienas iš Londono ir Amsterdamo atvežtos Karibų jūros ir Atlanto vandenyno žuvys. Po 3-4 savaičių bus pristatytos atsparesnės aplinkai žuvys, galiausiai sausio viduryje turėtų pasirodyti ir rykliai, kurie itin lepūs. Kol jie bus atgabenti, kitos žuvys jau bus parengusios reikiamą mikrobiologinę aplinką.

Akvariumo sienelės pagamintos ne iš stiklo, o 30 cm storio akrilo pluošto. Viena akvariumo sienelė sveria 17,5 tonos. Tokius akvariumus montuoja tik dvi bendrovės pasaulyje, viena yra JAV, kita - Japonijoje. “Šiuo metu akvariumą prižiūri specialistai iš 10 šalių”, - sakė “Megos” rinkodaros koordinatorė Natalija Platonova.

Statė 2 tūkstančiai žmonių

“Megą” statė “YIT Kausta”. Statyba užtruko tik 9 mėn. Komplekse iki paskutinės dienos dirbo apie 150 “YIT Kausta” darbuotojų, o kartu su subrangovais dirbusiųjų skaičius viršijo 2 tūkst. Statybininkai dirbo dieną ir naktį.

“Mūsų bendrovė yra pastačiusi ne vieną prekybos milžiną, tačiau tokiais tempais dar neteko plušėti”, - pripažino “YIT Kausta” generalinis direktorius Antanas Butkus.

Bėgimas per greitkelį

Į “Mega” investuoti 200 mln. litų. Dar 14 mln. litų buvo skirta virš magistralės Kaunas - Vilnius pastatytam viadukui, kuris sujungė Vytėnus su Šilainiais.

Automobilių stovėjimo aikštelėje yra 2,5 tūkst. vietų automobiliams, šalia centro bus įrengta automatinė degalinė “1-2-3”. Kauniečiai į “Megą” galės vykti ir visuomeniniu transportu: į centrą veš 38-ojo ir 21-ojo maršruto autobusai ir 24-ojo bei 54-ojo maršruto mikroautobusai.

Vakar išaiškėjo, kad neišspręsta eismo saugumo problema. Jau nuo pat ryto greitkelyje pradėjo budėti kelių policijos ekipažas. Patruliai pasakojo, jog būriai žmonių, ypač vaikų, eina tiesiai per greitkelį, nepaisydami lekiančių automobilių.

“Kai atsistojame vienoje vietoje, žmonės bėga kitur. Juos suprantu: pirkėjai tingi eiti toli iki viaduko. Saugumo problemą čia išspręstų tik pėsčiųjų tiltas arba tvora”, - sakė magistralinių kelių priežiūros būrio vyr. patrulis Saulius Kasiulynas.

Pareigūnai stebėjosi, kad per greitkelį eina ir suaugusieji. “Vienas perėjo pasiremdamas ramentais, moteris - stumdama vaiko vežimėlį. Nelaimių ilgai laukti nereikės”, - liūdnai prognozavo policininkai.