VIP gyvenimas garsioje tarpukario pilaitėje


2006-09-26
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
VIP gyvenimas garsioje tarpukario pilaitėje

Kviestiniame idėjiniame architektūriniame konkurse nugalėjo XXI a. pradžios gero užstatymo formulę pasiūlęs projektas

Vienu vertingiausių vaizdų į Kauno centrą grožėsis prabangių apartamentų gyventojai.

Taip nusprendė buvusio “Kauko” restorano savininkas - bendrovė “Liūtukas ir Co”, nutarusi komercinės paskirties sklypui grąžinti tarpukario paskirtį - gyvenamąją ir prieš pusmetį paskelbusi kviestinį idėjinį architektūrinį konkursą.

Vakar paaiškėjo, kad specialistai pataria verslininkams spjauti į tarpukariu čia stovėjusios inžinieriaus Felikso Vizbaro pilaitės formas ir statyti čia sinusoidės formos pastatą - šiuolaikišką miesto panoramos akcentą.

Neatsiejama kalvų panoramos dalis

Baltoji F.Vizbaro pilaitė tarpukariu išdygo sodybinio užstatymo Žaliakalnio teritorijoje.

Į tautinio stiliaus paieškas pretendavusios pilaitės architektūra šiais laikais būtų vadinama kičine, tačiau šis statinys tapo išskirtinis dėl savo vietos. Iš čia - kaip ant delno - visas Kaunas. Lygiai taip pat iš apatinės miesto terasos buvo matomas ir F.Vizbaro pilaitės bokštelis, tapęs neatsiejama miestą supusių kalvų panoramos dalimi.

Bendrovės “Liūtukas ir Co” atstovai pakvietė sukurti galimą prašmatnaus daugiabučio viziją keturis Kauno architektų kolektyvus: “Dviejų” grupę, Jono Audėjaičio vadovaujamą architektų komandą, Šarūno Kiaunės kūrybinį kolektyvą ir Astą ir Gintarą Prikockius. Jiems buvo pasiūlyta ieškoti ne tik funkciškai ir komerciškai geriausios architektūrinės idėjos, bet ir dermės su aplink plytinčiais Žaliakalnio šlaitais bei F.Vizbaro vilos kadaise daryto pastato-solisto įspūdžio atkartojimo.

Kadangi beveik visiškai sovietmečiu perstatyta “Baltoji pilaitė” nėra kultūros paveldo objektas, ypatingo įvaizdžio miesto panoramoje konkurso sąlygos leido siekti ir šiuolaikine raiška.

Vieni grįžo į praeitį, kiti - ne

Tai du kūrybiniai kolektyvai ir darė. “Dviejų grupė” (Gintaras Balčytis, Linas Tuleikis, Kęstutis Vaikšnoras, Julius Baronas) pasiūlė sinusoidės formos statinį, vėduokle išsiskleidžiantį palei šlaitą. Š.Kiaunės vadovaujamas architektų kolektyvas, nutaręs, kad sugrįžti į praeitį - beprasmiška, suprojektavo 2, 3 ir 4 aukštų korpusų grupę, išsidėsčiusią puslankiu prie šlaito keteros.

Tuo tarpu Jono Audėjaičio vadovaujami architektai siūlė naujame pastate įkomponuoti F.Vizbaro pilaitės fasadą ir jame įrengti išskirtinį 165 kv. m būstą. O kitus 15 butų išdėstyti kituose korpusuose. Astos ir Gintaro Prikockių sumanymu, reikėtų atstatyti F.Vizbaro pilaitę ir joje įkurdinti VIP klubą, o greta jo pastatyti triaukštį pastatą siaurais vertikaliais langais, kuriame tilptų 15 butų.

Konkursui pateiktus projektus įvertinti verslininkai paprašė Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus atstovų

Narciziškas elgesys pasitvirtino

Konkurso recenzentui Audriui Karaliui pasirodė, kad pagal “Dviejų grupės” pateiktą projektą pastatyti VIP apartamentai labiausiai atitiks išskirtinio miesto panoramos akcento įvaizdį. “Kuriama ne XX a., o XXI a. pradžios gero užstatymo formulė”, - teigė architektas. Skulptūrinę kompoziciją primenantis statinys nekreipia dėmesio į kaimyninių sklypų struktūrą, bet, anot A.Karaliaus, laivo priešakį primenančioje vietoje toks elgesys gal ir pateisinamas. “Pagaliau ir F.Vizbaras kadaise savo turimame didesniame nei visi sklype elgėsi taip narciziškai, kaip ir šie autoriai”, - projektų pristatyme visuomenei kalbėjo A.Karalius, dar nežinodamas, kokios kolegų pavardės slepiasi po slapyvardžiais.

“Dviejų grupės” architektai siūlo “vipinį” gyvenimą šešiolikai šeimų. Tai reiškia kaimynų neužstojamą vaizdą į šlaitus ir miesto Centrą, didelį požeminį garažą, kuriame tilps ne tik šeimininkų, bet ir svečių automobiliai, erdvius butus (kai kurie jų - per du aukštus) su plačiomis terasomis, kurias nuo saulės spindulių galės dengti metalinės žaliuzės, ir laiptines į kiemo pusę.

Konkurso vertinimo komisija, kurioje - architektai, paminklosaugininkai, urbanistai ir užsakovai, uždarame savo posėdyje nutarė pirmąją premiją skirti “Dviejų grupės” projektui, antrąją - J.Audėjaičio architektų kolektyvui, trečiąją Š.Kiaunės kūrybinei grupei, o ketvirtąją - A. ir G.Prikockiams.

Raimundas Marcinkevičius sakė, kad jo atstovaujamas bendrovės “Liūtukas” savininkas yra patenkintas konkurso rezultatais: “Gavome keletą vietos vystymo idėjų”. Tačiau R.Marcinkevičius neatmetė galimybės, kad gali būti skelbiamas antrasis konkurso turas.