Vienišos motinos nerimauja


2003-11-03
Daiva VALEVIČIENĖ
Vienišos motinos nerimauja

Socialinės paramos galės tikėtis tik tos mamos, kurios išties augina vaikučius vienos ir gali tai įrodyti  

Socialinė parama vienišoms motinoms išties padidino neregistruotų santuokų skaičių. Net katalikiškai nusiteikusi visuomenės dalis ėmė ne taip griežtai vertinti gyvenimą “susidėjus”, kai tai tapo materialiai naudinga. Dabar valdžia suskato imtis priemonių: socialinės paramos galės tikėtis tik tos mamos, kurios išties augina vaikučius vienos. Tereikės tai įrodyti dokumentais.  

Tikėjosi būti laiminga

“Įsimylėjau ir nenorėjau klausyti tėvų perspėjimų nepasitikėti savo draugu. Vaikinas buvo gražus, linksmas, turėjo daug draugų ir šalia jo aš jaučiausi labai laiminga. Net nesuabejojau, kai jis pasiūlė drauge gyventi. Mama verkė, tėtis išbarė, o aš nesupratau, kodėl jie tokie žiaurūs savo vienturtei”, - prisimena Lilijana.

Paskui viskas klostėsi ne pagal jos, o pagal patį liūdniausią tėvų scenarijų. Mantas pasakė, kad mergina jam nusibodusi ir pareikalavo išsikraustyti iš jo buto.

“Maniau, kad dėl streso dingo mėnesinės ir tik dar po mėnesio susivokiau nueiti pas gydytoją. Sužinojusi, kad laukiuosi, nutariau Mantui nieko nesakyti. Neabejojau, kad jis manęs nemyli ir nenorėjau žemintis. Negali būti nė kalbos, kad prašyčiau iš jo materialinės paramos, geriau jau badaučiau”, - sako jaunutė moteris.

Romualda, mažojo Kazimiero mama, sūnelio trečiojo gimtadienio laukia be didelio džiaugsmo. Gražiai augantis berniukas - jos gyvenimo prasmė, tačiau po to, kai jam sukaks treji, mama nebeteks teisės į 90 litų paramą, o ir 135 litų išmokų laikas baigiasi.

Darbo biržoje įsiregistravusi moteris, kuri kažkada mokėsi Pramoninės ir civilinės statybos fakultete, o paskui dirbo vienoje gelžbetonį gaminančioje įmonėje, visiškai neturi iš kur laukti paramos. “Tėvelis suteikė sūnui pavardę ir iškeliavo toli toli”, - sako moteris.

Ji net bijo galvoti apie savo ir mažylio ateitį. Socialiai pažeidžiamos motinos nerimauja, kad iš jų neatimtų vaikų, todėl bijo ieškoti papildomos valstybės paramos. Savo vaikais nepasirūpinę vyrai vargu ar dės bent kiek pastangų, padėdami tvarkyti valdžios reikalaujamus dokumentus. Juk vien oficialiai įteisinti skyrybas su nežinia kur esančiu vyru - užduotis ne iš lengvųjų.  

Be teisės į orumą  

“Mūsų funkcija - registruoti mažylius. Jei tėvai pateikia santuokos liudijimą, vaikelio dokumente atsiranda abiejų tėvų duomenys. Jei mama tiesia tik savo pasą ir vaiko gimimo pažymą, užregistruojame palikdami tuščias grafas. Anksčiau rašydavome bet kokį moters nurodytą vardą ir jos pavardės vyriškąjį variantą, dabar to nebereikalaujama”, - sako Kauno civilinės metrikacijos biuro vedėjo pavaduotojas Gediminas Lukoševičius. Jo teigimu, vienišos mamos registruoja kas dešimtą naujagimį.

Kokia moteris nežino, kas jos vaikelio tėvas? Jei šis nenori imtis atsakomybės už savo atžalą, reikia kreiptis į teismą. Jei nenori pripažinti tėvystės, - kreiptis į ekspertus. Tokia tvarka atrodo logiška, tačiau ji neįvertina nei žmogaus moralinių nuostolių, nei paiso susiklosčiusios realybės. Lietuvoje daugybė išsiskyrusių moterų iš savo buvusių vyrų negali išsireikalauti jų vaikams priteistų alimentų.

Iki šiol žmonės išties laimėdavo valstybės paramą, jei susilaukdavo vaikų neregistruotoje santuokoje. Kai kuriuose Lietuvos rajonuose taip gimsta beveik trečdalis mažylių. Dabar valstybė ketina “revizuoti” esamą padėtį, suskaičiuoti tokių žmonių turtą, o vienišas motinas priversti “suieškoti” savo vaikučių tėvelius.

Valdžios atstovams patogu manyti, kad visos vienišos ar daugiau nei pajėgia išlaikyti vaikų turinčios mamos yra linkusios sukčiauti. Valstybės nuostata yra būtent tokia, nors ji ir maskuojama gražiais žodžiais apie būsimą paramos “tiems, kuriems iš tiesų jos reikia”, didėjimą. Toks įspūdis susidaro svarstant Piniginės socialinės paramos mažas pajamas turinčioms šeimoms įstatyme numatytą vienišų motinų-tėvų rėmimo būdą ir tvarką.

Naujoji tvarka tikriausiai net paskatins kai ką pagaliau atšokti vestuves. Tačiau ką darys tos, kurios tikrai apviltos ir išduotos? Joms teks dar kartą iš naujo patirti gėdą ir pažeminimą. O gal vargšas neturi teisės į orumą?  

Nei žuvyčių, nei tėvelio  

“Mano dukra pasakė esanti labai nelaimingas vaikas. Seneliai gyvena toli, ji neturi jokio gyvūno. Tėvelio taip pat nėra”, - pasakoja trisdešimt penkerių metų moteris. Mergaitė paaugo ir pradeda užduoti sunkius klausimus. Kaip jai paaiškinti, kad mama, kadaise pasakiusi mylimam vyrui, kad jis turi jas arba oficialiai pripažinti, arba pamiršti, visiškai nesitikėjo tokio rezultato.

“Mes draugavome, o sužinojęs apie mano nėštumą jis neišsigando. Gimdyti ryžausi, nes myliu vaikus, o mano amžius tuomet artėjo prie trisdešimties. Gal padariau klaidą, pasakiusi, kad jam atėjo laikas apsispręsti. Jis nenorėjo, kad gyventume kaip visi žmonės, o aš nenorėjau tokių neaiškių santykių”, - prisimena Danguolė.

Registruodama naujagimę, Danguolė, paklausta vaiko tėvo vardo, pasakė išgalvotą, o eilutė, kur turėjo būti įrašytas asmens kodas, liko tuščia. Dabar tokio dokumento, įrodančio, kad ji viena augina vaiką, nepakanka. Nepadeda ir pažyma, kad bute ji gyvena dviese su dukra.

“Anksčiau to visiškai pakako, o dabar iš manęs reikalauja pažymos iš metrikacijos biuro. Man pikta, kad turiu gaišti laiką ir žemintis, įrodinėdama akivaizdų dalyką. Gaunu algą, o papildomai veiklai perku patentą. Už jį iki šiol mokėdavau mažiau, ir tai buvo vienintelė mano, kaip vienišos motinos, lengvata”, - guodžiasi Danguolė.

Kauno apskrities mokesčių inspekcijos Švietimo ir konsultavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Kuckailienė sako, kad nėra konkrečiai išvardyta, kokius dokumentus turi pateikti asmenys, prašantys lengvatos įsigyjant verslo liudijimus.

Tačiau gyventojų pajamų įstatyme metrikacijos biuro pažyma minima, todėl logiška, kad jos pareikalauta ir kitu atveju, kaip dokumento, įrodančio teisę į lengvatą. “Metrikacijos biurai tokias pažymas išdavinėja, nematau problemos. Moteris gali ją išsiimti”, - sakė V.Kuckailienė, tačiau pripažino, kad ji tėra papildomas dokumentas. Be gimimo liudijimo, įrodančio, kad vaiko tėvas jo savu nepripažino, pažyma negaliotų.  

Nevedusios ir išsiskyrusios  

Dabar vienišos motinos neturi išskirtinio statuso. Jų teisės ir lengvatos tokios pačios, kaip ir kitų moterų, kurios augina vaikus vienos: išsiskyrusios, našlės.

“Jei žmonės nori apgauti valstybę, jų papildomomis pažymomis nepažabosi. Dirbu mokykloje ir bendrauju su daug šeimų. Štai vieni inteligentiški, tris vaikelius auginantys žmonės išsiskyrė, nors ir toliau gyvena kartu. Tačiau jis, nors ir yra privačios firmos direktorius, oficialiai gauna tik minimumą. Nuo jo ir moka alimentus savo vaikams. Nedirbanti moteris “skursta”, todėl gauna nemokamą maitinimą visiems vaikams, kompensaciją už šildymą”, - netiki būsimos socialinės “revizijos” sėkme mokytoja Natalija Lankaitienė.

Ji pasakoja apie kitą išsiskyrusią (šįkart išties) moterį, kuri privačiai dirba stomatologe. Oficialus uždarbis toks, kad ji, viena auginanti du vaikus, turi teisę gauti kompensacijas. Abiem atvejais pristatytos visos reikalaujamos pažymos. Jei bus paprašyta įvardyti turimą turtą ir niekas netikrins, kiek tai atitinka tikrovę, sunkumų vėl nebekils.

“Man gaila tų moterų, kurios vienos velka didelę naštą - girtaujantį, nuolat iš darbo atleidžiamą vyrą, ir iš savo algos išlaiko visą šeimą. Jos negali gauti paramos: nepateikia reikalaujamų pažymų, biržos jų vyrams duoda dokumentus, kurie nesuteikia teisės į lengvatas. Viskas pasikeistų, jei jie išsiskirtų”, - baigia savo apmąstymus apie pažymų svarbą pedagogė.