Vieni džiaugiasi, kiti - niokoja


2004-08-14
Virginija SKUČAITĖ
Vieni džiaugiasi, kiti - niokoja

Romainių kapinėse vagišiai per vieną naktį nugvelbė baigiamo kapinėse įrengti vandentiekio šulinėlių čiaupus

Didžiulį kauniečių nepasitenkinimą kėlusi vandens stoka Romainių kapinėse tebekamuoja čia kapus prižiūrinčius žmones, nes dėl įvairių priežasčių vandentiekio teks palaukti iki rudens. Karmėlavos kapinėse prižiūrintieji kapus jau gali lengviau atsikvėpti - čia iš artezinio gręžinio, o ne iš vasarą išsekdavusio upeliuko vanduo jau pasiekia atokiausius kvartalus. Tad iš dvidešimt keturių 145 ha ploto veikiančių ir pusiau veikiančių miesto kapinių nuo rudens vandentiekio neturės tik Seniavos ir žydų kapinės H. ir O.Minkovskių gatvėje.

Artezinis šulinys jau veikia

Šių metų lietinga vasara buvo palanki kapavietes prižiūrintiems kauniečiams, tačiau buvusių vasarų karščiai išryškino bejėgiškas “Kapinių priežiūros” pastangas aprūpinti didžiąsias - Karmėlavos (40 ha), Romainių (30 ha) ir Seniavos (10,6 ha) - kapines vandeniu. “Nepaisant to, kad į jas pernai atvežėme vandens už kelias dešimtis tūkstančių litų, kapinių lankytojai buvo priversti vežtis vandenį iš namų. Tuomet pasipylė gyventojų skundai. Tad Savivaldybė, nelaukdama dar vienos sausringos vasaros, pernai skyrė lėšų arteziniams šuliniams bei vandentiekiui Karmėlavos ir Romainių kapinėse įrengti. Šiemet mes tuos darbus pradėjome ir beveik baigėme”, - sakė “Kapinių priežiūros” direktorius Valdemaras Olšauskas.

Karmėlavos kapinėse šiuo metu vanduo iš artezinio šulinio vandentiekio tinklais pasiekia tolimiausius pakraščius, nes vandentiekio linijos (apie 5 km) šiemet apraizgė visą baigiamą užpildyti kapavietėmis teritoriją. “Šią vasarą čia įrengtas 80 metrų gylio artezinis šulinys, o vandentiekio šulinėliai - penki iš jų nauji - įrengti prie visų 32 kvartalų. Įrengiant naujuosius šulinėlius teko pakloti ir apie pusantro kilometro naujų vandentiekio vamzdžių”, - tvirtino Karmėlavos kapinių vedėjas Alvydas Michelkevičius.

Cisternos tebetarnaus

Į 1-ąsias ir 2-ąsias Romainių kapines pernai buvo atvežta beveik 3000 kubinių metrų vandens, tačiau toks kiekis tik iš dalies patenkindavo kapavietes prižiūrinčiųjų poreikius. Vandens stoka kapinėse ypač kamavo vyresnio amžiaus žmones, neturinčius automobilių ir negalinčių atsivežti vandens.

Šiemet šiose kapinėse užbaigti beveik visi vandentiekio, trisdešimties jo šulinėlių statybos darbai, įrengti du 110 m gylio arteziniai šuliniai, beje, kainavę 160 tūkstančių litų. “Beliko pajungti trifazę elektros srovę, tačiau prieš tai dar reikia gauti nemaža leidimų. Tikimės, kad šį rudenį kapinėse bus visiškai išspręsta vandens problema. Suprantama, jei vandalai dar kartą nenusuks vandens šulinėlių vamzdžių bronzinių čiaupų su rankenėlėmis”, - piktinosi šių kapinių vedėjas Henrikas Mikučionis, rodydamas nuniokotus 30 šulinėlių.

Vandalų elgesiu piktinosi ir čia pat kapavietę, ravėjusi kaunietė Janina Streleckienė. Pasirodo, net ir tuomet, kai vandenį bus galima pasiimti iš šulinėlio, cisternos vis vien liks. Jose visuomet bus vandens, atitekančio iš artezinio šulinio. Šios vandens talpyklos praverstų tuomet, jei dėl kokių nors priežasčių nutrūktų elektros tiekimas ir nebebūtū galima naudoti artezinio šulinio.

Rūpi ne tik vanduo

Seniavos kapinės, į kurias vasarą atvežamas vanduo kainuoja maždaug 10 tūkstančių litų, vandentiekio vandens sulauks kartu su aplinkiniais gyventojais. Šiose kapinėse teks atlikti daug lėšų pareikalausiančių darbų, nes reikės įrengti vandentiekio linijas ir šulinėlius. Tikimasi, kad šie darbai bus pradėti jau kitais metais.

Vargu ar bus įrengtas vandentiekis žydų kapinėse O.H.Minkovskių gatvėje, nes čia prižiūrima nedaug kapaviečių, kurioms pakanka 16 kubinių metrų vandens per mėnesį.

“Dabar didžiausias mūsų rūpestis - Karmėlavos kapinių tvora. Kaip rodo skaudi mūsų patirtis, neverta tvorai naudoti metalinį tinklą, nes jis pavagiamas. Tad dabar ieškome optimalaus sprendimo tvorai įrengti. Ne mažiau rūpi ir iki šiol Eigulių kapinėse neįrengti laiptai”, - tvirtino V.Olšauskas.