Vengrija palaikys Lietuvos siekį


2005-09-29
Vengrija palaikys Lietuvos siekį

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, viešėdama Budapešte, kur dalyvavo 7-ojoje Europos šalių ministrų, atsakingų už jaunimo reikalus, konferencijoje, taip pat susitiko su Vengrijos jaunimo, šeimos, socialinių reikalų ir lygių galimybių ministre Kinga Gonsz.

Vilija Blinkevičiūtė pristatė Kingai Gonsz Lietuvos siekį Vilniuje įsteigti Europos lyčių lygybės institutą ir paprašė palaikyti Lietuvą, kai bus priimamas sprendimas, kurioje Europos Sąjungos šalyje bus steigiama minėta institucija.

“Tai, kad Vengrija pažadėjo paremti mūsų šalį, mums yra labai svarbu ir todėl esam labai dėkingi šios šalies vyriausybei. Priimant sprendimą mums bus labai reikalingas kiekvienos šalies palaikymas”, - sako Vilija Blinkevičiūtė.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamento “Dėl Europos lyčių lygybės instituto steigimo” projekto svarstymą Europos Sąjungos šalys pradėjo šių metų pavasarį. Sprendimas dėl Europos lyčių lygybės instituto vietos bus priimamas aukščiausiu lygiu, ES šalių vyriausybių vadovų konferencijoje ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo minėto reglamento įsigaliojimo dienos. Laikomasi nuostatos, jog naujosios ES agentūros turėtų būti steigiamos naujosiose šalyse narėse.

Lietuva siekia, kad ši nauja Europos Sąjungos institucija, dėl kurios kūrimo ir steigimo jau pradėti svarstymai visose Europos Sąjungos šalyse, būtų įkurta mūsų šalyje. Vilija Blinkevičiūtė pabrėžia, jog Lietuva yra pirmoji valstybė, parodžiusi didžiausią iniciatyvą dėl instituto įsteigimo mūsų šalyje ir konkrečiais veiksmais siekianti, jog šis tikslas būtų įgyvendintas.

Instituto veikla nepriklausytų nuo Lietuvos nacionalinių institucijų, jis būtų pavaldus Europos Komisijai, kuri ir išlaikytų šį institutą. Siūlomas instituto biudžetas - 52,5 milijono eurų per 7 metus. Institute dirbtų tarnautojai iš visos Europos Sąjungos.

SADM inf.