Velnio tuzinas - tik kevalas


2006-03-25
Rūta KANOPKAITĖ
Velnio tuzinas - tik kevalas

Vilnietės menininkės Jūratės Stauskaitės knyga “13x13: trylika klausimų trylikai vyrų”, kurią išleido Rašytojų sąjungos leidykla, ketvirtadienį buvo pristatyta Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, dalyvaujant keliems jos kalbintiems herojams.

Tarp autorės pašnekovų - poetas Donaldas Kajokas, filosofas Leonidas Donskis, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, alpinistas Vladas Vitkauskas, kunigas Julius Sasnauskas, bankininkystės ir finansų analitikas Gitanas Nausėda, Vilniaus meras Artūras Zuokas, kolegos dailininkai ir kiti.

Pripažinta menininkė interviu su žinomais šalies vyrais publikavo žurnale “Kultūros barai”. “Klausimus jiems užduodavau ir tiesiogiai, ir raštu, ir elektroniniu paštu.

Ne kartą juos tekdavo kartoti, plėsti, norint išprovokuoti didesnį pašnekovo atvirumą. Pavyzdžiui, su Donaldu Kajoku betarpiškai susipažinau tik šiandien. Iki šiol nemažai bendravome laiškais”, - prisipažino knygos pristatyme Kaune J.Stauskaitė.

Kai šie pokalbiai ėmė prašytis į knygą, jos redaktoriumi tapo vienas pašnekovų - LRS leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas. “Jūratė šia knyga debiutavo kaip smalsi ir angažuota kalbintoja. Jos pašnekovų pasirinkimas yra vertybinis, o klausimų subjektyvumas padėjo smelktis į vyrų veiklos, kūrybos, pažiūrų esmę”, - kalbėjo Valentinas Sventickas. Leonidas Donskis sakė J.Stauskaitės pokalbiuose įžiūrėjęs ne tik asmenybių diapazoną, bet ir problemišką mūsų laiko vaizdą: “Tai tam tikras dokumentas. Prabėgus metams, jį bus galima skaityti, norint užčiuopti gyvą tos laiko atkarpos nervą, vertybes, abejones”.

Į vakarą gausiai rinkęsi literatūros gerbėjai galėjo įsigyti autorės knygą ir pabendrauti su svečiais - Nacionalinės premijos laureatu, rašytoju Donaldu Kajoku, pasaulio viršukalnes nugalėjusiu alpinistu Vladu Vitkausku, filosofu Leonidu Donskiu, Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiuoju redaktorium Valentinu Sventicku.