Vėliava negali būti sutepta


2003-12-01
Stasys GUDAVIČIUS
Vėliava negali būti sutepta
Kelių tūkstančių žmonių mitinge Vilniuje dar kartą pareikalauta R.Pakso atsistatydinimo

Vilniuje tęsiasi mitingų prieš skandalų krečiamą Prezidentą Rolandą Paksą maratonas. Vakar Sąjūdžio sukviesta kelių tūkstančių žmonių kolona pražygiavo sostinės gatvėmis, reikalaudama R.Pakso atsistatydinimo. Prezidento šalininkų šįkart nebuvo, todėl ir ypatingų saugumo priemonių imtis neteko.

Sustojo prie buvusių KGB rūmų

Vakar popiet Katedros aikštėje susirinko apie 2-3 tūkstančius žmonių. Jie rankose laikė trispalves, Sąjūdžio vėliavas, plakatus “Paksą - lauk!”, “Garbingoje Lietuvoje reikia garbingo Prezidento!”, “Paksai, netinki būti Prezidentu, atsistatydink!”

Kai kurių plakatų turinys labiau priminė keiksmus.

Buvo matyti lentelės su miestų, iš kurių atvyko mitinguotojai, pavadinimais - Kaunas, Pasvalys, Šiauliai, Kėdainiai ir kiti.

Kelių policijos automobilių su švyturėliais lydima kolona pajudėjo Gedimino prospektu Seimo link. Policijos pajėgų nebuvo daug, tik po vieną kitą pareigūną sankryžose, kur buvo stabdomas eismas.

Akcijos dalyviai ėjo dainuodami liaudies dainas. Šalia buvusių KGB rūmų kolona trumpam sustojo pasimelsti. Netrukus dideliuose kamščiuose stovintys automobiliai ėmė nekantriai pypsėti.

Po pusvalandžio protestuotojai pasiekė Nepriklausomybės aikštę prie Seimo. Čia jų laukė dar maždaug tūkstantis akcijos dalyvių. Buvo matyti įvairaus amžiaus žmonių, tačiau daugumą vis dėlto sudarė pagyvenę piliečiai. Iš garsiakalbių sklido patriotinės dainos.

Ovacijomis pasitiko V.Landsbergį

Nepriklausomybės aikštėje surengtas mitingas “Už garbingą Lietuvą”. Ovacijomis ir plojimais minia pasitiko vieną Tėvynės sąjungos lyderių Seimo narį Vytautą Landsbergį.

“Visi skaitėme brolių Grimų ir Anderseno pasakas. Visi prisimename pasaką apie nuogą karalių. Yra dar viena pasaka - kai berniukas prisidirba, bet mamytei pasako, kad tai padarė ne jis, o kiti berniukai”, - minios juoką sukėlė ši V.Landsbergio aliuzija į R.Pakso pareiškimus esą jis nekaltas, tik jo aplinka kalta.

V.Landsbergis pripažino, kad politikai ir tradicinės politinės partijos kaltos dėl žmonių nusivylimo valdžia ir noro joje matyti “išganytoją”, kad ir kokia kaina jis bus išrinktas. “Kreipiuosi į visas normalias, nefašistines partijas, į visus buvusius, esamus ir būsimus ministrus - Lietuvai nereikia naujos pažadų bangos. Žmonės turi pamatyti naują lūžį, kad nebepasiduotų daugiau populistų išvedžiojimams ir pažadams”, - sakė jis.

Tėvynės sąjungos vieno lyderių kalba buvo palydėta skandavimu “Lie-tu-va” ir “Paksą -lauk!”

Apsivalymas - per apkaltą

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas, Vilniaus meras Artūras Zuokas tvirtino, kad “R.Paksas nusipelno užuojautos ir gailesčio, nes jis nėra laisvas, jį įkalino skolos neaiškiems rėmėjams”. Pasak A.Zuoko, Prezidentas turi būti tautos vėliava, o “vėliava negali būti dėmėta, keičianti spalvą”. “Apsivalymas galimas tik pradėjus apkaltos procesą Seime”, - pastebėjo Vilniaus meras.

Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Seimo narys Povilas Jakučionis paragino R.Paksą nelaukti apkaltos ir atsistatydinti pačiam. “Jeigu jis dels, gali tekti sprukti pro užpakalines duris, kaip neseniai jau teko vienos šalies Prezidentui”, - priminė P.Jakučionis Gruzijos vadovo Eduardo Ševardnadzės pasitraukimą iš pareigų.

Nepriklausomybės akto signataras Kazimieras Motieka piktinosi, kad Prezidentas meluoja tvirtindamas, jog jo neleidžia į televiziją ir spaudą.

Mitinge taip pat kalbėjo istorijos profesorius Antanas Tyla, buvusių partizanų, jaunimo atstovai.

Buvo pasirengę malšinti neramumus

Mitingas užtruko apie valandą. Žmonės šildėsi trepsėdami ir sukdami ratelius pagal liaudies bei patriotines dainas. Po akcijos jie ramiai išsiskirstė.

Skirtingai nei prieš savaitę, kai aikštėje prie Prezidentūros mitingavo ir R.Pakso šalininkai, ir priešininkai, šįkart papildomų policijos pajėgų neprireikė, nes Prezidento rėmėjų nebuvo.

Tačiau liudininkai tvirtino matę, kad netoli Nepriklausomybės aikštės stovėjo keli autobusai su specialiosios paskirties policijos būrio “Aras” vyrais. Jie buvo pasirengę malšinti riaušes, jeigu tokios kiltų.

Skirtingais duomenimis, šįkart mitinge dalyvavo nuo 3 iki 4 tūkstančių žmonių.