Vasara koreguoja kultūrinio gyvenimo tvarkaraštį


2003-07-19
Rūta KANOPKAITĖ
Vasara koreguoja kultūrinio gyvenimo tvarkaraštį
Šiltuoju metų laiku kauniečiai mažiau domisi renginiais uždarose erdvėse

Atslūgus Mindaugo karūnavimo dienos pramogoms, trukusioms visą savaitgalį, miestiečiai pajunta vasaros atsipalaidavimą. Pramogos, renginiai jau ne taip vilioja, o ir jų pasiūla sumažėjusi. Kultūrinio gyvenimo pulsas prisitaiko ne tik prie kalendoriaus, bet ir prie miestą lankančių turistų, norinčiųjų pabūti gamtoje poreikių.

Muziejai keičia darbo laiką

Vasarą pailgino darbo laiką du miesto svečių labiausiai lankomi muziejai - M.K.Čiurlionio dailės muziejus ir A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių (Velnių). Jie ilgiau dirbs iki rugsėjo, kol Kaune gausu turistų iš kitų šalių.

“Turizmo agentūros, vežančios į Kauną svečius iš užsienio, pageidavo, kad populiariausi muziejai dirbtų ilgiau, nes paprastai būna dvi lankytojų bangos - ryte ir vakarop. Kai muziejus dirbdavo iki 17 valandos, svečiai nespėdavo pavalgyti”, - aiškino Velnių muziejaus ekskursijų vadovas Arūnas Stankūnas. Tačiau jis sako, kad šiemet didelio lankytojų antplūdžio nėra: “Pernai ar užpernai būdavo vasaros dienų, kai per dieną mus užgriūdavo apie 300 žmonių. Ypač daug atvažiuodavo grupių iš Lenkijos. Dabar per dieną parduodame 40-50 bilietų”.

Šiemet nemažai lenkų turistų nuo Lietuvos nuviliojo 300-ąsias įkūrimo metines švenčiantis, jubiliejui gražiai atsinaujinęs Sankt Peterburgas, mano A.Stankūnas. Ekskursijų vadovas spėja, kad atvykstančiųjų iš Lenkijos srautą sumažino ir ekonominė krizė Lenkijoje.

Be lenkų, dažniausi Velnių muziejaus lankytojai yra vokiečiai, rusai, JAV piliečiai. Padaugėjo turistų iš Čekijos, sako A.Stankūnas. Bent porą kartų per mėnesį apsilanko japonų grupelės.

Darbo muziejuje patirtis padeda atpažinti, iš kokios šalies turistai, įsiminti jų elgesio bruožus. “Labai simpatiški turistai yra čekai. Specifinė grupė - poilsiautojai, atvežami į muziejų iš Druskininkų: rusakalbiai vokiečiai ir buvę Tarybų Sąjungos žydai, gyvenantys Izraelyje. Jiems Lietuva pažįstama iš tarybinių laikų, kažkada čia lankytoms vietoms jaučiama nostalgija”, - pastebi A.Stankūnas.

Čiurlionio renesansas

Po rekonstrukcijos liepos pradžioje atidaryta garsiojo lietuvių dailininko kūrinių galerija dabar ypač gausiai lankoma. Jos darbo laikas irgi pailgintas - nuo 11 iki 18 valandos. “Būna, kad ateina 250 žmonių per dieną, būna ir kiek mažiau - 80, 140. Tai labai daug, palyginti su laikotarpiu iki rekonstrukcijos - tada sulaukdavom per dieną kelių lankytojų, o kartais ir nė vieno. Po Pasaulio lietuvių dainų šventės ypač daug užplūdo užsienio turistų - lietuvių išeivių iš įvairių valstybių, rusų, japonų, atvykėlių iš Skandinavijos šalių”, - sako muziejininkė Gabrielė Mačienė. Pasak jos, anksčiau į laikinąją Čiurlionio kūrinių ekspoziciją žmonės užsukdavo gal dešimčiai minučių, kitų muziejaus dailės kolekcijų net neidavo apžiūrėti. Dabar lankytojai apeina visas ekspozicijas, užsuka ir į muzikos salę.

Plaukia laivais

“Vasarą populiariausios trumpos ekskursijos yra tos, kurios siūlo ne tik kažką sužinoti, bet ir pabuvoti gamtoje, papramogauti. Dabar kauniečiai mieliausiai renkasi keliones vandeniu arba prie vandens. Žmonės domisi mūsų naujiena - plaukimu plaustais Merkio upe. Mielai renkasi išvyką panemuniais, plaukimą laivais iš Rusnės iki Kuršmarių, ekskursija į Dzūkiją ir Žemaitiją, stabtelint prie ežerų ar upių”, - vardija Turizmo informacijos centro prie UAB “Mūsų odisėja” turizmo vadybininkė Rita Šuopienė. Ji sako, kad dažnai tokias keliones užsisako kolektyvai. Jau ne pirmą sykį į jas išsirengia Vytauto Didžiojo universiteto atstovai.

Šias keliones, “stambiu planu” pristatančias gražiausius Lietuvos kampelius, po truputį atranda ir užsienio turistai. “Grupių vežti dar neteko, tačiau pavienių užsieniečių, prisijungusių prie kolektyvinių išvykų, būta”, - sako R.Šuopienė.

Iš prieplaukos prie Vytauto bažnyčios galima susirengti į kelionę Nemunu. Tokią pramoginę kelionę laivu “Aitra” siūlo kinų restoranas “Didžioji siena”. Pagal specialius užsakymus turistus plukdo laivas “Švyturys”. Kauno regiono turizmo informacijos centro turizmo paslaugų vystymo vadovė Rasa Staskonytė teigia, kad pas juos užsukantys ar skambinantys žmonės labai dažnai teiraujasi apie kelionę Nemunu iš Kauno į Nidą.

Per dieną TIC sulaukia nuo keliasdešimties iki kelių šimtų interesantų. Tai dažniausiai atvykėliai iš svetur. “Klausimų spektras margas kaip vaivorykštė: kur pavalgyti, pernakvoti, susitaisyti dviratį, rasti muziejų, turgų, interneto svetainę, muziejų”, - vardija turistų interesus R.Staskonytė. Didžiausios juos Kaune ištinkančios bėdos - pavogti automobiliai, dingę dokumentai. Dažniausiai skundžiamasi paslaugų sferos aptarnavimo kokybe.

Kultūrinio pobūdžio informacijos šiame centre žmonės teiraujasi pasibaigus vasarai. Tada iš atostogų grįžę vietiniai gyventojai ima domėtis teatrų repertuaru, išvykomis į spektaklius Vilniuje ar Rygoje, kino filmais, kultūros renginių tvarkaraščiu.

Kinas laukia rudens

Didžiausią kino žiūrovų dalį paprastai sudaro jaunimas, ypač studentai. Pasibaigus mokslo metams, jų mieste beveik nelieka. Todėl ir kino teatrų salės tampa apytuštės. Jau birželį pasijuto žmonių migracija vasaros pramogų link. Efektingas kostiuminis prancūzų filmas “Fanfanas Tulpė”, tą mėnesį rodytas apytuštėje “Planetos” salėje, ne didesnio pasisekimo sulaukė ir persikėlęs į “Senąjį trestą”. “Šito filmo pasižiūrėti buvo atėjusi solidi publika, bet jos nedaug, o beveik visas jaunimas - moksleiviai, studentai dabar išvykę iš Kauno”, - išgirdome “Senojo tresto” kasoje.

Į seansą dabar dažnai parduodama tik po 4, 6, 11 bilietų, apgailestavo kasininkės. Tačiau ir keli žiūrovai neignoruojami - filmas rodomas, jei salėje sėdi 5 žmonės. Dažniausiai neįvyksta rytiniai ir vakariniai seansai.

Problema, į kurią kino teatrai ne visada atsižvelgia sudarydami repertuarą, yra laikas, kuriuo rodomi filmai. 21.30 ar 22 valandą prasidėjęs seansai baigiasi vėlai, žiūrovai, gyvenantys atokesniuose miesto rajonuose, gali grįžti į namus nebent taksi.

“Norėjau pasižiūrėti miuziklą “Čikaga”, bet sužinojau, kad pusę dešimtos vakare prasidėjęs seansas užtruks porą valandų. Tokiu metu viešojo transporto jau nesulauksiu, o gyvenu Šiaurės prospekte”, - apgailestavo pedagogė Vaidilutė Morkūnienė.