Valentinas JUNOKAS


2004-02-14
Remigijus JURGELAITIS
Valentinas JUNOKAS

Šią savaitę kone netikėčiausią vardadienio dovaną jam pateikė Seimo Pirmininkas. Ultimatumas per 30 dienų įvardyti neteisėtai žemės sklypus įsigijusių parlamentarų pavardes nuskambėjo aiškiai ir ryžtingai. Tačiau jo tai neišmušė iš vėžių: neslepia visuomet sulaukiantis politikų spaudimo tuomet, kai jo vadovaujama tarnyba imasi tyrimų, kuriuose įtariamieji - politinių partijų nariai. Šiandien jis stengiasi nebegalvoti apie darbą ir priima artimųjų bei kolegų sveikinimus. “Anksčiau vardadieniui neskirdavau tiek daug dėmesio, tačiau dabar sveikina ne tik mane, bet ir aš savo mylimą žmoną”, - ne vien apie darbą pokalbio metu pasakojo Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Valentinas JUNOKAS

- Seimo Pirmininkas savaitės viduryje Jus apkaltino neveiklumu ir per mėnesį pareikalavo pateikti sąrašą politikų, kurie žemės sklypus įsigijo neteisėtai. Kodėl iki šiol tokio sąrašo nėra?

- Šią istoriją reikėtų pradėti nuo pradžių. Priėmus įstatymo pataisas, atsirado galimybė persikelti žemės sklypą į kitą vietą, nors tokia praktika beveik jokioje kitoje šalyje netaikoma. Specialiųjų tyrimų tarnyba ne kartą atkreipė dėmesį į šias įstatymo spragas, tačiau į mūsų siūlymus niekas neatsižvelgė. Nesakyčiau, kad mes nedirbame. Praėjusiais metais STT pradėjo 18 su žemės reikalais susijusių ikiteisminių tyrimų, gaila, kad prokuratūra du iš jų nutraukė.

- Pastebima, kad toks Seimo Pirmininko ultimatumas visiškai pagrįstas. Pateikėte sąrašą, kuris buvo žinomas dar rugpjūtį. Ar nemanote, kad tyrimo vilkinimas gali būti traktuojamas kaip STT spaudimas parlamentarams?

- Noriu pabrėžti, kad Seimo Pirmininkui pateiktame sąraše yra išvardyti tie Seimo nariai, kurių sklypų įsigijimo teisėtumą derėtų patikrinti. Toks sąrašas, prieš pradedant nuodugnius tyrimus, yra būtinas. Mes kol kas neteigiame, kad visi sąraše minimi parlamentarai yra pažeidę įstatymus. Pažeidimus gali būti padarę apskričių viršininkai, projektuotojai, matininkai.

Mane stebina sukeltas triukšmas, ažiotažas, esą STT sudarinėja įtariamųjų sąrašus. Seimo Pirmininkui pateikėme darbinį sąrašą, nes įvardyti, kas yra pažeidęs įstatymus, bus galima tik gavus kompetentingų specialistų išvadas. Be to, noriu pabrėžti, kad spekuliacijos esą pateikėme dar rugpjūtį gautą sąrašą, yra nepagrįstos. Per kelis mėnesius gerokai pasistūmėjome į priekį, tą sąrašą patikslinome. Yra sudaryta speciali darbo grupė, kuri vykdys tyrimą.

- Ar yra įprasta šalies vadovams pateikti darbinius dokumentus?

- Mūsų tarnyba buvo spaudžiama. Kai buvo mestas kaltinimas, kad STT šantažuoja, tą sąrašą ir pateikėme. To sąrašo nėra matęs nei Prezidentas, nei premjeras. Todėl noriu paneigti svarstymus, kad tokius sąrašus turi Prezidentas. Jis turi teisę su jais susipažinti, tačiau to iki šiol neprašė.

- Ar iš tiesų sąraše minimas Seimo Pirmininkas?

- Sąrašo turinio tikrai nekomentuosiu, tačiau noriu pasakyti, kad sąrašas buvo sudarytas neatsižvelgiant į pareigas ar partinę priklausomybę. Galiu pasakyti tik tiek, kas sąraše minimi 45 tikrintini atvejai. Mane stebina bandymai per viešąją nuomonę mesti šešėlį ant STT. Ši tarnyba depolitizuota, pagal įstatymus mes nedalyvaujame jokioje politinėje veikloje, tiesiog vykdome įstatymų pavestas funkcijas. Visus tyrimus atliekame nešališkai, netendencingai ir objektyviai. Niekada nevykdėme nė vienos politinės partijos užsakymų ar pageidavimų. Galbūt padarėme kokių nors klaidų, galbūt reikėjo įvertinti galimas spekuliacijas, manipuliavimą viešąja nuomone, tačiau mes savo veiklos nesiejame su jokia politika.

- Tuomet kodėl pastaruoju metu viešai tuo abejojama?

- Kai gaudome paprastus kelių policininkus, tuomet niekas mūsų darbu neabejoja. Kai pradedame kalbėti apie politinių partijų finansavimą, apie Seimo ar savivaldybių tarybų narių negerus darbus, tuomet neišvengiamai atsiduriame pozicijoje, kai mus galima apkaltinti vieno ar kito politinio užsakymo vykdymu.

- Tačiau kai kurių įvykių seka leidžia manyti, kad tyrimai politizuojami. Kodėl ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise atnaujinote būtent dabar, kai Prezidentas pažadėjo atkirtį žmonėms, kurie inspiravo politinę krizę šalyje? Jo rėmėjai tarp sąmokslininkų mini ir jau du kartus STT pareigūnų apklaustą Artūrą Zuoką...

- STT žiūri tik į tai, ar pažeistas įstatymas, ar - ne. STT neprivalo kreipti dėmesio į vykstančius politinius procesus Lietuvoje, mitingus ar rinkimus, o turi vykdyti savo pareigas. STT įstatyme pasakyta, kad STT turi ginti asmenis, valstybę nuo korupcinio pobūdžio veikų.

- Vis dėlto kodėl ikiteisminis tyrimas pradėtas tik dabar, nors sostinės mero rinkimai vyko pernai balandžio-birželio mėnesiais?

- Ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise pradėtas įstatymo nustatytu pagrindu sausio viduryje. Kitokio sprendimo ir negalėjo būti. Vilniaus meras būtent dabar apklaustas tik todėl, kad anksčiau nebuvo surinkta pakankamai duomenų. Ikiteisminio tyrimo pradėjimas ar įtarimų pakeitimas dar nereiškia, kad minimi asmenys kalti. Noriu pakartoti, kad STT nedomina, kuris politikas yra Prezidento, Seimo Pirmininko ar premjero oponentas. Mėginimas spekuliuoti ta tema yra akivaizdus finansinių grupuočių ar suinteresuotų asmenų noras mesti šešėlį ant STT. Kai pradedame tokius tyrimus, į darbą paleidžiamos visos juodosios technologijos. Labai gaila, kad negaliu komentuoti, kokiu pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jei tai būtų įvardyta viešai, tikrai išvengtume spekuliacijų.

- Ar šis tyrimas nebuvo vienas tų, kurį paragino prisiminti Prezidentas Rolandas Paksas?

- Konkrečių paraginimų suaktyvinti ar pradėti vieną ar kitą tyrimą nesu gavęs nei iš buvusio, nei iš dabartinio šalies vadovo.

- O kokios Jūsų, kaip paprasto žmogaus, politinės simpatijos?

- Vienintelė mano partija yra valstybės interesai. Visos politinės organizacijos mums yra vienodos. Nors pradėjus ikiteisminius tyrimus, kuriuose figūruoja koks nors politikas, esame kaltinami politizavimu.

- Kodėl pastaruoju metu įsivyravo nuomonė, kad STT vadovas palankus Prezidentūrai, o VSD generalinis direktorius - Seimui?

- Mes bendradarbiaujame su kitomis ikiteisminių tyrimų įstaigomis. Esame dalyvavę ne vienoje bendroje operacijoje su kitomis institucijoms, tačiau turiu pripažinti, kad bendradarbiavimas galėtų būti ir efektyvesnis. Kita vertus, pasaulinėje praktikoje tarp specialiųjų tarnybų pasireiškia takoskyra, egzistuoja geranoriškas lenktyniavimas. Tačiau mūsų nuostata yra paprasta: valstybės interesai - patys svarbiausi, jokio palankumo kuriai nors institucijai nėra.

- Kaip visiškai nepolitizuotam pareigūnui STT pavyksta vadovauti jau kone ketverius metus?

- Galbūt todėl ir pavyksta, kad visuomet darbe vadovaujuosi ne kieno nors interesais, o įstatymais.

- Nejaugi nė karto nesate girdėjęs įspėjimo - jei nepadarysi to, ko prašoma, prarasi postą?

- Anksčiau panašių atvejų yra buvę, tuomet tiesiai šviesiai pasakiau, kad nedarysiu to, kas prieštarauja įstatymams ir Konstitucijai.

- Ar tikitės likti savo poste ir tuo atveju, jei apkaltos būdu bus atstatydintas Rolandas Paksas?

- Tai sprendžia politikai. Pagal įstatymą esu skiriamas Prezidento, Seimo pritarimu.

- Pagalvojate, ką veiktumėte tuomet, jei nevadovautumėte STT?

- Didžiąją gyvenimo dalį kovojau su nusikalstamumu. Manau, kad ir toliau dirbčiau šioje sistemoje.

- Pakalbėkime apie linksmesnius dalykus. Šiandien - Jūsų vardadienis, kaip paprastai jį švenčiate?

- Anksčiau ši diena nebuvo sureikšminta ir tokia populiari. Pastaraisiais metais vardadieniui tenka skirti daugiau dėmesio, sulaukiu ir sveikinimų. Šv.Valentino dienos proga būtinai kokią nors smulkmeną padovanoju žmonai, nepamirštu pasveikinti bendradarbių.

- Beje, kas Jums išrinko vardą?

- Tėvai pasakojo, kad vardą man išrinko jau amžinąjį atilsį mano tėvelio sesuo. Ji buvo labai religinga. Mano tėvai tokiam jos siūlymui neprieštaravo. Pats niekada negalvojau, ar vardas man patinka.

- Ar Jūsų gyvenime lieka laiko meilei?

- Daugiausiai meilės skiriu darbui. Šeima su tuo jau apsiprato, priprato prie mano įtemptos dienotvarkės. Visuomet dirbu tiek, kiek reikia. Operatyvinėse tarnybose niekas nekelia klausimo, kada prasideda ar baigiasi darbo diena.

- Beje, ar Jums kokioje nors gyvenimiškoje situacijoje yra tekę susidurti su korumpuotu pareigūnų mediku, valstybės tarnautoju?

- Pastaraisiais metais nedingstu iš “Dviračio žynių” ir apskritai televizijos ekrano. Esu pakankamai žinomas, kad policijos pareigūnas, valstybės tarnautojas ar kitas asmuo drįstų reikalauti kyšio ar pateikti kokių nors užuominų. Anksčiau buvo vienas kitas atvejis, kai sustabdydavo policijos pareigūnai. Tačiau už greičio viršijimą nuobaudos neskirdavo, o, mandagiai atsiprašius arba pasiaiškinus, apsiribodavo įspėjimu. Tiesa, pradėjus dirbti STT esu sulaukęs užuominų apie tai, kad jei paliesime tam tikras struktūras, net negalėsime pajudėti nuo kontoros.

Šioje sistemoje dirbu jau kelis dešimtmečius, todėl niekas man ir nebesiūlo kyšių. Sovietiniais laikais buvo siūlomos ganėtinai didelės sumos, o atgavus Lietuvos nepriklausomybę - iki kelių šimtų tūkstančių dolerių. Tačiau, kai tie žmonės, dažniausiai per trečiuosius asmenis, gaudavo neigiamą atsakymą, tokie siūlymai baigėsi. Galiu pajuokauti, kad net Renata Smailytė į mane nesikreipė, neskambino. Matyt, ji žinojo, kad iš mūsų tarnybos negali gauti jokios paslaugos.

- Ką pats darytumėte, jei, pavyzdžiui, pareigūnas iš Jūsų pareikalautų kyšio?

- Jei pažeisčiau taisykles ar įstatymus, už tai atsakyčiau įstatymų nustatyta tvarka. Tačiau nenorėčiau būti kad ir Kelių eismo taisykles pažeidusio piliečio vietoje, kuris gauna vos kelių šimtų litų atlyginimą, o privalo susimokėti tūkstančio litų baudą. Mano nuomone, baudos turėtų būti diferencijuotos pagal darbo užmokestį.

- Ir vėl pradėjome kalbėti apie darbo reikalus. Ar ir namuose neišvengiate tokių temų?

- Laisvalaikio beveik neturiu. Kai turiu laisvą valandą, mėgstu pažiūrėti televizorių, paskaityti spaudą, savaime suprantama, vieną kitą kriminalinio pobūdžio knygą.

- O kaip palaikote formą?

- Formą palaikau dirbdamas ir kovodamas su korupcija, - juokiasi. - Geriausiai jaučiuosi darbe. Po kelių valandų poilsio pradedu sukti galvą, ką čia nuveikus. Paprastai laiko trūksta, nesurandu dienos net tinkamai pasitikrinti sveikatą.

- Vadinasi, esate vienas tų vadovų, kurie net savaitgalį gali paskambinti darbuotojui ir iškviesti į tarnybą?

- Savaitgaliais dirba nemažai žmonių, tačiau stengiuosi tokiais dalykais nepiktnaudžiauti. Jei reikia, ir aš visuomet dirbu. Ačiū Dievui, kad mano žmona yra mokytoja, vadinasi, pakankamai kantri. Anksčiau sulaukdavau pagrįstų priekaištų, tačiau to neišvengia nė vienas operatyvinis pareigūnas. Visi jaučiame pareigą mokesčių mokėtojams, esame paskaičiavę, kad kiekvienas mokesčių mokėtojas mums skiria tiek, kiek kainuoja bokalas alaus.

- Žinau, kad turite vardinį ginklą. Teko juo pasinaudoti?

- Neteko, nors neatmetu galimybės, kad teks pasinaudoti ir tarnybiniu, ir vardiniu ginklu. Dabar visai realiai svarstau galimybę prašyti apsaugos. Nenorėčiau komentuoti, iš ko gresia pavojus gyvybei. Mūsų tarnybos darbe tvyro pavojus. Anksčiau įvairiomis formomis taip pat išgirsdavau užuominų apie tai, kad galiu nukentėti ne tik aš, bet ir šeima.

- Dabar visuomenėje matomiems žmonėms įprasta turėti įvaizdžio formuotoją. Ar Jūs kreipiate dėmesį į tokius dalykus?

- Asmeniniam įvaizdžiui tikrai neskiriu daug dėmesio, tam nėra nei laiko, nei galimybių. O dėl tarnybos kartais pagalvoju, kad galėtume skirti dar daugiau dėmesio informuojant apie darbus.

- Pavyzdžiui, eidamas į televizijos laidą su kuo pasitariate, kokį derėtų pasirišti kaklaraištį?

- Be abejonės, kad su moterimis. Kartais spaudos atstovės pasiteirauju, kokie rūbai labiau tiktų televizijai.

- Esate imlus patarimams?

- Matyt, tai geriau galėtų pasakyti mano kolegos ar šeima, tačiau visuomet pareigingai stengiuosi atlikti savo darbą. Be abejonės, man būdingos visos tos savybės, kuriomis pasižymi darboholikas. Galbūt esu per daug emocionalus, užsiplieskiu kaip degtukas. Nežinau, kas yra pavydas, kerštas. Man šios savybės visiškai svetimos.

- Beje, ar niekada nesigailėjote tapęs teisininku?

- Manau, kad valstybei esu padaręs kažką gero. Jei dabar viską reikėtų pradėti iš pradžių, pasirinkčiau lygiai tokį patį darbą, nors gal būtų dalykų, kuriuos daryčiau kitaip. Džiaugiuosi galėdamas padėti žmonėms ir jų gyvenimą daryti sąžiningesnį. Pats niekada nesu padaręs nieko, ko neleistų įstatymas. Iki šiol gyvenu ne pačiame geriausiame Vilniaus rajone Naujininkuose, dviejų kambarių bute. Jokių turtų neturiu.

- Matyt, yra sąskaita Šveicarijos banke?

- Buvo bandymų išsiaiškinti, ar Junokas turi slaptų sąskaitų, akcijų, tačiau, kaip matote, to nebuvo rasta. Turiu tik tą turtą, kurį oficialiai deklaravau, ir puikią žmoną. Šeima, savaime suprantama, turi būti gera. Jei žmona su manimi tiek metų kentė, vadinasi, ji niekada nepriekaištavo dėl mūsų buities, nereikalavo namų ar vilų.