Valdininkai slepiasi už vaikų nugarų


2004-08-10
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Valdininkai slepiasi už vaikų nugarų

Po skandalingos išvykos į Klyvlendą Kauno savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius atšaukė savo pavaldinio komandiruotę ir atgaline data įformino atostogas

Iš JAV sugrįžusi Kauno valdininkų delegacija vakar ieškojo būdų, kaip sureikšminti savo dalyvavimą Tarptautinėse vaikų žaidynėse.

Buvo skelbta, kad Kauno meras Arvydas Garbaravičius viską paaiškins spaudos konferencijoje, tačiau miesto vadovas vakar joje nepasirodė.

Tuo tarpu Savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius gana arogantiškai mokė žiniasklaidos atstovus, kokius klausimus užduoti, o gausią valdininkų delegaciją tarsi skydu bandė uždengti vaikais.

Pasitiko protestuotojai

Už mokesčių mokėtojų pinigus Klyvlende viešėjo Kauno meras Arvydas Garbaravičius, Savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius bei treneriais staiga tapę Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algirdas Vyšniauskas bei Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas.

Sugrįžusius valdininkus vakar prie Savivaldybės pastato pasitiko protestuotojų būrys. Užrašai ant plakatų ragino miesto vadovus nepiktnaudžiauti tarnybine padėtimi. Pirmasis su protestuotojais išėjo pakalbėti vicemeras Erikas Tamašauskas. Jis pakvietė visus užsukti pas merą į kabinetą.

“Ne mes turime eiti pas merą, o jis pas mus”, - atkirto protestuotojai.

Po keliolikos minučių juos aplankė ir A.Garbaravičius. “Jis mums teigė, kad dėl šios valdininkų išvykos yra nekaltas. Viską derino Savivaldybės administracija. Tačiau tai mūsų neįtikino, nes meras yra pirmasis Kauno žmogus. Galime jį pagirti nebent už tai, kad nepabijojo ir susitiko su mumis”, - teigė vienas protestuotojų lyderių Algirdas Karčiauskas.

Kauno meras protestuotojams aiškino, kad specialiai nedalyvavo spaudos konferencijoje, nes norėjo viską tiesiogiai pasakyti prie Savivaldybės susirinkusiems kauniečiams.

Komandiruotė pakeista nemokamomis atostogomis

Į spaudos konferenciją valdininkai pasikvietė ir Klyvlende tarptautinėse varžybose dalyvavusius sportininkus bei jų trenerius. Joje nepasirodė meras ir į skandalingą istoriją patekęs Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas A.Vyšniauskas.

G.Buinevičius iš pradžių bandė sukti kalbą apie Tarptautinių vaikų žaidynių reikšmę. Tačiau vėliau pats prabilo apie delegacijos sudėtį ir į ją įtrauktą Statybos skyriaus vedėją Algirdą Vyšniauską.

Savivaldybės vadovas tikino, kad vaikų išvyka į Klyvlendą surengta būtent A.Vyšniausko iniciatyva. “Pasidomėkite jo biografija - A.Vyšniauskas yra dirbęs plaukimo ir vandensvydžio treneriu. Šių įgūdžių jis neprarado ir šiandien”, - teigė G.Buinevičius.

Vėliau jis visus bandė įtikinti, kad Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas į Klyvlendą vyko ne kaip valdininkas. Į žurnalistų klausimus G.Buinevičius gana dažnai atsakinėjo žodžiais “ne tame reikalas”.

“Kauno dienai” pasidomėjus, kodėl A.Vyšniauskui Savivaldybė išrašė komandiruotę, paaiškėjo, kad G.Buinevičius susipainiojo savo žodžiuose. “Tai buvo klaida”, - pripažino Savivaldybės administracijos direktorius.

Vakar valdininko komandiruotė buvo atšaukta ir atgaline data įformintos nemokamos atostogos.

Privačių rėmėjų nebuvo?

Dar praėjusią savaitę Savivaldybės kuluaruose kalbėta, kad į Klyvlendą turėjo vykti Kauno vicemeras Erikas Tamašauskas. Tačiau vėliau į delegacijos sudėtį vietoj jo buvo įtrauktas Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas. Priežastis - neva jis rado kažkokių rėmėjų.

Vakar tiek G.Buinevičius, tiek Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas A.Grabnickas neigė, kad šiai išvykai lėšų skyrė privatūs rėmėjai. Valdininkų teigimu, vienintelis finansavimo šaltinis - iš miesto biudžeto skirti 80 tūkstančių litų.

Tuo tarpu Kauno meras A.Garbaravičius paneigė pasigirdusias kalbas, kad šią komandiruotę galėjo finansuoti statybos kompanijos. Tačiau miesto vadovas užsiminė, kad tarp rėmėjų galėjo būti su farmacija susijęs verslininkas.

Savivaldybės administracijos direktorius bandė įtikinti, kad vietoj E.Tamašausko į delegacijos sudėtį buvo įtrauktas jis pats, o ne A.Vyšniauskas.

Patarinėjo, kokius klausimus užduoti

Kauno jaunieji sportininkai Klyvlende laimėjo du medalius. Erika Bespalko 100 metrų plaukimo krūtine rungtyje iškovojo sidabro medalį, o Žygimantas Zablockis rutulio stūmimo rungtyje - aukso. Tiesa, pastarasis laimėjimas kol kas oficialiai nepatvirtintas. Z.Zablockį buvo pralenkę keletas varžovų, tačiau vėliau jie buvo diskvalifikuoti. Šiuo metu interneto svetainėje nurodyta, kad lietuvis laimėjo pirmąją vietą. Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas A.Grabnickas žadėjo šią situaciją išsiaiškinti.

Spaudos konferencijoje G.Buinevičius bandė pamokyti žurnalistus, kokius klausimus uždavinėti. Jis ragino daugiau klausinėti apie jaunųjų sportininkų pasiekimus, tačiau nenoriai kalbėjo apie tai, ką nuveikė valdininkai.

“Buvome susitikę su Klyvlendo vadovais. Tačiau šio vizito tikslas nebuvo draugystė. Nepasirašėme jokių sutarčių. Meras vyko kaip svečias, nes jį pakvietė Klyvlendo merė. Turite tai įsisąmoninti”, - ragino G.Buinevčius.

Jį palaikė ir kai kurie treneriai, apkaltinę žiniasklaidą, kad prie vaikų klausinėja apie valdininkų kelionės peripetijas. Tiesa, jie pamiršo, kad pirmasis apie jas prabilo pats G.Buinevičius.

Dar prieš šią spaudos konferenciją Savivaldybės kuluaruose kalbėta, kad valdininkai, norėdami išvengti nepatogių klausimų, kaip skydu pasinaudos vaikais.