Vairuoti automobilį mokosi pramogai ir darbui


2003-08-22
Vairuoti automobilį mokosi pramogai ir darbui
Rugsėjį į mokslus nemažai jaunuolių grįš su vairavimo pažymėjimais kišenėje

Vasarą už mokymuisi skirtų automobilių vairo vis dažniau atsisėda ką tik mokyklas ar studijas baigę jaunuoliai. Jie nesigaili, kad vieną vasaros mėnesį skyrė šiems mokslams. “Dabar galiu su draugais nuvažiuoti į pajūrį, prie ežerų, bet kur kitur. Išmokti vairuoti vasarą lengviau, nes, manau, žiemą - tai tikras vargas”, - pasakojo Audrius.

Liepos pradžioje vairavimo pažymėjimą gavęs Audrius sakė, jog mokytis buvo visai nesunku, nes jau prieš tai yra tekę vairuoti. “Atsakinėdamas teoriją dieną prieš egzaminą padariau penkias klaidas. Visi kalbėjo, kad reiks perlaikyti, bet egzamino metu blogai atsakiau tik į vieną klausimą”, - prisiminė būsimasis studentas.

Ką tik aštuoniolikos sulaukusi Ligita pasakojo, kad pirmą kartą už automobilio vairo atsisėdo šiuose vairavimo kursuose, bet sekėsi visai neblogai. “Tik sunku buvo atsiminti, kad pradedant važiuoti negalima greitai atleisti sankabos pedalo, nes automobilio variklis tuoj pat užgęsta”, - sakė Ligita.

Ji pasakojo, kad turi daug planų, todėl jai išmokti vairuoti automobilį yra būtinybė. “Per vasaros atostogas tam galiu skirti daugiau laiko, nes per mokslo metus, o ypač būdama dvyliktoje klasėje, tikrai neturėsiu kada”, - aiškino po pirmosios vairavimo pamokos mergina.

Kitą būsimąją vairuotoją sutikome dar prieš sėdant į automobilį. “Jau esu vairavusi ir žinau, kad tai nėra sunku. Baisiausia važiuoti gatvėmis”, - prisipažino Neringa Kavaliauskaitė.

Ji šiais metais Kauno kolegijoje baigė vadybos studijas ir jau pretenduoja gauti darbą. “Dabar be automobilio - kaip be rankų”, - tvirtino Neringa. Ji sakė, kad už vairavimo mokslus sumokėjo tėvai.

“Kol kas šeimoje vairuoja tik tėtis. Mama bijo”, - pasakojo Neringa.

Vienuoliktą klasę baigęs Kostas Naumavičius džiaugėsi, kad per vairavimo pamoką nuvertė tik kelis kliūtis žyminčius kuolelius, tačiau nieko nesugadino ir nesužeidė. Jam šis mokslas pasirodė visai nesunkus ir net įdomus bei linksmas būdas praleisti kartais nuobodžias vasaros dienas.

“Kai gausiu pažymėjimą, pirmiausiai važiuosim su mergina ten, kur ji panorės, o tada - dar nežinau”,- dėstė planus Kostas. Vaikinas buvo patenkintas ne tik mokslams pasirinktu laiku, bet ir instruktorium bei sėkme.

Toje pačioje mokymosi vairuoti aikštelėje sutikome ir daug metų vairavimo instruktoriumi dirbantį Jurijų Zeličenko. Jis pasakojo, kad per ilgus darbo metus yra matęs labai negabių vairavimui mokinių.

“Viena mergina be dvidešimties privalomų akademinių valandų papildomai važiavo dar trisdešimt, bet egzaminą išlaikė”, - prisiminė J.Zeličenko.

Jis pasakojo, kad kartais mokiniai būna tokie įsitempę ir išsigandę, jog neišgirsta jokių pastabų. “Kartą, važiuodamas su viena labai jauna mokine, pasakiau, jog pravažiavus geležinkelio pervažą, reiks pasukti, tai ji ėmė ir pasuko pačioje pervažoje. Taip atsidūrėme ant bėgių”, - pasakojo vairavimo instruktorius.

Besimokančių vairuoti merginų dėmesį kartais patraukia ne tik kelias, ženklai ar pavaros, bet ir vaikinai. “Vairuoju gatvėse įsitempusi, net suprakaitavusi, o šalia manęs važiuoja vyrukas ir signalą spaudinėja, junginėja šviesas ir švilpia”, - pasakojo moksleivė Viktorija.

Jos manymu, vairavimo mokymo įstaigose skiriamų dvidešimties akademinių valandų nepakanka, todėl mergina sakė mokysiantis ir daugiau. “Kartais painioju dešinę pusę su kaire. Na, to nedaryti vairavimo instruktoriai neišmokys, tiesiog per papildomas pamokas įgysiu daugiau įgūdžių, bus lengviau ir drąsiau laikyti egzaminą”, - kalbėjo mergina.