Užusalių pašto apiplėšime ryškus Kauno pėdsakas


2003-09-19
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Užusalių pašto apiplėšime ryškus Kauno pėdsakas

Ar Romas Zamolskis slapstosi Kaune, pareigūnų nuomonės išsiskiria

“Ten, kur šaudoma, niekada negalima atmesti versijos, jog tai - R.Zamolskio darbas”.

“Žiniasklaidos iškelta versija, kad Užusalių apiplėšime dalyvavo ir Zamas, - mums juokinga”.

“Statyčiau penkiasdešimt prieš penkiasdešimt, kad tai - jo darbas”.

Tokią nuomonių “mišrainę” vakar “Kauno diena” išgirdo bandydama sužinoti, ką šiuo visuomenei aktualiu klausimu mano įvairaus rango policijos komisarai bei prokurorai.  

Pildosi blogesnės prognozės  

Vakar prieš pietus Kleboniškio parko gilumoje nuo greitkelio Vilnius-Klaipėda bei Kalniečių mikrorajono pusės rastas automobilis, kuriuo, kaip manoma, kaukėti, pistoletais bei nupjautvamzdžiu ginkluoti nusikaltėliai atvažiavo plėšti Jonavos rajono Užusalių pašto. “Nissan Sunny” bandyta sudeginti.

Yra duomenų, kad šis automobilis paliktas Kleboniškio miške netrukus po apiplėšimo, t.y. trečiadienį tarp 9 ir 10 val. ryto. Pareigūnai prašo atsiliepti mačiusiuosius asmenis, važiuojančius šiuo nisanu asfaltuotu Kleboniškio parko pėsčiųjų taku. Skambinti tel.: 303034 ( Kaune), 51272 (Jonavoje) arba 02.

Policijos ieškomą automobilį, paliktą netoli poilsiavietės, aptiko parke su draugais sportavęs dvyliktokas. Jis stovėjo netoli vieno iš miško takelių.

Ant automobilio kabėjo jo valstybiniai numeriai, tačiau salonas buvo tuščias. Manoma, kad iš pašto pagrobtais dokumentais nusikaltėliai atsikratė kažkur pakeliui. Kaip ir vienos iš paštininkių krepšiu su švaros reikmenimis.

Kelio galas vėl atvedė į Kauną: kaip jau rašėme, likus dviem valandoms iki apiplėšimo minėto automobilio pasigesta viename Baltų prospekto kieme.

“Net nesitikėjau kitokios atomazgos”, - neslėpė vienas iš Kauno kriminalinės policijos komisarų.

Vakar patikslinta, kad per Užusalių pašto apiplėšimą pagrobta apie 3 450 litų (didžioji dalis jų - valdiški, likę - asmeniniai pašto viršininkės).

Neatmetama, kad nusikaltėliai tikėjosi didesnio grobio: turbūt neatsitiktinai šis išpuolis surengtas pensijų mokėjimo dienomis. Kažin, ar šis grobis ilgai juos tenkins, ypač turint galvoje plėšikų ginkluotę. Todėl baiminamasi, kad panašus išpuolis artimiausiu metu gali būti įvykdytas bet kuriame kitame kaimo pašte.  

Neužgijusi žaizda  

Po trečiadienio išpuolio Užusalių pašte visoje Kauno apskrityje pradėta speciali policijos priemonė “Voratinklis”, kurios metu blokuoti keliai, tikrinti visi bent mažiausią įtarimą keliantys automobiliai.

Daugeliui tokie vaizdai šalies keliuose priminė tas dienas, kai visa šalies policija gaudė, tačiau taip ir nepagavo nesugaunamojo Romo Zamolskio.

Be to, Užusalių seniūnija - artimiausia Karmėlavos seniūnijai, kurios Ramučių kaime gyvena R.Zamolskio artimieji: mama bei vyresniojo brolio šeima.

Kitos priežastys, privertusios vėl prisiminti R.Zamolskį, - gana brutalus ginkluotų plėšikų elgesys su beginklėmis paštininkėmis ir kai kurių iš jų (kitos, ištiktos šoko, mažai ką prisimena) pastebėjimas, kad vienas iš nusikaltėlių buvo aukštesnis už “kolegą”, kuris - apie 165-170 cm ūgio.  

Per mažai kraujo  

Ikiteisminį Užusalio pašto apiplėšimo tyrimą kontroliuojanti Jonavos rajono apylinkės prokurorė Svetlana Zabielinienė vakar “Kauno dienai” teigė: “Mums net nekilo mintis, kad vienas iš plėšikų gali būti R.Zamolskis. Žinoma, visiškai tokios versijos atmesti negalima, bet tai - tik panašus, tačiau ne jo braižas. Ten, kur pasirodydavo R.Zamolskis, liedavosi kraujas: šį kartą aukų nebuvo, ir ačiū Dievui”.

Kad šoko ištiktų paštininkių parodymus reikėtų vertinti kritiškai, mano ne vienas dienraščio kalbintas teisėsaugininkas.

Vakar dar kartą pasikalbėjus su paštininkėmis, jos taip pat tai pripažino. “Pavyzdžiui, aš net negaliu apibūdinti plėšikų išvaizdos, nes gerai jų nemačiau, - sakė “Kauno dienai” Užusalių pašto viršininkė. - Tačiau kai kurios kolegės spėjo įsidėmėti, kad tai buvo sportiškai sudėti asmenys, o vienas iš jų aukštesnis už kitus. Galvoti, ar tarp jų nėra R.Zamolskio, patikėkit, tikrai nebuvo kada”.  

Informacija tikrinta su automatais  

Jonavos rajono kriminalistų, oficialiai tiriančių šį nusikaltimą, nuotaikos vakar buvo ypač skeptiškos: “Kas paleido gandus apie R.Zamolskio sugrįžimą, tas tegul juos ir paneigia arba patvirtina”, “Subordinacija neleidžia mums komentuoti aukštesnio rango pareigūnų nuomonės”, “Mums ši versija juokinga”.

Redakcijos duomenimis, žemesnio rango pareigūnai turi, ko pykti.

Nors kai kas iš jų vakar prisipažino gana skeptiškai vertinantis visuomenės norą bei galimybes padėti tiriant šį nusikaltimą, trečiadienio pavakarę apsiginklavus automatais jau skubėta tikrinti vieno tokio pranešimo. Gauta informacijos, neva kažkas matė, kaip mėlynas “Nissan Sunny” įsuko į už Karmėlavos oro uosto esančią buvusią sovietinės armijos raketinę bazę. (Pagal pirminę informaciją, tokiu automobiliu naudojęsi plėšikai pasišalino iš nusikaltimo vietos miškais - Neveronių link.)

Patikrinti buvusios raketinės bazės angarų pasiųsti trys automatais ginkluoti policijos ekipažai. Grįžta tuščiomis.  

Viena koja - užsienyje, kita - Lietuvoje  

Skiriasi ir pareigūnų versijos, kur šiuo metu gali būti jau beveik treji metai nepagaunamas R.Zamolskis.

Vienų duomenimis, jis sėkmingai išvežtas į Vokietiją ir tai padaryta ne be artimųjų pagalbos: vyresnysis R.Zamolskio brolis - tolimųjų reisų vairuotojas, dažnai vykstantis į komandiruotes užsienyje.

Tiesa, Ramučiuose bei jų apylinkėse kalbama, kad R.Zamolskis greičiausiai už pinigus kariauja Čečėnijoje. Neva ten jam už žmonių šaudymą mokama, o Lietuvoje jis už tai persekiojamas. Žmonės teigia, kad tokius gandus paleido patys R.Zamolskio artimieji, todėl ne vienas juos taip pat vertina kritiškai.

Kitai pareigūnų grupei atstovauja manantieji, kad Zamas niekur iš Lietuvos neišvyko, tačiau jam jau nusibodo tūnoti pogrindyje.

Pavyzdžiui, šalies policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius vakar viešai prasitarė, kad prieš keletą mėnesių Lietuvoje vėl buvo aptikti šio labiausiai ieškomo nusikaltėlio pėdsakai. (Užfiksuoti jie ir Kaune bei jo apylinkėse.) Šalies policijos vadovo nuomone, tik vieną užsienio kalbą (rusų) mokančiam R.Zamolskiui nėra ką veikti užsienyje.  

Paprašyta paskubėti  

Operatyvininkų duomenimis, Zamas vėl atsigavęs ir netgi pakankamai įmitęs. Turint galvoje jo ūgį (190 cm), R.Zamolskis turėtų atrodyti gana įspūdingai, todėl, operatyvininkų manymu, su juo susidūrusios paštininkės turėjo jį apibūdinti visai kitaip. Ypač ištiktos šoko.

Tačiau kol nesulaikyti asmenys, dalyvavę Užusalių pašto apiplėšime, tokie gandai sklis toliau, ir vėl pasipils pranešimai apie vienoje ar kitoje vietoje pasirodžiusį R.Zamolskį.

Jonavos rajono policijos komisaras Aigerdas Skrolis, skirtingai negu kai kurie jo pavaldiniai, vakar Lietuvos radijui tvirtino, kad tiriant Užusalių pašto apiplėšimą jau užčiuoptas šioks toks siūlo galas.

“Aš net nesvarstau R.Zamolskio versijos, - tikino dienraštį Jonavos policijos vadovas. - Patikėkite, tikrai darome viską, kad apsistotume ties viena, tačiau teisinga versija”.

Kiti, tiesa, dar aukštesnio rango policijos komisarai neslėpė, kad versija apie galimą R.Zamolskio dalyvavimą šiame nusikaltime bus patvirtinta arba atmesta tik gavus įvykio vietoje rastų kai kurių įkalčių ekspertizę. Paprašyta ją atlikti skubos tvarka.

Ne per seniausiai po tokio skubaus DNR tyrimo atsekta šį pavasarį bei vasarą Pietų Lietuvoje siautėjusio maniako pėdsakais. Jo DNR identifikuotas pagal vienos iš nužudytų močiučių namuose rastas cigarečių nuorūkas.