Transporto sistemos tobulintojai rinkosi į Kauną


2003-09-19
Dainoras LUKAS
Transporto sistemos tobulintojai rinkosi į Kauną

“Vivaldi” projekto įgyvendintojai savo patirtimi pirmą kartą dalijosi Lietuvoje 

Kaune prasidėjo tarptautinio eismo organizavimo projekto “Vivaldi” partnerių seminaras. Į jį atvyko visų penkių projekte dalyvaujančių miestų atstovai.

Europos komisijos remiamame tarptautiniame eismo reorganizavimo projekte “Vivaldi” Kaunas dalyvauja kartu su keturiais miestais iš Europos Sąjungos valstybių: Bristoliu (Didžioji Britanija), Bremenu (Vokietija), Nantu (Prancūzija) ir Alborgu (Danija). Pagrindinis projekto tikslas - miesto viešojo transporto sistemos modernizavimas siekiant subalansuoto transporto mobilumo, racionalaus energijos panaudojimo, ekologiškai švarios aplinkos bei keleivių aptarnavimo gerinimo.

Projekto koordinatorė Barbara Deivis iš Bristolio sakė, kad projekte svarbus vaidmuo teko ir Kaunui. “Mes ne tik galime perduoti patirtį jam, bet ir pasimokyti iš jūsų miesto. Tik vienas kitam padėdami, pasitardami galime išspręsti miestų transporto problemas”, - teigė ji.

Kaip teigė Savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus Planavimo ir investicijų poskyrio vedėjos ir projekto koordinatorė Rūta Antanaitienė, miestiečiai jau gali pajusti projekto teikiamą naudą. Miesto visuomeninio transporto stotelėse jau sumontuoti informaciniai stovai su tiksliais tvarkaraščiais. Ateityje apie transporto tvarkaraštį galbūt bus galima sužinoti ir internete ar SMS trumposiomis žinutėmis.

Kompiuterinė programa “Pikas 2000” buvo vienas iš pirmųjų pirkinių, Kauno miesto savivaldybei įsijungus į tarptautinį “Vivaldi” projektą. Jau atlikti Kauno miesto maršrutinio keleivinio transporto keleivių srautų tyrimai, parengta pakoreguota viešojo transporto maršrutų schema.

Taip pat ketinama parengti naują šiuolaikinę viešojo transporto bilietų strategiją. Atsižvelgiant į gyventojų poreikius, siūloma įdiegti unifikuotus vienetinius bei mėnesio bilietus, galiojančius tam tikrą laiką. Žadama įrengti jų pardavimo kioskus, ateityje įvedant ir elektronines korteles atsiskaitymui už viešojo transporto paslaugas.

Projektas tęsis ketverius metus. Jį iš dalies finansuoja Europos komisija. Kaunui ji skyrė 410 tūkstančių litų. Dar 65 procentus lėšų turės padengti Savivaldybė.