Tragedija po vestuvių metinių šventės


2004-05-15
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Tragedija po vestuvių metinių šventės
Liepsnojančiame automobilyje žuvo penkių nepilnamečių vaikų tėvai

Atpažinti visi sudegusieji per gegužės 13-osios tragediją pagrindinėje Garliavos gatvėje. Spėjama, kad gatvę valiusį darbininką kliudęs automobilis, kuriuo važiavo du draugai nuo vaikystės, lėkė į žūtį liepsnose 110-120 kilometrų per valandą greičiu.

Buvo vienintelis šeimos maitintojas

Garliavos seniūnijos gatvių valytojo Algio Pečiulaičio palaikai identifikuoti jau tragedijos vietoje pagal karutį, likusį ties 85-uoju namu, kur jis buvo kliudytas semdamas krūvon sušluotas žemes, batą, pamestą nuo smūgio išlėkus į orą, bei likusius žūties valandą dėvėtos specialios aprangos fragmentus.

Pareigūnams paskambinus Garliavos seniūnui Kęstučiui Povilaičiui ir pranešus apie nelaimę, šis iš karto pasakė A.Pečiulaičio pavardę. Kaip jau rašėme, likus pusvalandžiui iki tragedijos, jis prašė seniūno leisti tądien anksčiau baigti darbą - turėjo kažkokių reikalų. Seniūnas galutinio atsakymo nedavė.

Vakar K.Povilaitis “Kauno dienai” teigė, kad seniūnija padengs visas buvusio savo darbuotojo laidotuvių išlaidas. Spalį trisdešimt devintąjį gimtadienį turėjęs švęsti A.Pečiulaitis buvo vienintelis šeimos maitintojas. Jis vienas augino savo keturiolikos bei šešiolikos metų sūnus bei rūpinosi kartu gyvenančia pensinio amžiaus mama.

K.Povilaičio patikinimu, pasibaigus laidotuvių rūpesčiams, seniūnija pradės rengti dokumentus, kad A.Pečiulaičio artimieji gautų valstybės kompensaciją už darbo metu žuvusį tėvą bei sūnų.

Sudegė sūnaus akyse

Kas vairavo A.Pečiulaitį sužalojusį, užsidegusį, o po to dar ir sprogusį “Audi 100”, nustatyta pagal įvykio vietoje pamestus automobilio valstybinius numerius. Šie gulėjo už maždaug šimto metrų nuo sudegusio automobilio. Nors automobilis šiais numeriais buvo registruotas Tauragės gyventojos vardu, nustatyta, kad juo naudojosi ne per toliausiai - Jonučiuose, Gedimino gatvėje, gyvenantis trisdešimt šešerių metų Gintautas Einikis.

Kaip vakar “Kauno dienai” pasakojo G.Einikio sesuo, gatvėje, kurioje būriuojasi žmonės, gulinčius tėvo automobilio numerius DJG 502 pastebėjo ir iš mokyklos grįžtantis brolio septintokas sūnus. Trylikametis, kaip ir kiti jo bendraamžiai, skubėjo žiūrėti, kaip dega eismo įvykį patyręs automobilis. Pro jo langą išlindusį neatpažįstamai sudegusį savo tėvą paauglys atpažino iš auksinės grandinėlės ant kaklo.

Netrukus tragedijos vietoje pasirodė ir trylikamečio iš namų atsivesta mama. Antrajam G.Einikio sūneliui birželį bus tik ketveri.

Pasikartojo bendradarbio likimas

Kas antrasis automobiliu “Audi” važiavęs žmogus, nežinota iki pavakarės. G.Einikio žmona teigė to nežinanti. Kur skubėjo paskutinę savo gyvenimo valandą jos brolis, nežino ir G.Einikio sesuo. “Ir nebėra pas ką paklausti”, - sakė ji, prisimindama paskutinį su broliu praleistą vakarą - tragedijos išvakarėse brolio šeima minėjo keturioliktąsias savo vestuvių metines. G.Einikis padovanojo žmonai nuostabią puokštę.

Jo, kaip ir kartu važiavusio antrojo vyro palaikai, pavakarę atpažinti lavoninėje iš likusių drabužių fragmentų. Paaiškėjo, kad kartu su G.Einikiu važiavo jo draugas nuo vaikystės, su kuriuo mokytasi vienoje klasėje, - Žydrūnas Barauskas. Šis vasarį trisdešimt šeštąjį gimtadienį atšventęs vyriškis gyveno Einikių kaimynystėje - Rinkūnuose. Be tėvo liko ketvirtoje ar penktoje klasėje besimokantis sūnus.

Dar prieš kokius penkerius metus dirbęs Kauno rajono policijoje, pastaruoju metu kaip ir G.Einikis Ž.Barauskas neturėjo nuolatinio darbo. Paskutinė Ž.Barausko darbovietė pakaunės policijoje - Domeikavos nuovados budėtojų dalis. Vakar buvę jo kolegos prisiminė, kad Ž.Barauskas - jau antras buvęs šios nuovados pareigūnas, žūstantis gana šiurpiomis aplinkybėmis. Prieš penkerius-septynerius metus sudegė ir buvęs šios nuovados apylinkės inspektorius, remontavęs garaže automobilį ir šiam užsidegus ugnies įkalintas garažo duobėje.

Sprogimų galėjo būti daugiau

Kaip jau rašyta, A.Pečiulaitį partrenkęs “Audi 100”, kuriuo važiavo G.Einikis ir Ž.Barauskas, užsidegė nuo smūgio į galingą ąžuolą. Prieš tai automobilis nuvertė apsauginę šaligatvio tvorelę. Jos strypas, kliudęs benzino baką, sulindo į “audinės” vidų. Manoma, kad benzino bako pažeidimas ir sukėlė sprogimą.

Nustatyta, kad šiame automobilyje buvo ir dujų balionas. Laimė, šis nesprogo: manoma, kad suveikė apsauginis vožtuvas, be to, gana operatyviai - per kelias minutes įvykio vieton atvyko Garliavos ugniagesiai, greitai užgesinę gaisrą bei atšaldę įkaitusį dujų balioną.

Vakar jau neabejota, kad šios tragedijos priežastis - nutrūktgalviškas greitis. Nors policijai pavyko rasti tik vieną praeivį, mačiusį eismo įvykį nuo pat pradžios, šio teiginius apie didelį gatvės valytoją partrenkusio automobilio greitį patvirtino ir kai kurie pirminiai pareigūnų skaičiavimai apžiūrint tragedijos vietą. Padaryta išvada, kad lėkta apie 110-120 kilometrų per valandą greičiu. Leistinas greitis pagrindinėje Garliavos gatvėje - 50 kilometrų per valandą.

Iš pradžių manyta, kad “audinės” kliudytas gatvės valytojas, kuris, beje, buvo pasistatęs ir perspėjantį kelio ženklą, įlėkė į automobilio saloną per galinį stiklą. Būtent prie jo rasti A.Pečiulaičio palaikai. Tačiau, detaliau apžiūrėjus automobilį, konstatuota, kad nulenkti galinio lango pusėn visų sėdynių galvolaikiai. Iš to daroma išvada, kad gatvės valytojas įkrito į “audinę” per priekinį langą, perlėkė visą jos saloną ir trenkėsi į galinį stiklą.

Visi šio šiurpaus autoįvykio liudytojai prašomi atsiliepti jo aplinkybes tiriančio Kauno rajono policijos vyresniojo tyrėjo V.Kaminsko telefonu 30 39 64.