Teisme susikirto nesuderinami požiūriai


2004-06-05
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Teisme susikirto nesuderinami požiūriai

Nagrinėjant “Mažeikių naftos” bylą į žodinę kovą įsivėlė buvęs parlamento vadovas ir buvę ministrai 

Seimo narys Vytautas Landsbergis teisme dėl “Mažeikių naftos” sutarties pasirašymo džiaugėsi, kad Rolando Pakso Vyriausybei nepavyko sugriauti sutarties su “Williams International”, o pastarosios Vyriausybės ministrai Eugenijus Maldeikis ir Jonas Lionginas skundėsi 1999 metais jautę Seimo konservatorių spaudimą kuo greičiau pasirašyti sutartį, nesigilinant į jos sąlygas.  

Manė, kad sapnuoja  

Vakar Vilniaus apygardos teismas toliau nagrinėjo bylą dėl buvusių konservatorių Vyriausybės ministrų Sigito Kakčio, Rimanto Didžioko bei buvusio viceministro Antano Bartulio galimo piktnaudžiavimo tarnyba, pasirašant akcinės bendrovės “Mažeikių nafta” privatizavimo sutartis su JAV bendrove “Williams International”.

Buvę savivaldybių ir valdymo reformų ministras S.Kaktys, susisiekimo ministras R.Didžiokas bei ūkio viceministras A.Bartulis kaltinami piktnaudžiavę tarnybine padėtimi. S.Kakčiui taip pat pateiktas kaltinimas viršijus jam suteiktus įgaliojimus.

Vakarykščiame teismo posėdyje V.Landsbergis, iš anksto atsiprašęs teisėjų, jei juos įžeistų jo nuomonė, pareiškė, kad nagrinėjama byla jam atrodo “politizuota ir rinkiminė”

“Ministras Sigitas Kaktys tik vykdė Vyriausybės valią, todėl man nesuvokiamas prokuratūros kaltinimas tarnybinių įgaliojimų viršijimu. Aš skaičiau prokuratūros kaltinamąją išvadą ir maniau, kad sapnuoju”, - stebėjosi V.Landsbergis.

Opozicijoje esanti Tėvynės sąjunga, kurios ilgamečiu lyderiu buvo V.Landsbergis, jau anksčiau buvo apkaltinusi dabartinę valdančiąją daugumą, kad tiriant “Mažeikių naftos” privatizavimą manipuliuojama teisėsauga ir siekiama politiškai susidoroti su oponentais prieš artėjančius Europos Parlamento ir Seimo rinkimus.  

Būtų pakakę penktadalio pinigų  

Liudydami teisme buvęs Seimo Pirmininkas V.Landsbergis ir buvęs ūkio ministras E.Maldeikis bei buvęs finansų ministras J.Lionginas išdėstė iš esmės priešingą požiūrį į sutartį su “Williams”. Jei buvęs parlamento vadovas teigiamai vertino sutartį su amerikiečių bendrove, o atsakomybę už sutarties trūkumus suvertė Vyriausybei, kurioje dirbo kitu du liudytojai, tai eksministrai sutartį peikė, o atsakomybę už jos pasirašymą suvertė tuometinei dešiniajai Seimo daugumai. Prieš pat sutarties pasirašymą atsistatydinę R.Pakso Vyriausybės ministrai, dabartiniai parlamentarai E.Maldeikis ir J.Lionginas tvirtino, kad šia sutartimi Lietuva užsinėrė finansinę kilpą ir būtų daug laimėjusi, jei tokios pražūtingos sutarties nebūtų likę.

Anot buvusio finansų ministro J.Liongino, jeigu “Mažeikių nafta” būtų gavusi nors penktadalį tų pinigų, kuriuos gavo jau valdoma JAV kompanijos “Williams”, ji būtų sėkmingai dirbusi. O Lietuvos žmonėms iki šios dienos jau būtų sugrąžinti visi rubliniai indėliai, nebūtų reikėję pristabdyti kompensacijų už žemę ir nekilnojamąjį turtą bei investicijų.

“Kaip matėsi iš tų dienų politinės situacijos, ekonominių ir finansinių argumentų nebuvo žiūrima. Politika nugalėjo ekonominę logiką. Daug kas gąsdino ir dabar apie tai kalba, kad, iš derybų pasitraukus amerikiečiams, valstybė būtų bankrutavusi. Aš noriu pasakyti, kad jau pirmo kurso studentai žino, jog valstybė niekada nebankrutuoja. Visiškai pritariu ką tik paskelbtoms Seimo komisijos išvadoms, jog dėl to, kas įvyko, kalta tuometinė Seimo dauguma, iš dalies kalta Prezidentūra”, - tvirtino J.Lionginas.  

Surado alternatyvių investuotojų  

Tiek J.Lionginas, tiek E.Maldeikis teigia manantys, kad teisiamieji asmeniškai nieko negalėjo pakeisti, nes vykdė savo partijos politinę valią. Pasak E.Maldeikio, jie tik galėjo irgi atsistatydinti ir taip pareikšti savo pilietinę poziciją. Tačiau, E.Maldeikio nuomone, tuomet greičiausiai būtų atsiradę kiti žmonės, kurie sutartį būtų pasirašę. J.Lionginas samprotavo, kad gal ir būtų susimąstyta, jei iš eilės iš tų pačių pareigų atsistatydintų du ministrai.

Abu eksministrai tvirtino jautę didelį nuolatinį politinį spaudimą, kad sutartis su amerikiečių bendrove būtų pasirašyta kuo greičiau.

“Mane, kaip ministrą, 1999-ųjų vasarą nuolat kviesdavo tiek į Konservatorių frakciją, tiek į šios partijos valdybą, nors aš buvau tuo metu nepartinis, ir visą laiką klausdavo, ar bus kitą savaitę pasirašyta sutartis. Mūsų argumentai, kad verslo planas buvo pateiktas tiktai rugsėjo pabaigoje, o be verslo plano negalima apskritai kalbėti apie sutarčių pasirašymą, nebuvo išklausomi”, - sakė J.Lionginas.

Pasak buvusio ūkio ministro E.Maldeikio, jei “Williams” būtų pasitraukusi iš derybų, Lietuvos nebūtų ištikusi jokia katastrofa, kadangi buvo surasta alternatyvių investuotojų iš Vakarų, kurie kėlė vienintelę sąlygą - viešas konkursas ir skaidrios privatizavimo sąlygos. Tuo tarpu “Williams” į Lietuvą atėjo be konkurso.  

Pažadų laužymas  

Buvęs parlamento vadovas V.Landsbergis teisme tvirtino manąs, kad 1999 metų vidury kai kurie R.Pakso Vyriausybės nariai darė “tyčinius bloginimo veiksmus”, kad sutartis su “Williams” būtų sugriauta. Pasak V.Landsbergio, teisme liudiję eksministrai pasipriešinimu sutarčiai pridengė tikrąsias savo atsistatydinimo priežastis. V.Landsbergio nuomone, J.Lionginas ir E.Maldeikis atsistatydino dėl to, jog valstybės ūkį ir finansus 1999 metų antroje pusėje užgulė itin sunki krizė, o ministrai nutarė atsikratyti atsakomybės ir “galvos skausmo”.

V.Landsbergis R.Pakso ir jo bendražygių E.Maldeikio bei J.Liongino veiksmuose įžvelgė galimus bandymus padėti Rusijos naftos koncernui “LUKoil” įžengti į “Mažeikių naftos” bendrovę. Pasak buvusio Seimo Pirmininko, tai galėjo būti tikroji priežastis, kodėl Vyriausybė sabotavo derybas su “Williams”.

V.Landsbergis taip pat atmetė E.Maldeikio ir J.Liongino kaltinimus, neva konservatoriai jiems darė politinį spaudimą kuo greičiau pasirašyti sutartį su “Williams”.

“Sutarties pasirašymo terminai, darbų tvarkaraštis buvo nuolat tvirtinami visų suinteresuotų pusių posėdžiuose ir susitikimuose, įskaitant ir vieną kitą Valstybės gynybos tarybos posėdį arba pasitarimą pas Prezidentą, patvirtinant datas, kada kas turi būti padaryta. Tai, kad aš būčiau tas spaudėjas, - tai juokinga. Be to, tas datas priimdavo ir R.Paksas, ir E.Maldeikis, ir žadėdavo viską padaryti, o paskui amerikiečiai stebėdavosi, kodėl pažadų nesilaikoma ir kodėl lietuviai taip lengvai laužo žodį”, - teisme pasakojo V.Landsbergis.  

Dabar įmonė veikia pelningai  

Konservatorius V.Landsbergis atmetė kaltinimus, kad sutartis su “Williams” buvo žalinga Lietuvai ir ragino į “Mažeikių naftos” veiklą pažiūrėti plačiau: “Aš visiems siūlyčiau pasižiūrėti, kaip įmonė dabar veikia pagal tas “labai žalingas” sutarties nuostatas. Ji veikia pelningai, duoda Lietuvai labai didelę naudą. Didžioji paskola, kuri buvo reikalinga išgelbėti įmonei, nepaleisti jos “Inkaro” ir “Bangos” keliais, yra grąžinama. Pavyko išgelbėti įmonę ir šešis tūkstančius Mažeikių darbininkų su šeimomis. Ar tai nuostolinga Lietuvai?”

Tuo pačiu V.Landsbergis pasidžiaugė, kad R.Pakso ir jo ministrų demaršas 1999 metais nesužlugdė sutarties su “Williams” pasirašymo: “Jeigu jiems būtų pavykę sugriauti sutartį, tai būtų sugriauta ir “Mažeikių nafta”, ir galbūt visas Lietuvos biudžetas, kuris jau buvo, galima sakyti, nemokus dėl didžiulių įsipareigojimų, kurių nevykdė R.Pakso Vyriausybė”.

Ūkio ministerijos skaičiavimais, “Williams” valdymo laikotarpiu nuo 1999 iki 2002 metų rudens “Mažeikių nafta” patyrė 750 mln. litų nuostolių, tačiau šiuo metu įmonė, kai jos valdymą perėmė Rusijos bendrovė “Jukos”, dirba pelningai.

Kituose teismo posėdžiuose liudytojais dar planuojama apklausti buvusios konservatorių Vyriausybės vadovą Andrių Kubilių, nušalintąjį Prezidentą, buvusį Vyriausybės vadovą R.Paksą bei daugelį buvusių jo kabineto narių ir derybininkų su “Williams”.