Teisinė ir emocinė kova dėl milijono


2004-08-14
Lina NAVICKAITĖ
Teisinė ir emocinė kova dėl milijono

Gydymo įstaiga sutinka išmokėti tik 3 proc. sumos, kurios reikalauja sužalotų dvynukų tėvai

Vakar Kauno apygardos teismas dar kartą nagrinėjo marijampoliečių Zdanių ieškinį, kuriuo už naujagimių nudeginimą siekiama iš Marijampolės ligoninės prisiteisti milijono litų dydžio neturtinę žalą. Teismas savo sprendimą paskelbs po dviejų savaičių.

Tėvas graudinosi

“Mes ne prašome pinigų, o reikalaujame. Už medikų klaidas turi būti sumokėta kompensacija, ir ji nėra per didelė. Tai ne atlyginimas už padarytą žalą, o kompensacija”, - gana kategoriškai teisme pareiškė Gintautas Zdanys.

Dvynukų Lauryno ir Martyno tėvas susigraudindavo kalbėdamas apie tai, kiek skausmo patyrė jo šeima, kai tik ką gimę berniukai patyrė sunkius kūno sužalojimus.

“Tada buvo sulaužytas visos mūsų šeimos gyvenimas. Mes niekada nebūsime laimingi. Vaikams randai liks visam gyvenimui, jiems dar reikės ne vienos operacijos”, - pro ašaras kalbėjo vyras, kuriam pastaraisiais metais prireikė ir psichiatrų pagalbos.

G.Zdanys kelis kartus akcentavo, jog neturtinę žalą siekia prisiteisti ne sau, o vaikams.

“Plastinių operacijų reikės - to niekas negali paneigti. Nemanau, kad gavę prašomą sumą mes galėsime tas operacijas atlikti pačiose geriausiose gydymo įstaigose. Ta suma tikrai nepadengs to, kas mūsų laukia ateityje”, - tikino G.Zdanys.

Gydytoja dar kartą atsiprašė

Dvynukų mama Vilma Zdanienė taip pat teisme pasakojo, jog pustrečių metų sūnūs jau ima jausti diskomfortą dėl randų ant nugaryčių ir sėdmenų.

“Aš atiduočiau viską, kad šios nelaimės mūsų gyvenime nebūtų atsitikę. Mano vaikų sveikatos neatpirks jokie pinigai”, - dėstė jauna moteris, kartodama vyro žodžius, jog ligoninėje įvykusi nelaimė jų šeimą lydės visą gyvenimą.

Savo ieškinyje Zdaniai nurodo, jog 2001 metais gruodžio 30 dieną Marijampolės ligoninėje gimę dvyniai nudegimus patyrė savo pirmosiomis gyvenimo minutėmis, kai buvo paguldyti ant vystyklais užtiestų termoforų - guminių pūslių su karštu vandeniu. Abiem berniukams buvo padarytas sunkus kūno sužalojimas. Kauno medicinos universiteto klinikų medikai Laurynui, nudegusiam 20 proc. kūno, atliko 3 odos persodinimo operacijas, o Martynui, kuriam diagnozuota 14 proc. kūno nudegimas, teko iškęsti 2 operacijas. Vaikams buvo persodinta tėvo šlaunies oda.

Priminta, kad Marijampolės rajono apylinkės teismas 2002 metais pripažino dviejų medikių kaltę per neatsargumą sunkiai sužalojus naujagimius dvynius Zdanius, tačiau atleido jas nuo realios laisvės atėmimo bausmės.

Marijampolės ligoninės gydytojai Loretai Laurinaitienei ir akušerei Rasai Dereškevičienei teismas skyrė po vienerius metus laisvės atėmimo, tačiau, pritaikius amnestiją, abi moterys nuo bausmės atleistos.

Nuteistosioms 2 metus neleista dirbti savo tiesioginio darbo.

Vakarykščiame posėdyje dalyvavusi L.Laurinaitienė dar kartą atsiprašė tėvų už įvykusią nelaimę, kuri iš esmės pakeitė ir jos pačios gyvenimą.

Ligoninė milijono neturi

Zdanių advokatas taip pat akcentavo, jog reikalaujama suma nėra didelė. Be to, Civiliniame kodekse nėra numatytas nei minimalus, nei maksimalus neturtinės žalos atlyginimo dydis. Gynėjas vardijo pavyzdžius iš kitų užsienio valstybių teisės praktikos, kai nuo medikų nukentėjusiems asmenims priteisiama keliasdešimt milijonų.

“Ši byla - tai naujas etapas pacientų teisių gynimo srityje Lietuvoje”, - tikino Zdanių advokatas.

Gynėjas pridūrė, jog prašoma kompensacijos suma sudaro vos 6 proc. visų Marijampolės ligoninės metinių pajamų, tad, jo nuomone, atsakovas gali atlyginti 1 mln. neturtinės žalos. Advokatas teigė, kad byloje ligoninės administracija nepateikia akivaizdžių įrodymų, kad priteistos sumos ji negalinti išmokėti bei nerodė iniciatyvos spręsti žalos atlyginimą padedant apskrities valdžiai bei Sveikatos apsaugos ministerijai.

Tuo tarpu Marijampolės ligoninės direktorius Rimvydas Turčinskas teismo prašė Zdanių ieškinį patenkinti tik iš dalies. Gydymo įstaiga sutinka šiai šeimai atlyginti 30 tūkst. litų neturtinės žalos.

“Moralinė žala padaryta, tačiau ją apskaičiuoti sunku. Galimybės kompensuoti milijoną neturtinės žalos nematau”, - tvirtino ligoninės vadovas, pridūręs, jog tokiu atveju gydymo įstaiga bankrutuotų.

“Ligoninės metinės pajamos yra 15,6 milijono, tačiau visos išlaidos paskirstytos, kad įstaiga galėtų funkcionuoti. Pelno neturime nė lito”, - pridūrė R.Turčinskas, prašydamas teismo priimti “teisingą ir objektyvų sprendimą”.

R.Dereškevičienės gynėjas taip pat teismo prašė netenkinti ieškovų prašymo, nes šie nepateikė įrodymų, kad padaryta žala yra verta 1 mln. litų. Buvo remiamasi pavyzdžiais iš Lietuvos teismų praktikos, kai dėl gydytojų kaltės mirus pacientui, jo artimiesiems priteista neturtinė žala neviršija 150 tūkst. litų.

Kauno apygardos teismas savo sprendimą žadą skelbti po dviejų savaičių. Tai jau bus antras sprendimas minėtoje byloje. Tas pats teismas šių metų gegužę buvo patenkinęs Zdanių ieškinį, tačiau su tokiu sprendimu nesutiko Marijampolės ligoninė ir pateikė prieštaravimą.

Teismas priėmė Marijampolės ligoninės prieštaravimą ir nutarė bylą nagrinėti iš naujo, dalyvaujant abiem suinteresuotoms pusėms. Trečiaisiais asmenimis įtrauktos ir medikės, dėl kurių kaltės buvo sužaloti kūdikiai.