Teisiamąjį gynė nukentėjusysis


2004-10-15
Teisiamąjį gynė nukentėjusysis

Vakar prieš Kauno apygardos teismą stojo pasikėsinimu nužudyti bei nelegalių šaudmenų laikymu kaltinamas kaunietis Jordis Raslavičius, kartą jau teistas už nelegalių ginklų laikymą. 32 metų vyras kategoriškai neigia užpuolęs ir peiliu sužalojęs bendraamžį kaunietį. Sunkius sužalojimus patyręs nukentėjusysis kelis kartus keitė parodymus ir tvirtino neatsimenantis ginkluoto užpuoliko veido.

Kauno policijos bei Generalinės prokuratūros pareigūnų surinktais duomenimis, praėjusių metų birželio 23-iosios naktį Sukilėlių prospekte, prie “Statoil” degalinės, įvykusio konflikto metu J.Raslavičius peiliu į krūtinę sužalojo Saulių D., kuris patyrė sunkius širdies ir plaučių pažeidimus. Nukentėjusysis vos išvengė mirties.

Įvykio vietoje buvo sulaikytas J.Raslavičius, tačiau pastarasis tikino tik mušęsis su dviem jį užpuolusiais nepažįstamaisiais, o peilio neturėjęs ir juo nesišvaistęs.

Po kelių dienų savo parodymus ėmė keisti ir nukentėjusysis, teigdamas nebesąs tikras, kas jį užpuolė.

“Nuo įvykio praėjo daug laiko, negaliu pasakyti, kas man dūrė peiliu”, - teisme aiškino 32 metų Saulius D., tvirtindamas, jog patyrė “psichologinį smurtą” iš pareigūnų pusės.

Nukentėjusysis neigė galėjęs patirti spaudimą keisti parodymus iš įtariamojo ar kitų asmenų.

Kadangi Saulius D. tvirtino negalintis prisiminti visų prieš pusantrų metų įvykusio užpuolimo aplinkybių, teismui teko garsinti anksčiau užfiksuotus jo parodymus. Teismo kritikos susilaukė policijos pareigūnų surašyti protokolai, kuriuos beveik po žodį šifravo trys teisėjai.

Policijos akiraty ne vienerius metus esantis J.Raslavičius teisme taip pat aiškino, esą Policijos departamento pareigūnai jam bylą “sufabrikavo”. Jis neprisipažino ir nelegaliai laikęs pistoletą “Beretta”, kuris buvo rastas šių metų balandį jo išsinuomotame bute.

“Su šiomis bylomis nesu susijęs. Mane mušė, kad duočiau parodymus ant kitų asmenų”, - pakeltu balsu teisme aiškino teisiamasis.

J.Raslavičius nebe pirmą kartą kaltinamas sunkiais nusikaltimais. 1996 metais jis buvo įtariamas trigubos žmogžudystės organizavimu, tačiau, pritrūkus įrodymų, kaunietis nuteistas už ginklų laikymą ir jų perdavimą žmogžudystės vykdytojams.

KD inf.