Tarnybinio romano herojus teigia neturįs ką slėpti


2006-03-25
Jūratė KUZMICKAITĖ
Tarnybinio romano herojus teigia neturįs ką slėpti

Dėl santykių su pavaldine linksniuojamas miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas nesijaučia moralės laužytoju

“Kuo aš nusikaltau?” - paklausė Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. “Dirbu daug ir, manau, dirbti man sekasi. Esu oficialiai išsiskyręs. Kas ir kuo mane kaltina? Ir kodėl?” - sakė nesuprantąs jis.

O Kauno pedagogų bendruomenė jau senokai ūžia aptarinėdama viešą paslaptį - 48 m. A.Bagdono tarnybinį romaną. Keletas moralės sergėtojų rengėsi net piketui prie Savivaldybės su šūkiais, kad švietimo ir ugdymo procesams negali vadovauti žmogus, pamynęs dorovinius principus.

Pasmerkimas - už akių

A.Bagdonas tikino negavęs nė vieno anoniminio laiško, nė vieno jam priekaištaujančio telefono skambučio. Tiesiai į akis išrėžti savo nuomonės apie jo moralinį veidą Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjui taip pat niekas nesiryžo.

“Būtų labai garbinga ir gražu, jei apie tai, kuo esu kaltinamas už nugaros, išgirsčiau atvirai”, - tarė A.Bagdonas.

“Kauno diena” galėjo išpildyti tokį miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo, Kauno technologijos universiteto docento pageidavimą.

“Jus kaltina tuo, kad dar būdamas vedęs užmezgėte romaną su pavaldine - jūsų vadovaujamo skyriaus Audito poskyrio vyr.specialiste Ilmante Veržikauskiene, - informavome A.Bagdoną apie “Kauno dieną” pasiekusius faktus. - Kad neseniai išvažiavote su ja poilsiauti į užsienį. Kalbama, kad tai ne pirmoji bendra jūsų išvyka. Tarp pedagogų yra tvirtinančių: toks vadovas neturi teisės būti švietimo bei ugdymo procesų priešakyje”.

Į kelionę pasikvietė drauges

“Švietime vyksta labai sunkūs pokyčiai... - pradėjo kalbą iš tolo A.Bagdonas. - Pertvarkos procesai ne visiems patinka, jie užkliudo vienokius ar kitokius interesus. Tai gali sukelti antipatiją, net norą suvesti sąskaitas. Nemanau, kad man ką nors galima prikišti darbo prasme. Tad lieka asmeninis gyvenimas”.

“Bet aš neturiu jokių paslapčių! - užtikrino vedėjas. - Kodėl, būdamas viešas asmuo, turėčiau slėpti savo asmeninį gyvenimą?”

Tačiau “Kauno dienai” pasiūlius papasakoti apie draugę, jis atsakė: “Esu išsiskyręs, gyvenu vienas. Su moterimi, apie kurią klausiate, mes nesame tiek artimi, kad galėčiau ją viešai vadinti savo drauge”.

O kaip egzotiška kelionė, papiktinusi kai kuriuos pavaldinius ir pedagogus? “Na, kelionė buvo, - neslėpė A.Bagdonas. - Aš ir Ilmantė atostogų sąskaita buvome išvažiavę, aplankėme Saudo Arabiją, Sinajaus pusiasalį, Egiptą”.

“Bet mes važiavome ne dviese, - paaiškino vedėjas. - Kartu vyko ir trys Ilmantės draugės. Keliavome keturios moterys ir aš”.

Tolimų asmeninių planų nekuria

“Meluočiau, jei sakyčiau, kad piramides apžiūrinėjau vienas, - pasakojo A.Bagdonas. - Kartu buvo Ilmantė. Ir jos draugės. Bet tai, kad mes leidomės drauge į kelionę, dar nėra pretekstas pareikšti apie kažkokius rimtus, jau galutinai nulemtus mūsų su Ilmante santykius”.

“Mes apie tai nediskutavome, taip toli į perspektyvą dar nežvelgiame”, - teigė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas, kalbėdamas apie savo ir pavaldinės ryšį.

“Kauno dienos” žiniomis, Švietimo ir ugdymo skyriaus Audito poskyrio vyr.specialistė 37 m. I.Veržikauskienė yra Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Arūno Keserausko sesuo. Ji laisva, išsiskyrusi moteris.

“Kalbant apie tos kelionės moralumą nemanau, kad aš, jau pusę metų gyvendamas vienas, ką nors galėjau įžeisti ar papiktinti. Keliavau atostogų sąskaita, už savo pinigus. Manau, kad turiu tokią teisę”, - sakė A.Bagdonas.

Meilę lygina su jūra

- Vienas iš Jus smerkiančių žmonių argumentų - esą romanas su pavaldine sugriovė 22 metus trukusią Jūsų santuoką, - priminėme A.Bagdonui.

- Kaip čia teisingiau pasakius... Nemanau, kad kas nors gali sugriauti tvirtą šeimą. Aš nenorėčiau labai atvirai pasakoti apie savo ir buvusios žmonos santykius, tai būtų nekorektiška. Išoriškai jie buvo tvarkingi. Mes nesibarėme, nesipykome. Nebuvo girtuoklysčių ar viešų scenų.

- Tai kas gi atsitiko?

- Tiesą pasakius, nelabai turėjome bendrų interesų. Skyrybos būtų galėjusios įvykti ir anksčiau, jos buvo tik formalumas. Moralizuotojams, kad gyvenu netvarkingai, galiu pasakyti: aš nenoriu gyventi netvarkingai. Ir negyvensiu. Būtų gerai, kad man neklijuotų kažkokių susidėjimo su kažkuo, sugyventinių statuso, nes to dar nėra. Jei dėl mano santykių su Ilmante - apie tokius dalykus kalbėti per anksti. Meilė - tai ne barščiai, bet jūra. Juo toliau, juo gilesnė ji gali pasirodyti, jei ateityje bendrausim.

Viešojo konkurso dėl moters neskelbs

“Ilmantė yra graži ir protinga moteris, - kalbėjo apie I.Veržikauskienę A.Bagdonas. - Gabi. Dirba audito srityje. Išties yra buvę bendrų darbų, bendrų projektų, komandiruočių”.

“Tai neeilinė moteris, bet pasakyti, kad ji yra mano, negaliu. Ji nėra mano. Mūsų nesieja bendra buitis. O jei kam įdomu, kaip bus ateityje, galiu atsakyti: o ką aš žinau?” - skėstelėjo rankomis vedėjas.

“Pasakysiu tik viena - viešojo konkurso šiuo klausimu tikrai neskelbsiu. Gal mokytojai kaip nors leis man apsispręsti jų neinformavus”, - ironizavo A.Bagdonas.

Jis užtikrino neketinąs stačia galva nerti į naujų vedybų sūkurį. Vyras sakosi nebijąs vienatvės, nes prie jos pripratęs.

Interpretacijos žeidžia

“Su buvusia žmona mus ne vienerius metus siejo tik tai, kad gyvenome po vienu stogu, - kalbėjo A.Bagdonas. - Ji pati tai yra sakiusi šimtus kartų, ir galbūt didžiausia mūsų klaida - kad taip ilgai tempėme skyrybų klausimą. Paskutiniuosius penkerius metus gyvenome kartu tik iš pareigos. Tikrai negalėčiau pasakyti, kad mūsų šeimos kultūra buvo žema. Ne. Nebuvo nei garsių barnių, nei įžeidinėjimų. Tačiau artumo, bendrumo irgi nebeliko. Bėgant laikui susvetimėjome. Gal čia yra ir mano kaltės, bet kažin ar tik vienas žmogus tokiais atvejais būna kaltas”.

“Man nepriimtina gyventi nepadoriai, - sakė jis. - Gyvensiu vienas, o jei man patiks kokia moteris, kad ir Ilmantė, galbūt susiesiu gyvenimą. Bet, kartoju, mes klausimo apie ateitį dar nesvarstėme. Bet kuriuo atveju elgsimės garbingai, nepažeisdami viešųjų interesų”.

Skaudžiausia, kalbėjo A.Bagdonas, girdėti priekaištus, kad jis paliko sergančią žmoną. “Taip negalima įžeidinėti nei manęs, nei mano buvusios žmonos, - tvirtino jis. - Laidyti tokius priekaištus ir eskaluoti ligos temą yra labai nesąžininga. Tai neturėjo nieko bendro su mūsų skyrybomis, mano buvusi žmona tai žino”.

Nenori pataikauti viešajai nuomonei

Antano ir Danguolės Bagdonų 22 m. dukra yra studentė. Paklaustas, kaip ji reagavo į tėvų skyrybas, A.Bagdonas atsakė, kad gana ramiai: “Ji man patarė: jei rinksiesi kitą gyvenimo draugę, pasirink tokią, su kuria nereikės skirtis”.

“Mūsų vaikas jau suaugęs, - kalbėjo jis. - Todėl nemanau, kad aš apskritai ką nors palikau. Su žmona skyrėmės abiejų mūsų sutarimu, jokių turto dalybų per teismus nebuvo. Išėjau iš trijų kambarių buto Vaišvydavoje, ketiname jį parduoti ir įsigyti atskirus būstus. Man priklauso tik vienas trečdalis dabartinio buto. Aš net rakto nuo buvusiųjų namų neturiu”.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas sakosi turįs, kur gyventi po skyrybų. “Mano mama, sesuo gyvena Petrašiūnuose. Yra, kur prisiglausti”, - pasakojo jis.

“Manau, kad gyvenimas iš reikalo, bijant ką nors keisti, nes mokytojai gali pasakyti: jis toks ir anoks, jis išsiskyręs, yra negarbingas”, - sakė Savivaldybės padalinio vadovas.

“Jei būčiau pasielgęs labai nesąžiningai, kažką nuskriaudęs, apgavęs, turbūt turėtų skųstis, reikšti pretenzijas mano buvusi žmona, o ne pašaliniai žmonės”, - svarstė A.Bagdonas.

Buvusi žmona trokšta ramybės

“Kiekvienas žmogus turi teisę į asmeninį gyvenimą, todėl nenorėčiau nieko komentuoti. Viešai skalbti baltinius man nepriimtina”, - tarė pedagogė Danguolė Bagdonienė, buvusi Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo žmona.

Su A.Bagdonu daugiau nei prieš dvi dešimtis metų ji susipažino dar būdama studentė. Jis tuo metu jau dirbo Vandžiogalos vidurinėje mokykloje.

“Mes esame išsiskyrę. Oficialiai tai įvyko neseniai. Nenoriu pasakoti nei apie dabartinį, nei apie buvusį mūsų gyvenimą”, - kalbėjo moteris.

“Kaip buvęs vyras gyvena šiuo metu, visiškai nesidomiu, - sakė D.Bagdonienė. - Stengiuosi kuo mažiau žinoti, norėčiau visiškai atsiriboti nuo tokios informacijos. Mane išvargino ši istorija, dabar trokštu tik kiek galima ramiau gyventi ir dirbti”.