Šventės spalvos


2006-06-09
Julius LENČIAUSKAS
Šventės spalvos

Prasidėjusi vasara nelepino šiluma ir gamtos malonumais.

Tačiau žmonės šiltajam metų periodui būna užsiplanavę nemažai švenčių, kurios įvyksta gamtoje, nepaisant gamtos kaprizų. Nemažai skaitytojų atsiliepimų gavome apie neseniai Kaune įvykusią dainų ir šokių šventę “Ąžuolais vainikuotas”. Muzikas Vytenis Balčiūnas šį renginį pavadino “mielu širdžiai ir akiai”. Specialistui patiko labai apgalvotas, parinktas masiniam atlikimui repertuaras. “Nors paprastai trūksta laiko bendroms repeticijoms, bet chorai dainavo sutartinai, nuoširdžiai, gražiai. Matėme kelių kartų dirigentus. Atmosferą šildė betarpiškas šventės dalyvių ir žiūrovų bendravimas, pasiūbavimai.

Grįždami namo galvojom, kad mums jau taip trūksta tokio šilto bendravimo, tarpusavio supratimo. Čia nebuvo švilpimų ir neblaivių žmonių riksmų, grūdimosi ir stumdymosi. Solidi publika solidžiai vertino atlikėjų pasirodymą. Džiugino lietuviškas šventės repertuaras, kuris įrodė, kad puikiai galime apsieiti ir be svetimybių, kurios dažnai būna be uždegančios melodijos ir prasmingo teksto”, - rašo V.Balčiūnas.

Šventės meninę dalį gyrė ir Pagyvenusių žmonių asociacijos nare prisistačiusi Teresė Andriušytė. Tačiau ši autorė šventės organizatoriams nepašykštėjo ir kritinių pastabų. “Atvyko šeimos su mažais vaikais, buvo daug vyresnio amžiaus žmonių. Be to, ir kai kurie atlikėjai buvo žemesniųjų klasių moksleiviai, tačiau šventė prasidėjo tik 20 valandą ir tęsėsi iki pusės dvyliktos nakties.

Šventės vedėjas net keletą kartų skelbė, kad neratuoti žiūrovai nesijaudintų, nes jų lauks visuomeninis transportas, kuris saugiai parveš į namus. Deja, paskutinieji troleibusai nuvingiavo dar šventei nepasibaigus. Didžioji dalis patraukė pėsčiomis į Žaliakalnį, Šilainius, Vilijampolę, Šančius, Panemunę, Aleksotą. Vienu metu moterys net buvo užblokavusios gatvę, kad jas pavėžėtų pravažiuojantys automobiliai, bet šių vairuotojai į tokius pageidavimus neatsižvelgė. Aš namus pasiekiau apie pirmą valandą nakties, su dideliu nerimu ir baime.

Žiūrovai nepatenkinti, kad ne tik minėta šventė, bet ir Pažaislio muzikos, Muzikinio teatro operečių bei kitų festivalių renginiai prasideda labai vėlai. Argi organizatoriai nesupranta, kad susirinktų dar daugiau žiūrovų, jeigu renginiai prasidėtų, pavyzdžiui, 17-18 valandą?

Kita vertus, tokia netvarka trikdo ir transporto vairuotojus. Kodėl po įtemptos darbo dienos, sakykim, troleibusų vairuotojai turėtų dar papildomai vidurnaktį važiuoti? Išvada viena: visus renginius vasarą reikia organizuoti kur kas anksčiau”, - kritikuoja ir išeitį siūlo T.Andriušytė.

I.Gindvirienė rašo: “Tokiame puikiame renginyje taip pat susidūrėme su melu ir apgaule. Du kartus “Ąžuolais vainikuotas” renginio vedėjas skelbė, kad po koncerto troleibusai kursuos visomis kryptimis. Deja, to nebuvo”.