Prie skanėstais apkrauto stalo vakarojęs, bet nepersivalgęs ir nepadauginęs alkoholio kitą dieną nesigailės
Gausios šventinės vaišės gali ilgam sutrikdyti virškinimą, jau nekalbant apie po šventinio maratono sunkiai užsisegantį sijoną ar nebeužsitraukiantį džinsų užtrauktuką. Papildomi kilogramai greitai užauga, o atsikratyti jų nelengva. Apie tai, kaip valgyti ir nepersivalgyti, gerti ir nepadauginti, kalbamės su gydytoja dietologe Edita GAVELIENE.
- Ar įmanoma per šventes nepersivalgyti?
- Švęsti reikia ir vaišių stalo ignoruoti neverta. Tačiau turėtume stengtis nepersivalgyti, ir tai tikrai realu, jei laikysimės keleto paprastų taisyklių. Viena jų - nevalgykime ant vaišių stalo esančių kasdienių produktų, tokių kaip bulvės ir duona. Kam jomis save apsunkinti, ar skonio nežinome?
Kito maisto, įvairių šventinių patiekalų, kurių paprastai būna daug, reikėtų tik po truputį ragauti. Ragauti, tai reiškia suvalgyti po kelis kąsnius, o ne po pilną lėkštę. Tada būsime sotūs, bet neapsunkę. Ir reikia neužmiršti valgant gerti daugiau skysčių, tai palengvins virškinimą. Organizmui bus lengviau susidoroti su dideliu suvalgyto maisto kiekiu.
Iškrova nėra badavimas
- Yra įvairių teorijų, pagal kurias esą geriau valgyti vienos rūšies maistą: arba vien žuvį, užkandant daržovėmis, arba vien mėsą su daržovėmis, nes tai sveikiau ir virškinama lengviau.
- Teisybės čia yra. Taip valgydami lengviau virškinsime vienodą maistą, tai padeda nepersivalgyti. Daug žuvies, mėsos ar net daržovių nesuvalgysime, nes jos vienos atsibos.
- Gal reikėtų vengti kepto, rūkyto maisto, paruoštų su riebiais užpilais patiekalų?
- Tai iš tiesų padėtų nepersivalgyti, ne taip apkrautume skrandį, nes šie valgiai ilgai ir sunkiai virškinami. Norint gerai jaustis kitą dieną tokio maisto reikėtų vengti ar bent valgyti kuo mažiau.
- Ką daryti, jei vis dėlto nepavyko saikingai pasivaišinti?
- Antrą dieną po švenčių reikėtų paskirti iškrovai (pirmoji tam netiks, nes maistą organizmas virškina 24 valandas), tačiau neužmiršti, kad iškrova - tai jokiu būdu ne badavimas. Taigi, jei sekmadienį per Naujųjų metų pokylį persivalgysite, tai antradienį reikėtų gerti vien kefyrą, 1,5 litro, arba suvalgyti pusantro kilogramo vienos rūšies daržovių be jokių riebalų, net be aliejaus, tik užspaudus citrinos ir pabarsčius prieskonių arba apie kilogramą vienos rūšies vaisių, pavyzdžiui, obuolių.
Vyno - tik vieną taurę
- Daugelis žmonių galvoja, kad geriau suvirškinti kalnus maisto padės kokia taurelė stipresnio alkoholinio gėrimo. Ar tai tiesa?
- Tai šiek tiek logiška. Alkoholis praplečia mažuosius kapiliarus, pagreitėja kraujotaka ir dėl to virškinimo organai šiek tiek geriau aprūpinami krauju ir geriau dirba. Bet padės tik viena taurelė. Jei jų bus daugiau, virškinimas pablogės.
- Kiek alkoholio galime išgerti šventinį vakarą, kad kitą dieną nekamuotų pagirios?
- Mūsų kepenys su 40 gramų alkoholio susitvarko per 4 valandas. Taigi viena taurė vyno per šventinę vakarienę mūsų neapsunkins. Arba taurelė stipresnio gėrimo.
- Kai kurie mano, kad jei daugiau valgysime, ne taip greitai apgirsime.
- Tikrai ne. Šie dalykai tarpusavyje nesusiję. Mūsų organizme skirtingi fermentai skaido maistą ir alkoholį. Tačiau jei alkoholis vartojamas nevalgius, greičiau apsvaigstama. Ko nors užkandus alkoholio poveikis lėtesnis, nes kol jis prasibrauna prie skrandžio sienelių, dar tenka įveikti maistą.
Kuo anksčiau, tuo geriau
- Kaip turėtume elgtis švenčių dieną, kai žinome, kad vakare laukia vaišės? Gal reikėtų visai nevalgyti, kad liktų daugiau vietos skrandyje ir galėtume išragauti daugiau patiekalų?
- Jokiu būdu. Valgyti būtinai reikia ir pusryčius, ir pietus. Tik jie galėtų būti ne tokie gausūs kaip įprasta. Priešingu atveju, išalkę vakare suvalgysime per daug ir tikrai sutriks virškinimas. Kitas svarbus dalykas - prie stalo sėsti patartina kuo anksčiau, kad po valgio iki miego dar liktų mažiausiai 2 valandos.
Patiekalas trims dienoms
Dažnai prisigaminame didelį kiekį įvairaus maisto, sukrauname ant stalo ir stovi jis ten pusę dienos. Nesuvalgytą kišame į šaldytuvą, valgome kitą ir dar kitą dieną, nes išmesti gaila. O kad jau nelabai šviežas, nepagalvojame.
Kaip per šventes išvengti apsinuodijimų maistu, viduriavimo, užkrečiamų žarnyno ligų, pataria Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.
Gydytoja perspėja, kad, atėjus šventėms, kurių metu žmonės naudos įvairų maistą, gali padaugėti apsinuodijimų maistu, neaiškios kilmės viduriavimų, kitų ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų.
Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė ligonių maistu apsinuodija ir kitomis žarnyno ligomis suserga valgydami netinkamai namuose paruoštą bei šiltai laikytą maistą. Arba valgė jį pasibaigus vartojimo laikui.
Plauti ir plauti rankas
Specialistė rekomenduoja žalią mėsą dar parduotuvėje įkišti į plastikinį maišelį, o namuose nedelsiant įdėti į šaldytuvą taip, kad jos sultys nelašėtų į jau paruoštą maistą. Apdorojus žalią paukštieną ar kitą mėsą reikia kruopščiai tekančiu šiltu vandeniu nuplauti peilį, lentelę ir kitus įrankius bei rankas.
Šaldytą paukštieną, kitą mėsą, atitirpinus šaldytuve, reikia gerai nuplauti ir išvirti ar iškepti. Maistui patartina vartoti tik šviežius, švarius ir nesuskilusius kiaušinius, laikyti juos šaldytuve, o pačiupinėjus po to neužmiršti nusiplauti rankas. Kiaušinius reikia gerai išvirti ar iškepti, trynys turi būti kietas. Geriau vengti gaminių iš žalių kiaušinių.
Gydytoja primena, kad nesuvalgytą maistą švenčių dienomis reikia laikyti tik šaldytuve. Jei vartojamas pakartotinai, prieš tai reikėtų pakaitinti.
Naujausi komentarai