Šventė atgaivino suneštinės parodos dvasią


2004-02-14
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Šventė atgaivino suneštinės parodos dvasią

Valstybės atkūrimo dienai skirta Kauno dailininkų paroda vilioja atrakcija publikai - populiariausio metų menininko rinkimais

Šiandien ir rytoj dar galima paveikti populiariausio pernai metų Kauno dailininko rinkimus. Apžiūrėjus Kauno paveikslų galerijoje veikiančią parodą “Geriausias metų kūrinys 2003”, kauniečiai kviečiami į balsadėžę įmesti lapelį su labiausiai jiems patikusio dailininko pavarde. Galerijos darbuotojų liudijimu, parodos lankytojai aktyviai dalyvauja rinkimuose, balsadėžė jau beveik braška nuo įmestų lapelių gausumo.

Tiksliai atspindi sėkmės metus

1999 metais pradėta rengti “Geriausio metų kūrinio” paroda pakeitė išsisėmusias apžvalgines ekspozicijas. Nutarta rengti proginę, Valstybės atkūrimo dienai skirtą parodą, kurioje dalyvautų tik Kauno menininkai. Šventės dvasia margai suneštinei parodai suteikė vienijančios jėgos. Per penkerius metus šios parodos pozicijos sustiprėjo, dailininkams prestižo dalyku tapo atrinkti savo geriausią praėjusiais metais sukurtą kūrinį ir pateikti jį publikos bei komisijos teismui. Menininkai, kurių kūriniai yra tapę kurios nors nominacijos nugalėtojais, savo pergalę jau įrašo į savo CV - vadinasi, šis laimėjimas tapo meninės karjeros akcentu.

Nors atrankos į “Geriausio metų kūrinio” parodas nėra, tačiau jau įvykusių penkių parodų laureatų sąrašas tiksliai atspindi, kam metai buvo kūrybingiausi, kas sukūrė ryškiausius, iš bendros masės išsiskiriančius kūrinius. Parodos laureatais yra tapę šiuolaikinio meno kūrėjai Aleksas Andriuškevičius, Violeta Jasevičiūtė, Naglis Baltušnikas, tapytojai Mykolas Šalkauskas, Elena Balsiukaitė, Antanas Obcarskas, Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė, skulptoriai Robertas Antinis, Vytautas Umbrasas, Marijus Petrauskas, Algimantas Šlapikas, tekstilininkės Rūta Luckienė, Greta Kardišiūtė, Kristina Tamašauskaitė-Frėjienė, Lina Jonikienė, grafikas Egidijus Rudinskas, akvarelininkas Eugenijus Nalevaika.  

Lig šiol labiausiai mylėjo Praną Griušį

Publika lig šiol labiausiai mylėjo tapytoją Praną Griušį. Šis menininkas dukart išrinktas populiariausiu autoriumi. Publikos numylėtiniais taip pat yra tapę tapytojai Vytautas Tamoliūnas, Algis Lapienis bei tekstilininkė Lina Jonikienė.

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Eglė Komkaitė džiaugėsi, kad šiemet Savivaldybės Kultūros skyrius parodai skyrė rekordinę sumą pinigų. Todėl žadama, kad pirmadienį, vasario 16-ąją, - tradicinę parodos kulminacijos - uždarymo dieną bus sukurta ne tik šventinė nuotaika visiems atėjusiesiems, bet ir įteiktos solidesnės premijos ir dovanos parodos laureatams, išskirtiems vertinimo komisijos. Savo įsteigtais prizais patikusius menininkus premijuos parodos rėmėjai - Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius, Kauno akademinis dramos teatras, “Humanito” knygynas, “Omnitel” bendrovė, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius, bendrovė “Neolitas”.

16 valandą prasidėsiančioje šventėje visus linksmins Kauno bigbendas, vadovaujamas Romualdo Grabšto.

Saugo paslaptį

Nors vertinimo komisija - muziejininkai bei Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus atstovai - jau išrinko savo favoritus, jų pavardės, išlaikant intrigą, tradiciškai laikomos gilioje paslaptyje ir bus paskelbtos tik parodos uždarymo iškilmėse. Tačiau vienos laureato pavardės nežino nė vertinimo komisijos nariai. Tik rytoj vakare bus atidaryta Paveikslų galerijos salėje stovėjusi balsadėžė ir suskaičiuoti parodos lankytojų balsai, lemsiantys populiariausio metų menininko titulo savininką.

Šiųmetėje “Geriausio metų kūrinio 2003” parodoje dalyvauja 64 dailininkai, tarp jų - nemažai jaunosios menininkų kartos atstovų.

Menotyrininkų pastebėjimu, paroda, kaip visada, - marga. Joje daugiausiai eksponuojami praėjusiais metais vykusiose parodose jau matyti kūriniai, tačiau yra ir šioje parodoje pirmą kartą rodomų kūrinių. E.Komkaitės aiškinimu, ši paroda savo kūrybą pademonstruoti ir praėjusiais metais ne taip aktyviai parodiniame gyvenime dalyvavusiems autoriams bei jauniems debiutantams.

Parodai “Geriausias metų kūrinys 2003” daugiausiai pernai metais sukurtų kūrinių pateikė tapytojai, ekspozicijoje mažiau - skulptūros, tekstilės, grafikos kūrinių, tarpdisciplininių projektų.