Švenčionių kriminalas


2004-10-21
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Švenčionių kriminalas

Iš policijos kiemo pavogtos kontrabandinės cigaretės

“Vagims pavyko užčiuopti silpniausią mūsų vietą”, - vakar “Kauno dienai” prisipažino Švenčionių policijos komisariato viršininkas Arvydas Sinis. Antradienio rytą apsižiūrėta, kad pavogtos komisariato kiemo garaže saugotos keliolika tūkstančių iš pažeidėjų konfiskuotų kontrabandinių cigarečių, kurios, teismo sprendimu, artimiausiu metu turėjo būti sunaikintos.

Uniformuoti sargai pergudrauti

Pasak A.Sinio, pagrobti maišai su cigaretėmis buvo saugomi geriausiai įrengtame Vilniaus apsaugos policijai priklausančiame garaže, ant kurio lango - grotos. Aukšta tvora aptvertame kieme, kuriame šis garažas stovi, įrengta vaizdo kamera. “Deja, ji aprėpia ne visą kiemą, o sutemus labiau primena butaforiją”, - po šio akibrokšto teko pripažinti komisarui.

Čia pat - ir visą parą veikianti komisariato budėtojų dalis, tačiau jos langai išeina į kitą pusę. Šiandien budėtojai dievagojasi negirdėję jokio įtartino triukšmo.

Vagystės faktas konstatuotas atsitiktinai: tą antradienio rytą vienas komisariato pareigūnas rengėsi vykdyti iš vadovybės gautą nurodymą - parengti cigaretes sunaikinimo aktui (surūšiuoti jas pagal bylas ir užpildyti reikiamus dokumentus). Atėjus prie sandėlio rastos išlaužtos jo grotos: nors durų plomba buvo nepaliesta, jis buvo tuščias.

Apvogtas policijos garažas beveik glaudžiasi “nugaromis” su gyventojų garažais. Pastarieji - vos už pusmetrio, artimiausio daugiabučio kieme. Net neabejojama, kad jų stogais ir ateita grobio. Kadangi gyventojų garažai - nuošaliau nuo namo, taip pat niekas nieko įtartino negirdėjo.

Žinojo ir policija, ir teismas

Tyrimą apsunkina ir tai, kad neaišku, kada ši vagystė įvykdyta. Neabejojama tik dėl to, jog - naktį.

Pasak A.Sinio, maišai su cigaretėmis į išplėštą sandėlį atvežti rugsėjo 29-ąją. Prieš tai jie saugoti Švenčionių rajono apylinkės teisme, kuriame nagrinėtos penkios administracinės bylos, iškeltos asmenims, iš kurių šios cigaretės konfiskuotos. Į policijos sandėlį jos pervežtos sunaikinimui. A.Sinio teigimu, tai rengtasi atlikti jau kitą savaitę.

Tai, kad lenktyniauta su sunaikinimo data, kelia įtarimą dėl galimo informacijos nutekėjimo. Tiek iš policijos, tiek iš teismo. Šalia ikiteisminio tyrimo dėl vagystės aplinkybių atliekamas ir tarnybinis patikrinimas dėl galimo pareigūnų aplaidumo.

Tačiau A.Sinis nenori tikėti, kad su šiuo akibrokštu gali būti susijęs kas nors iš jo pavaldinių. “Galbūt reikėjo sunaikinti tas cigaretes anksčiau: tai vienintelė mūsų kaltė, kurią aš šiandien linkęs įžvelgti, - vakar kalbėjo A.Sinis. - Tačiau yra tekę laikyti šiame sandėlyje ir kur kas didesnį kontrabandinių cigarečių ar alkoholio kiekį, ir kur kas ilgesnį laiką”.

Apie įtariamuosius - kukliai

“Vienintelė prielaida, galinti turėti ryšį su komisariatu - į kiemą išeinantys mūsų areštinės langai, - įsitikinęs A.Sinis. - Galbūt kažkas iš joje pabuvusiųjų nužiūrėjo, kada ir į kurį garažą atvežti maišai, išstudijuodamas ir kiemo išplanavimą, o po to, išleistas į laisvę, pasidalijo savo planais su draugužiais”.

Komisaro įsitikinimu, tai galėjo būti tiesiog kerštas policijai, žinant, kaip į tai reaguos švenčioniškiai. “Ne vienas iš jų turi ant mūsų ko pykti”, - neslėpė vietinės policijos vadovas.

Tačiau pagrindinė versija - savo cigaretes atsiėmė buvę jų savininkai, kuriems ir taip teismo sprendimu buvo skirtos nemažos baudos. “Pagal mūsų iškeltas versijas yra ir įtariamųjų, galėjusių prisidėti prie šio nusikaltimo padarymo”, - baigė pašnekesį su “Kauno diena” A.Sinis.