Susitikimai Vasario 16-osios gatvėje


2004-02-14
Daiva VALEVIČIENĖ
Susitikimai Vasario 16-osios gatvėje

Permainos gatvelėje simboliniu pavadinimu vyks pavasarį  

Vasario 16-osios gatvė Kaune galėtų būti kur kas gražesnė: miesto svečias ar atsitiktinis praeivis nejučia ją vertina kaip vieną nepriklausomybės simbolių. Dabar ji marguoja sutvarkytų ir apleistų pastatų lopais. Be to, primena automobilių stovėjimo aikštelę - viena gatvės pusė sausakimšai jais nustatyta. Pačiame kampe, ties sankirta su K.Donelaičio gatve, - ritualinių reikmenų parduotuvė, tad bet kada galima tikėtis išvysti iš jos išnešamą karstą.  

Trumpa ir marga

Dvi mergaitės, skubančios Vasario 16-osios gatve, nė kiek nesuglumsta paklaustos jos pavadinimo. “Mes čia gyvename”, - juokiasi ir skuodžia į pamokas. Nepavyksta aptikti nė vieno praeivio, kurį klausimas priverstų susimąstyti. “Pakelkit akis, čia nurodyta”, - pataria mums jaunuolis, vardu Lukas. Šimto šešiasdešimties metrų gatvelė tokia trumpa, kad beveik iš bet kurios jos vietos galima perskaityti ant kampinių pastatų užrašytą pavadinimą.

“Kauno plano” darbuotojas Saulius Lukošius sako, kad gatvė niekuomet nebuvo ilgesnė ir nekirto Laisvės alėjos. Prieškariu ji turėjo tokį pat, kaip dabar, pavadinimą, o tarybiniais metais vadinta Liepos 21-osios vardu.

Pranas ir Albina Jankauskai šioje gatvėje gyvena jau seniai. “Aš beveik dvidešimt, o žmona - net trisdešimt metų”, - sako senukas. Jiems čia patinka ir apie gyvenamosios vietos keitimą negalvoja, nors beveik 70 kvadratinių metrų ploto buto šildymas sename name kainuoja brangiai. Į jų butą reikia pakilti ilgokais laipteliais, o medinis priebutis prilipdytas prie plytinio namo lyg karvelidė.  

Erdvi ar nyki  

Neseniai panaikinus Vasario 16-osios gatvę nuo Laisvės alėjos skyrusius kioskus ir iškirtus senus medžius, maža ir siaura gatvelė netikėtai tapo erdvi. Dėl to dar labiau išryškėjo jos margumas. Neseniai perdažyti “Nord/LB” banko, nekilnojamojo turto agentūros “Latmas”, kompiuterių salono pastatai, juodu stiklu blizga “Rambyno” fasadas, dar keletas kitų statinių taip pat primena čia pat esančią Laisvės alėją.

“Man be kioskų atrodo nejaukiai tuščia”, - sako automobilių stovėjimo aikštelės rinkliavos kontrolierius Alfredas Vaitkus, blokuodamas automobilio ratą. “Išpjovė medžius, ir dabar gatvė tapo tiesiog nyki”, - mano nuo pat vaikystės joje gyvenanti Daina.

“Pažįstu šią vietą nuo vaikystės. Gyvenau D.Poškos gatvėje, bet čia ateidavau pas draugus, jie karvelius augino. Vėliau, kai paaugome, vaikščiodavome po Laisvės alėją su radijo aparatais arba eidavome į “Rambyną” alaus. “Vakaras” irgi labai populiarus buvo”, - pasakoja dabar bankui priklausančiame kiemelyje sutiktas Antanas Špokas.

“Man dabar ši vieta labai patogi - bankai, registro įmonė visai čia pat”, - sako nekilnojamojo turto prekybos agentūroje “Latmas” turto vertintoju dirbantis Sigitas Vainauskas. Dabar akivaizdu, kad prieš vienuolika metų į šį pastatą atsikėlusios agentūros vadovai laiku numatė kada nors atsidursią beveik Laisvės alėjoje.

Kitoje gatvės pusėje vis varganiau atrodo buvęs garsusis “Versalis”, jaunesnei kauniečių kartai labiau pažįstamas “Vakaro” vardu. Šalia jo kiemas, kuriame esantis gyvenamasis namas irgi laukia remonto.  

Pavasario vizijos  

Sumanymas legendinio dainininko Antano Šabaniausko atminimą įamžinti būtent Vasario 16-osios gatvėje sutapo su jau pribrendusiu jos pertvarkymu.

“Stasys Žirgulis ir aš priėjome prie tos pačios idėjos iš skirtingų pusių. Seniai galvojau, kad kioskus, kurie užgožia erdvę, reikia iškelti, o skulptorius pamanė, kad tai būtų geriausia vieta A.Šabaniausko memorialinei vietai. Drauge kuriame projektą, kuris tai vietai galėtų suteikti naują kokybę. Dabar juk daugeliui ima atrodyti, kad Vasario 16-oji yra tėvų ir senelių šventė. Jei šalia memorialinės vietos atsirastų ir gatvės dainininkų pasirodymams skirta vieta, o greta esantys restoranai įsirengtų lauko terasas, vasarą galėtų veikti savotiškas muzikantų haid parkas. Publika nuspręstų, ar Jonas iš Šančių vertas dainuoti trečią dainą. Taip atsispirtume ir tam, kad popsas nuskandina kitokį muzikavimą”, - sako architektas Audrys Karalius.

“Dabar teliko nuspręsti, kuris iš mano projektų iki gegužės 7-osios bus įgyvendintas. Seniau galvojau apie A.Šabaniausko suolelį, bet yra ir kitas - seno plakato, kuriame išryškėja dainininko veidas ir rankos su mikrofonu, variantas. Šiomis dienomis bus priimtas galutinis sprendimas”, - sakė S.Žirgulis.