Susistumdymas dėl vietos po saule


2003-07-26
Susistumdymas dėl vietos po saule
Rasti sezoninį darbą Kaune sunkiau nei sostinėje ar Palangoje

Vasara - ne tik atostogų, bet ir sezoninio darbo metas. Per karščius jaunimas nori ne tik pailsėti, bet ir užsidirbti. Tačiau baigiamųjų egzaminų išvargintiems abiturientams, sesijos išsunktiems studentams rasti sezoninį darbą Kaune nėra lengva, ką jau kalbėti apie mokyklos dar nebaigusius nepilnamečius.

Padeda pažintys

Nuo šių metų įsigaliojusiame Lietuvos Respublikos darbo kodekse teigiama, jog “darbo rinkoje papildomai remiami asmenys nuo šešiolikos iki dvidešimt penkerių metų, pirmą kartą pradedantys darbo veiklą”.

Šių metų gegužę atidarytas Kauno darbo biržos Jaunimo darbo centras registruoja norinčiuosius gauti arba siūlančiuosius darbą, teikia informaciją apie pokyčius darbo rinkoje. Taip pat centras rengia seminarus, diskusijas ir kitokius renginius, kurių tikslas - padėti jaunimui kuo greičiau rasti “vietą po saule”. Norinčiųjų realizuoti savo sugebėjimus arba juos patobulinti Darbo biržos rengiamuose kursuose netrūksta. Jaunųjų lankytojų srautas auga kone geometrine progresija. Pasak centro darbuotojų, tokį šuolį lėmė vidurinių mokyklų ir gimnazijų absolventai - birželį gavę atestatus, daugelis nusprendė susirasti jei ne ilgalaikį, tai bent darbą vasarai .

“Dabar darbo rinkoje vieni paklausiausių yra vadybininkai ir statybininkai, - teigia Eglė Zujienė, Jaunimo darbo centro konsultantė. - Tačiau geriausia įsidarbinti vadybininku jau turint šios specialybės diplomą, o statybininku - turint ne tik atitinkamą kvalifikaciją, bet ir patirties”.

Jaunuoliams, nebaigusiems jokių kursų ar profesinių mokslų, gauti padirbėti statybose ar kuriant kokios nors bendrovės verslo strategiją įmanoma nebent per pažintis. “Kai darbdavys asmeniškai pažįsta darbuotoją, į padaromas klaidas žiūri kiek atlaidžiau”, - įsitikinę darbo pasiūlymų ieškantys centre sutikti vaikinai.

Vaikinams įsidarbinti lengviau

“Vaikinai vasarą turi žymiai didesnę paklausą”, - tvirtina E.Zujienė. Iš tikrųjų reta mergina sutiktų dirbti krovėja, statybų pagalbininke ar mėsos iškapotoja. Dažniausiai merginos domisi, ar kas nors neieško auklės savo mažametei atžalai ar slaugės senyvo amžiaus žmogui. Taip pat merginos noriai sutinka dirbti padavėjomis, barmenėmis, pristatinėti prekes prekybos centruose. Tačiau pasiūlymų dirbti tokį darbą maža.

Išlįsti iš vaikinų šešėlio darbo rinkoje merginoms padeda Moters užimtumo informacijos centras. Jame dirbanti konsultantė Ilona Katiliūtė teigė, kad ši vasara niekuo nesiskyrė nuo kitų: įstaigoje apsilankė daug merginų, ieškančių darbo.

“Tačiau įsidarbina daugiausia jau aštuoniolikos sulaukusios panelės, nes jaunesnėms darbuotojoms turi būti trumpinamos darbo valandos, yra ir kitokių papildomų darbo sąlygų”, - pasakojo I.Katiliūtė.

Nemažai merginų dirbti priima prekybos centruose įsikūrusios parduotuvės, tačiau čia - gan sunku: jei darbas stovimas - nepratusioms merginoms greitai pavargsta kojos, vargina vasaros karštis ir ilgos darbo valandos.

Dažniausiai vos tik pasą gavusias šešiolikmetes renkasi žmonės, kurių vaikui reikalinga auklė, sugebanti ne tik prižiūrėti vaiką, bet ir padėti jam paruošti pamokėles, kažką naujo išmokyti.

Verčiasi turimomis pajėgomis

I.Katiliūtė džiaugėsi, jog bendradarbiauti maloniai sutiko keletas miesto centre esančių kavinių ir picerijų. Vasarai čia sėkmingai įsidarbino kelios merginos.

Saulei kaitinant Laisvės alėjos grindinį, nemažai maitinimo įstaigų “praplėtė” savo valdas - pastatė stalų lauke. Tačiau pakalbinti miesto centre esančių barų, picerijų ar kavinių vadybininkai tvirtino, jog tai ypatingo naujų darbuotojų poreikio nesukėlė. Dažniausiai aptarnaujančio personalo komanda jau suformuota, moka prisitaikyti prie klientų srautų pokyčių.

O ir vasarą barai ar kavinės Kaune nelūžta nuo žmonių kaip Palangoje. Ten sezono metu klesti net sūrainių ar dešrainių pardavėjai. Paskui poilsiauti vykstančius tautiečius patraukia ir Kauno jaunimas - nemažai jų vasarą randa darbą būtent pajūryje.

Didesnė sezoninių darbuotojų: padavėjų, indų plovėjų, barmenų - paklausa jaučiama ir Vilniuje, nes atostogauti išvykusius vilniečius prie baro ar staliuko pakeičia klientai iš užsienio - dažniausiai tai būna sostine susidomėję turistai.

Tuo tarpu Kaune turistų srautai žymiai mažesni, o vasaros karštis labiau pasipelnyti leidžia nebent ledų ar vaisvandenių pardavėjams. Bet šio darbo darbdaviai taip pat nėra linkę patikėti jaunuoliams - žingsniuojant Laisvės alėja puikiai matyti, jog prie šaldytuvų atsigaivinti siūlo pusamžės, prekybą išmanančios pardavėjos.

Vasara baigiasi nelauktai

Barų, kavinių, restoranų ir picerijų savininkai bei įdarbinimo agentūrų darbuotojai sutartinai tvirtina, kad nepilnamečiams suteikti darbo negali ne dėl to, jog vengia papildomų, Darbo kodekse numatytų sąlygų. Nesulaukę aštuoniolikos metų jaunuoliai ne tik negali pirkti svaigalų, bet ir jais prekiauti. Todėl turbūt daugiausia, apie 600, nepilnamečių jaunuolių šiemet dirba mokyklose pagal viešųjų darbų programas, kurias patvirtino Kauno miesto savivaldybės švietimo ir ugdymo skyrius.

O nė šešiolikos neturintiems paaugliams privačios įdarbinimo agentūros vargiai kuo padėti gali. Dažniausiai jiems yra pasiūloma prekiauti laikraščiais, patariama, kur kreiptis, jei jaunuolis susidomi pasiūlymu. Tačiau, anot agentūrų darbuotojų, prekyba laikraščiais susižavi retas.

“O pagrindinė kliūtis pilnamečiui - kol jis yra supažindinamas su klientų aptarnavimo pagrindais, higienos reikalavimais ir prekybos paslaptimis, praeina nemažai laiko, o tada sezoninė sutartis, žiūrėk, ir baigiasi”, - pasakojo vienos privačios įdarbinimo agentūros atstovė.