Suomiai apie Lietuvą


2005-04-09
Suomiai apie Lietuvą

Neseniai įvykusiame Lietuvos-Suomijos draugijos metiniame susirinkime, paminint šios draugijos, turinčios savo skyrių ir Kaune, atkūrimo 15-os metų sukaktį, pristatyta buvusio Lietuvos generalinio konsulo Suomijoje Ragnar Öller atsiminimų knyga.

Šią knygą lietuvių, suomių ir vokiečių kalbomis išleido Suomijos-Lietuvos kultūros fondas. Knygą išvertė Lietuvos-Suomijos draugijos pirmininkas prof. Stasys
Skrodenis.

Knygoje rašoma apie kultūrines (kalbos bendrumo pagrindu) sąsajas tarp suomių ir lietuvių senovėje, apie žymių Suomijos mokslo ir kultūros veikėjų ženklų pėdsaką Lietuvoje studijuojant lietuvių tautos dvasinę kultūrą, apie lietuvių pabėgėlių veiklą Suomijoje pirmojo pasaulinio karo metais, davusiai pradžią abiejų tautų draugystei. Kruopščiai užfiksuoti bičiuliški lietuvių visuomeninių organizacijų atstovų, mokslo, kultūros veikėjų, politikų, kitų žmonių vizitai Suomijoje ir suomių Lietuvoje, aprašomi lemtingi abiem šalims 1939-1940 metų įvykiai.

Knygoje pateikta gausi suomių ir lietuvių personalijų rodyklė, čia rasime įdomios medžiagos apie tarpukario Lietuvos, visų pirma Kauno, gyvenimą. Knyga iliustruota unikaliomis fotografijomis. Ji turėtų būti įdomi ne tik istorikams, diplomatams, politologams bei politikams, bet ir besidomintiesiems kultūra ir Lietuvos - Suomijos santykiais.

KD inf.