Suimti tik du patrulį apšaudžiusios trijulės nariai


2006-03-07
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Suimti tik du patrulį apšaudžiusios trijulės nariai

Linkstama prie versijos, kad atostogaujantis pareigūnas tapo pergėrusių už sunkius nusikaltimus jau teistų gatvės chuliganų auka

Vakar Kauno miesto apylinkės teismas leido dešimčiai dienų suimti su Kauno organizuoto nusikalstamumo pasauliu (oficialiai nepatvirtintais duomenimis, su automobilių vagių grupuotėmis) siejamus Arūną Sutkų bei Donatą Petrusevičių, sulaikytus sekmadienio naktį po šūvių bei gaudynių Dainavos mikrorajone. Trečiasis šio ekipažo narys - Rolandas Mačiulis paleistas. Visus juos prašyta leisti suimti mėnesiui. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, tokį sprendimą teisėjas Rimantas Bučma priėmė, pasitvirtinus prielaidai, kad trijulė apšaudė prie Taikos prospekto ir Pašilės gatvių sankryžos, ties šviesoforu, stabtelėjusio Patrulių rinktinės vyresniojo policininko M.M. automobilį, būdama gerokai įkaušusi, o ne siekdama šiam atkeršyti už puikiai atliekamą tarnybą.

Policininkas - ir per atostogas policininkas

Nuo vasario atostogaujantis pareigūnas, grįždamas tąnakt iš draugės, spėjo pastebėti, kaip atsidarė gretimoje trečioje eismo juostoje sustojusio “Mazda 323” galinis langas ir jame pasirodė kažkas panašaus į ginklą. Netrukus kulka kiaurai perskrodė galines patrulio automobilio dureles. Belieka įsivaizduoti, kuo tai būtų pasibaigę, jeigu pareigūnas būtų vežęs keleivius, arba būtų šauta į jo dureles.

Teigiama, kad jis pats ir pranešė Vyriausiojo policijos komisariato budėtojui apie šį incidentą ir, nurodęs šaudžiusiųjų automobilio numerius bei judėjimo kryptį, kurį laiką pats bandė jį persekioti. Tačiau netrukus Dainavos mikrorajono kiemuose pametė bėglius iš akių.

Kaip jau rašyta, šaudžiusiųjų automobilio gaudynės, į kurias pasiųsti visi tuo metu mieste patruliavę policijos ekipažai, trukusios apie keliolika minučių, baigėsi Savanorių prospekto pabaigoje, ties išvažiavimu iš Kauno. Bėglių kelyje - ties “Dubingių” parduotuve surinkti ir sprunkant nuo policijos iš automobilio išmesti du koviniai pistoletai su duslintuvais. Pradėta aiškintis, ar šiais nelegaliai laikytais ginklais nepadaryta daugiau nusikaltimų.

Sąsajos su “dėde Rankele”

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pradėtą ikiteisminį tyrimą kuruoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius. Visi trys sulaikytieji policijai žinomi.

Du iš jų - trisdešimt vienerių metų Arūnas Sutkus iš Vilkijos bei dvidešimt septynerių metų neveroniškis Donatas Petrusevičius ne per seniausiai grįžę iš įkalinimo vietos, kurioje kartu atliko bausmę. Teigiama, kad A.Sutkus buvo nuteistas aštuonerių metų laisvės atėmimu už ginkluotą “Saulėtekyje” įsikūrusio banko filialo apiplėšimą. D.Petrusevičius, būdamas devyniolikos, buvo nuteistas už plėšimus bei vagystes devynerių metų laisvės atėmimu. Vakar buvo pasklidusios kalbos, kad pistoletais su duslintuvais ginkluoto ekipažo nariu buvęs D.Petrusevičius - tolimas Rankelės pravardę turinčio ir niekaip kriminalinių skandalų šleifo neatsikratančio eksparlamentaro giminaitis, tačiau niekas to nesiryžo patvirtinti.

Žinomi ir Vokietijos teisėsaugai

Į laisvę išėjęs A.Sutkus jau spėjo įsipainioti į dvi su neteisėta ginkluote susijusias istorijas. Buvo dėl to sulaikytas, vėliau - per 2004-ųjų Kalėdas pats peršautas per automobilių vagių orgiją, surengtą motelyje “Sandija”. Jau tada teigta, kad yra operatyvinių duomenų, jog A.Sutkus, kaip ir kitas per šį ginkluotą išpuolį sužeistas asmuo, įtariamas automobilių vagystėmis Vokietijoje.

Figūruoja ne per seniausiai Lietuvą pasiekusiame šios valstybės teisėsaugininkų pranešime apie besislapstančius įtariamuosius, susijusius su gauja, pagrobusia Vokietijoje automobilių už beveik 500 tūkst. eurų sumą, ir D.Petrusevičius. Jis sulaikytas pernai gruodį grįžtantis iš užsienio, ir 2005-ųjų Kalėdas praleido areštinėje. Sulaikydami D.Petrusevičių, pasieniečiai rėmėsi Kauno rajono policijos paskelbta jo paieška: dar prieš pabėgant į užsienį, šiam neveroniškiui iškeltos baudžiamosios bylos dėl pasikėsinimo įvykdyti vagystę, svetimo turto sunaikinimo bei fizinio skausmo sukėlimo.

Yra patekęs į Kauno policijos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus akiratį ir iki šiol neteistas trisdešimt devynerių metų Rolandas Mačiulis - vienintelis šioje kompanijoje kaunietis, gyvenantis Kovo 11-osios gatvėje.

Pataikė į “dešimtuką”

Visų sulaikytųjų namuose savaitgalį atliktos sankcionuotos kratos, tačiau, redakcijos žiniomis, daugiau nelegalios ginkluotės neaptikta.

Vis labiau linkstama prie versijos, kad Kauno patrulių rinktinės pareigūnas M.M. tapo atsitiktine šių ginkluotų gatvės chuliganų auka. Nors minėtas dvidešimt septynerių metų pėsčiasis policijos patrulis, kurio valdos - Santakos policijos komisariato teritorija (Šilainiai bei Vilijampolė), ne kartą skatintas už gerą tarnybą, kolegų manymu, kažin ar prieš jį surengtas išpuolis susijęs su M.M. darbo rezultatais.