Suimtas trumpesniam laikui, nei prašyta


2006-10-21
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Suimtas trumpesniam laikui, nei prašyta

Ne visas susišaudymo aplinkybių tyrimo naujienas pavyksta nuslėpti

Vakar Kauno miesto apylinkės teismas leido suimti 35-erių metų T.G. - vakar iki pavakarės vienintelį sulaikytąjį, tiriant trečiadienio popietės susišaudymą ties Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakultetu.

Su kauke - į uždarą posėdį

Į teismą jis atvesdintas surakintas antrankiais bei su kauke ant veido.

Teismo posėdis buvo uždaras.

Kauno apygardos prokuratūra prašė leisti suimti T.Blažio nužudymu įtariamą T.G. trims mėnesiams. Leista tik 15 dienų.

Teigiama, kad oficialių motyvų taip sutrumpinti prašomo suėmimo terminą nėra.

Kuo toliau, tuo labiau šio įvykio aplinkybių tyrimą apgaubia su juo susijusių pareigūnų tylos žiedas.

Iš Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro K.Betingio vakar pavyko išpešti tik tiek, kad jie nėra 100 procentu įsitikinę, kad T.Blažį nušovė būtent T.G. ir kad daugiau sulaikytų įtariamųjų nėra. Pastaroji frazė pasakyta, pabrėžiant žodį “kol kas”.

Pakeisti tyrėjai

Vakar nuspręsta, kad šio nusikaltimo tyrimą iš Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) perima Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyrius. Anot K.Betingio, šio įvykio tyrimui sudaryta speciali prokuratūros bei ONTT profesionalų grupė.

Oficialiai teigiama, kad toks sprendimas priimtas siekiant ko greitesnio bei operatyvesnio tyrimo.

Tačiau Kauno teisėsaugos kuluaruose kalbama, kad tai gali būti susiję su vakarykšte vieno dienraščio publikacija, kuria bandyta sukelti skandalą, nors, Kauno miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro Algirdo Čiurlio teigimu, informacija pateikta gana tendencingai, nutylint kai kurias svarbias detales.

Sukėlusiojo skandalą versija

A.Čiurlys neneigia, kad nepraėjus dviem valandoms po susišaudymo Radvilėnų plente T.G. buvo atėjęs į jo vadovaujamą prokuratūrą. Tačiau patikslina, kad oficialus prokuratūros darbo laikas jau buvo pasibaigęs, ir, pirminiais duomenimis, joje prokurorų jau nebebuvo.

Pastatas dar nebuvo užrakintas, nes laukta valytojos. Tokiomis aplinkybėmis T.G. jame rado pagal pareigas tik prokuratūros budėtoją, o pagal funkcijas - pastato sargą, negaunantį nė 600 litų algos.

Pasak Kauno miesto apylinkės prokuratūros vadovo, kreipęsis į už stiklinės sienos tarnybinėje patalpoje rastą budėtoją, T.G. pasakė, kad padarė negerą darbą - galbūt nužudė žmogų. Bent taip šio susitikimo aplinkybes pasakoja budėtojas. Jis teigia, kad dar nieko nebuvo girdėjęs apie jokį susišaudymą Ąžuolyne, svečias buvo inteligentiškos išvaizdos, vilkintis gražiais drabužiais. Jokio kraujo žymių ant jų nesimatė. Budėtojas tikina nematęs ir jokių ginklų, apie tai, kad atnešė ir juos, svečias net neužsiminė.

Turėjo pasielgti kitaip

Anot A.Čiurlio, idealiausias budėtojo poelgis, patekus į tokią nestandartinę situaciją (niekas šioje prokuratūroje neatsimena, kad kas nors anksčiau būtų atėjęs pas juos su tokiu tikslu), buvo pranešti apie svečią kam nors iš prokuratūros vadovų.

Greičiausias sprendimas padėti tokios pagalbos ieškančiam asmeniui buvo paskambinti į policiją. Atvykę patruliai būtų jį pristatę į policiją, į kurią svečiui patarė kreiptis tik vidurinį, A.Čiurlio duomenimis, išsilavinimą turintis jų budėtojas.

Kad T.G. netrukus ten nuėjo pats, anot pašnekovo, tik įrodo, kad keliamas skandalas išpūstas.

Budėtojas prokuratūros vadovui teisinosi, pamanęs, kad svečias nusprendė taip nevykusiai pajuokauti.

Intrigų kamuolys

A.Čiurlys teigia sužinojęs apie šį įvykį tik kitos dienos rytą, kai budėtojas apie tai pasipasakojo kai kam iš prokuratūros darbuotojų. Netrukus ši informacija pasiekė ir prokuratūros vadovą.

Dėl budėtojo poelgio atliekamas tarnybinis patikrinimas. Tačiau jis jau pareiškė, kad daugiau dirbti šio darbo nenori.

Minėta publikacija pasirodė tik kitą dieną. Prokurorai įsitikinę, kad informacija “nutekėjo” iš policijos. Tačiau pastaroji nelinkusi atmesti, kad A.Čiurlį “pakišo” patys jo pavaldiniai, neslepiantys nerandantys su prokuratūros vadovu bendros kalbos.

Po šio tarnybinio patikrinimo generalinis prokuroras ketina įvertinti, ar Kauno miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras tinkamai organizuoja darbą. “Esu linkęs prisiimti atsakomybę dėl to, kas įvyko, - vakar dienraščiui tvirtino A.Čiurlys. - Kitaip būti ir negali: vadovas visada už viską atsakingas”.