Sugėrovų linksmybės baigėsi tragedija


2007-05-19
Sugėrovų linksmybės baigėsi tragedija

Gaisras Panevėžio rajono sodyboje nusinešė keturių žmonių gyvybę

Tokio kraupaus gaisro, koks penktadienį ankstyvą rytą įsiplieskė Ramygalos seniūnijoje Užkalnių kaime, Panevėžio ugniagesiai jau nepamena. Nuodėgulių krūva virtusi sodyba kapu tapo keturiems žmonėms.

Kūnai - suanglėję

Apmalšinus liepsnas ištraukti du apanglėję kūnai, dar du žmonės, kaip manoma, užduso troškiuose dūmuose. Nors aukų asmenybes ekspertai dar tik nustatinėja, beveik neabejojama, jog liepsnose žuvo pensininkai sodybos šeimininkai ir jų giminaičiai, atvykę iš Pasvalio rajono. Viena realiausių galimų kraupios nelaimės versijų - tragediją galėjo prišaukti alkoholis.

Nors aukų tapatybėms nustatyti reikėjo ekspertų, į gaisravietę atvykę šeimininkus pažinoję žmonės neabejojo, kad sudegė sodybos gyventojai pensininkai ir pas juos iš Pasvalio atvykę giminaičiai. Panevėžio rajono policijos komisariatas patvirtino, kad gaisro metu žuvo tame name gyvenę šešiasdešimt šešerių metų Vladas Butaitis ir šešiasdešimt trejų Genovaitė Dambrauskienė ir pas juos svečiuose buvusi Pasvalio gyventoja šešiasdešimt aštuonerių metų V.Butaičio sesuo Dana ir jos keturiasdešimt aštuonerių draugas Stasys.

Pasak Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Ikiteisminio tyrimo poskyrio inspektoriaus Renaldo Nacicko, apie ugnyje skendintį medinį namą buvo pranešta kelios minutės po 4 valandos - didžiulį liepsnos fakelą pastebėjo plentu už kelių kilometrų pro šalį važiuojantis žmogus. Į gaisravietę atvyko keturi ugniagesių automobiliai. Nelaimės vietoje gaisrininkai rado vieną pastato dalį sukritusią, kita degė atvira liepsna. Gaisro židinio ieškantis ir nelaimės priežastis besiaiškinantis R.Nacickas pasakojo, kad namo sugriuvusioje dalyje buvo rasti du apanglėję kūnai, net buvę sunku nustatyti nukentėjusiųjų lytį. Kitame pastato gale aptikti dar du žuvusieji.

Mėgo išgertuves

Į gaisravietę atskubėję vienkiemio sodybos kaimynystėje gyvenantys žmonės neabejojo - liepsnose žuvo sugyventiniai namo šeimininkai V.Butaitis ir jo ilgametė gyvenimo draugė G. Dambrauskienė. Kaimynų nuomone, nelaimę galėjo prišaukti alkoholis.

Apie trisdešimt metų Barkonių kaime gyvenantis ir gerai žuvusiuosius pažinojęs kaimynas pasakojo, kad anksčiau, kai buvo gyvas V.Butaičio tėvas, viskas buvę kitaip - ir sodyba buvo labiau prižiūrėta, ir svečiai po talkų noriai rinkdavosi pas vaišingą šeimininką. Jam mirus, šeimininkauti ėmęsis išgerti mėgstantis, iš neįgalumo pensijos gyvenantis sūnus parsivedė taip pat taurelės nevengusią draugę.

Apie netinkamą nelaimėlių gyvenimą paliudijo ir seniūno paprašyta karvutės pamelžti iš kaimyninio Ėriškių kaimo atėjusi Augenija. Moteris teigė ne kartą radusi beveik penkiolika metų kartu esančius sugyventinius “baisiai girtus”. Moteris nesistebėjo, kad kartu su šeimininkais žūti galėjusi iš Pasvalio dažnai į svečius atvykdavusi V.Butaičio sesuo Dana su savo draugu - jie, kaip ir šeimininkai, nespjovė į alkoholį.

Ieškos giminaičių

Ramygalos seniūnijos seniūnas Valdas Chirv tvirtino, kad sodybos šeimininkai buvo įsiskolinę už elektrą, dėl to jau senokai ji buvo išjungta. “Galbūt ir gaisras kilo dėl paliktos žvakės ar neužgesintos nuorūkos”, - svarstė seniūnas.

Pasak V.Chirv, atokiau nuo vienkiemio gyvenantys kaimynai čia retokai užsukdavo, bet V.Butaičio sesuo buvo dažna viešnia tėvo paliktoje sodyboje. Ramygalos seniūnas teigė, kad pirmą neįgalumo grupę turintis V.Butaitis buvo beveik aklas, sunkiai vaikščiojo, todėl niekur nedirbo, visą laiką gyveno iš pašalpų.

Po gaisro Užkalnių sodyboje lankęsis V.Chirv teigė suradęs kaimynus, kurie pasirūpintų be šeimininkų likusia karve, vištomis, šunimis, arkliu, kol bus surasti Pasvalyje gyvenantys žuvusiųjų giminaičiai. Kol kas, pasak seniūno, artimųjų paieškos - bevaisės. Jis viliasi, jog visą Lietuvą sudrebinusi žinia apie kraupią nelaimę pasieks ir žuvusiųjų giminaičius. Jiems neatsišaukus, laidotuvių rūpesčiai guls ant seniūnijos pečių.