Studentų sąrašai paskelbti saulei tekant


2003-07-26
Jurgita ŠAKIENĖ
Studentų sąrašai paskelbti saulei tekant
Spūstį prie informacijos apie įstojusiuosius į Lietuvos aukštąsias mokyklas reguliavo net apsaugos tarnybos darbuotojai

Vakar ketvirtą valandą ryto ant Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) centrinių rūmų stiklų buvo pradėti klijuoti sąrašai. Juose - visų pakviestųjų studijuoti 16-oje Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos narių pavardės. Aukščiausių balų prireikė pasirinkusiesiems socialinių mokslų (ekonomikos, finansų, teisės) studijas.

Saugojo stiklus

“Pernai besigrūdant prie sąrašų buvo išstumtas vienas stiklas”, - aiškino savo misiją apsaugininkai, nuo ryto stoviniavę šalia besiviliančiųjų tapti studentais. Įstojusiųjų sąrašai VDU buvo pakabinti per kelias valandas. Tiek Vilniuje, tiek Kaune prie universitetų vakar buvo paskelbti pakviestieji studijuoti į visas 16 aukštųjų mokyklų.

“Pradėjome kabinti apie ketvirtą, o baigėme apie septintą valandą ryto. Abiturientai, laukdami rezultatų, naktim nemiegojo, tad norėjome sąrašus paskelbti kaip galima anksčiau. Taip gal ir didelių grūsčių išvengsime. Pasak darbuotojų, jau apie 8 valandą, o ir anksčiau prie jų buvo apie 10 žmonių. Savo, draugų ar giminaičių pavardžių ieškojo”, - sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos (LAMA) bendrajam priėmimui organizuoti prezidentas, Kauno technologijos akademinių reikalų prorektorius Raimundas Šiaučiūnas.

Reagavo santūriai

Rita Šumskaitė į Kauną sužinoti rezultatų atvyko iš Kaišiadorių. Ji džiūgavo įstojusi ten, kur ir norėjo. “KTU studijuosiu polimerinių gaminių dizainą ir technologiją”, - neslėpė plačios šypsenos Kaišiadorių Vaclovo Giržado vidurinės mokyklos abiturientė. Nors įstojusiųjų sąrašai tuo pačiu metu buvo paskelbti ir internete, pateikti atestatą jai būtų vis tiek tekę vykti į Kauną.

“Įstojau, o kieno dar pažiūrėti?” - be didesnių emocijų, kaip ir daugelis kartu su Rita apie vienuoliktą valandą šifravusiųjų sąrašus, klausė vaikinas. Išgirdęs atsakymą, jis vėl prisijungė prie pusšimčio nosis sukišusiųjų į vienus ar kitus lapus.

Kiek vėliau prie VDU šurmuliuojančių abiturientų ir kitų miestiečių širdis bandė pasiekti “Tikėjimo žodžio” aktyvistai. Jie buvo įsikūrę Vienybės aikštėje. Tačiau stojantiesiems ne jie rūpėjo.

Kai kurie abiturientai rezultatų sužinoti vyko į konkrečias aukštąsias mokyklas, kur buvo pateikiami tik į jas įstojusiųjų sąrašai. “Ergoterapiją, dėstomą Kauno medicinos universitete, rašiau pirmu numeriu, ten ir įstojau. To tikėjausi, tad ir važiavau tiesiai čia. Iš karto ir atestatą pateiksiu”, - kalbėjo buvusi Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos moksleivė Laura Jociūtė.

Laisvų vietų dar neskaičiavo

Vakar VDU priėmimo komisija pakviestųjų studijuoti atestatus priiminėjo nuo pusės trijų iki šešių valandų vakaro. Šiandien nesuspėjusieji ir kitų aukštųjų mokyklų būsimieji studentai tą padaryti dar galės iki ketvirtadienio penktos valandos vakaro.

“Kiek liko laisvų vietų, dar neskaičiavome. Gal vienoje kitoje programoje jų ir liko, bet tikriausiai labai mažai. Kol kas, tik peržvelgus, atrodo, kad jų galėjo likti fizikoje. Papildomas priėmimas bus paskelbtas rugpjūčio 4 dieną, tada nurodysime likusių laisvų vietų skaičių. Dokumentus bus galima nešti iki rugpjūčio 7 dienos pietų”, - pasakojo VDU studijų prorektorius Povilas Zakarevičius.

Rado netikslumų

LAMA bendrajam priėmimui organizuoti valdybos pirmininkas, Vilniaus universiteto docentas Aloyzas Požėra teigė, kad vakar naktį buvo baigiami tikrinti įvairūs stojančiųjų duomenys, pavyzdžiui, ar valstybinių egzaminų pažymiai atestatuose atitinka nacionalinio egzaminų centro duomenų bazėje esančius pažymius, buvo baigiamos taisyti klaidos ir perskaičiuojami konkursiniai balai bei pertvarkomos konkursinės eilės. Teko atspausdinti dešimtis tūkstančių dokumentų.

“Klaidų visada pasitaiko, o šiais metais juk buvo apie trisdešimt du tūkstančius stojančiųjų. Netikslumų radome ir atestatuose, bet ar klaidos tyčinės, ar ne, galėsime atsakyti tik po mėnesio, kai bus patikrinti vidurinėse mokyklose esantys protokolai”, - kalbėjo A.Požėra.

Be to, tikrinta, ar abiturientai dalyvavo tose olimpiadose, kurias užrašė. “Už prizines Lietuvos ar tarptautinių olimpiadų vietas stojantiesiems į kai kurias specialybes pridedamas tam tikras balas. Tačiau pasitaiko ir kitokių konkursų konkursėlių, pavadintų kad ir tarptautinėmis olimpiadomis, kurių neužskaitome”, - pasakojo A.Požėra.

Vilniaus universiteto priėmimo komisija vakar žadėjo dirbti tol, kol bus norinčiųjų įteikti atestatus. “Pernai dirbome iki aštuntos valandos vakaro”, - prisiminė A.Požėra.