Studentai dalys kraujospūdžio pasus


2006-09-13
Studentai dalys kraujospūdžio pasus

Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA) Kaune ir Vilniuje įgyvendina pagrindinių sveikatos rizikos veiksnių paplitimo mažinimo ir sveikatos stiprinimo projektą “Už sveiką rytojų”.

Vienas iš svarbiausių projekto tikslų - šviesti ir informuoti visuomenę apie rizikos veiksnius, turinčius įtaką sergamumui antro tipo cukriniu diabetu, plaučių vėžiu bei širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip pat propaguojamas sveikas gyvenimo būdas, aiškinama šių ligų prevencijos būtinybė.

“Lietuvoje mirtys nuo širdies ir kraujagyslių ligų sudaro 54,4 proc. visų mirčių. Epidemiologiniais tyrimais įrodyta, kad mūsų šalyje antro tipo cukriniu diabetu serga 4,3 proc. 35-65 metų amžiaus gyventojų. Tai dvigubai daugiau nei prieš 18 metų. Plaučių vėžys išlieka viena iš pagrindinių mirties priežasčių tarp onkologinių susirgimų. Paskatinti šių liūdnų faktų Kauno medicinos universiteto ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentai kartu su Lietuvos širdies asociacija rengia akcijas, kurių metu bus matuojamas arterinis kraujospūdis, cholesterolio ir gliukozės kiekis kraujyje, pulsas, kūno masės indeksas, dalijami lankstinukai bei asmeniniai arterinio kraujospūdžio pasai”, - teigė LiMSA tarybos narė, projektų koordinatorė Evelina Preišegolavičiūtė.

Pirmoji projekto “Už sveiką rytojų” akcija vyks rugsėjo 16 dieną nuo 12 iki 16 valandos Laisvės alėjoje šalia Kauno muzikinio teatro. Tuo pačiu metu medicinos studentai tikrins gyventojų sveikatą ir konsultuos rūpimais klausimais miesto vaistinėse.

“Aiškinsime, kas yra arterinė hipertenzija ir kokie veiksniai ją lemia. Pasakosime apie pagrindinius cukrinio diabeto nustatymo rodiklius bei rizikos faktorius, patarsime, kaip gyventi sveikai ir apsisaugoti nuo padidėjusio kraujospūdžio, šoktelėjusio gliukozės kiekio kraujyje, plaučių vėžio bei antsvorio”, - sakė E.Preišegolavičiūtė.

KD inf.