Socialdemokratai priešinasi lyderio planams


2004-08-14
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Socialdemokratai priešinasi lyderio planams

Kauno apskrities koordinacinė taryba nepritarė koalicijai su socialliberalais

Prieš keletą savaičių apie bendrą kandidatų į Seimą sąrašą su socialliberalais prabilęs premjeras Algirdas Mykolas Brazauskas sulaukė neįtikėtino pasipriešinimo. Šią savaitę Kauno skyrius nepritarė galimai koalicijai, o užvakar kauniečius palaikė ir apskrities koordinacinė taryba.

Pasak Kauno skyriaus pirmininko Vasilijaus Popovo, tokios nuotaikos buvo juntamos ir anksčiau. “Manęs nenustebino, kad skyriaus taryba nepritarė koalicijai su socialliberalais. Galbūt šiek tiek netikėtas buvo pats balsavimo rezultatas. 24 nariai balsavo prieš koaliciją ir tik 2 susilaikė”, - sakė socialdemokratas.

Kalbinti valdančiosios partijos nariai atvirai dėstė motyvus, kodėl nenori bendros koalicijos su Naująja sąjunga. Pagrindinis motyvas - partnerių nepatikimumas. Socialdemokratai prisimena ir Vilniaus mero rinkimus, ir situaciją kituose miestuose bei rajonuose. Nepamirštas ir tas faktas, kad šios kadencijos Seime socialliberalai iš pradžių sudarė koaliciją su liberalais.

“Kaune situacija kitokia. Socialliberalų miesto Taryboje paprasčiausiai nėra. Tačiau yra kitų niuansų”, - teigė V.Popovas.

Neoficialiais duomenimis, Vilniaus apskrities socialdemokratai taip pat priešinasi šiai koalicijai. Vilniaus miesto skyrius oficialiai išreiškė savo nuomonę. Kol kas mažiau nei pusė skyrių apsisprendė dėl galimos koalicijos. 14 - pritarė, o 11 - pasipriešino. Lietuvoje socialdemokratai turi 60 skyrių.

Nepaisant, kad didžiųjų miestų socialdemokratai nepritaria koalicijai su socialliberalais, viską spręs respublikinė taryba, kurioje yra daugiau nei 200 narių. Neatmetama galimybė, kad į didžiųjų miestų nuomonę nebus atsižvelgta.

Socialdemokratų teigimu, daug kas priklausys nuo A.M.Brazausko pozicijos. Kalbama, kad partijos lyderis nesitikėjo, kad kils toks pasipriešinimas.