Skandalingos meilės istorijos finalas - karališkos tuoktuvės


2005-04-09
Remigijus JURGELAITIS
Skandalingos meilės istorijos finalas - karališkos tuoktuvės

Šiandien Didžiojoje Britanijoje bus įteisinti 35-erius metus trukę santykiai - Vindzore susituoks sosto paveldėtojas princas Čarlzas ir ilgametė jo draugė Kamila Parker-Boulz

Viso pasaulio paparacai šiandien suvažiuos į Didžiosios Britanijos karalystės sostinę. Nors sutuoktuvių ceremonija Vindzoro rotušėje vyks be žiniasklaidos, tačiau neabejojama, kad viso pasaulio bulvarinėje spaudoje jau rytoj mirgės poros nuotraukos.

Apibūdinti Čarlzo ir Kamilos porai vienintelio žodžio “skandalinga” neužtenka, mat iki vestuvių ir žiniasklaida, ir visuomenė negailėjo skirtingų epitetų - vieni juos smerkė, nevengdami Kamilos vadinti statiška paleistuve, kita kalbėjo apie tai, kad net ir ji turi teisę mylėti.

Ir iki šiol su šia pora buvo siejamas konservatyviosios britų monarchijos tradicijų laužymas. Princas Čarlzas taps pirmuoju sosto paveldėtoju, kuris susituoks ne bažnyčioje, ir vienu iš nedaugelio, kurio žmonai niekada nebus suteiktas karalienės titulas.  

Ceremonija - be karalienės  

Kokios bus ilgai Britanijoje lauktos vestuvės? Kuklios. Iš pradžių Šv.Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje įvyks pamaldos, kurių metu jaunavedžiams bus suteiktas Anglikonų bažnyčios palaiminimas. Ši ceremonija, kurioje dalyvaus 750 svečių, bus tiesiogiai transliuojama per televiziją. Po to karalienė Elžbieta II pilyje surengs priėmimą.

Karališkajai šeimai artimi šaltiniai nurodė, kad rūmų darbuotojai apie pasikeitusią tuoktuvių datą (atidėtos dėl Popiežiaus laidotuvių) skuba informuoti visus 750 svečių, kurie dalyvaus jaunavedžių palaiminimo ceremonijoje ir po jos Vindzoro pilyje vyksiančiame priėmime. Jau dabar aišku, kad pačioje ceremonijoje nedalyvaus Didžiosios Britanijos karalienė, nors ji ir surengs iškilmingą pobūvį poros garbei. Be to, karalienė nusprendė porą pasveikinti bažnyčioje, kur jaunavedžius palaimins Kenterberio arkivyskupas Rovanas Viljamsas.

Toks karalienės sprendimas nestebina britų, nes monarchė ilgą laiką priešinosi poros santykių įteisinimui. Tuo tarpu britų laikraščiai nepaliauja teigę, kad britų karalienė ir sosto įpėdinis smarkiai nesutaria dėl kai kurių vedybų detalių.

“Karalienė nedalyvaus civilinės santuokos ceremonijoje, kadangi ji sužinojo, kad princas Čarlzas ir Kamila nenori ištaigingos ceremonijos”, - pareiškė Bekingemo rūmai. Karališkosios šeimos atstovų teigimu, vestuvės prastai ir pernelyg kukliai suplanuotos.  

Įspūdingas svečių sąrašas  

Nors vestuvės ir bus kuklios, tačiau skelbiamas svečių sąrašas nėra trumpas. Į jį įtrauktos net buvusios princo moterys. Didžiosios Britanijos spauda rašo, kad sosto įpėdinis išsiuntė pakvietimą savo pirmajai mylimajai Luciai Santai Kruz, su kuria jis susitikinėjo studijuodamas prestižiniame Kembridžo universitete. Jiedu išsiskyrė baigę universitetą, kai L.S.Kruz princą supažindino su jo būsimąja žmona K.Parker-Boulz.

Svečių sąraše taip pat yra Amanda Knatchbull - pirmoji moteris, kuriai princas pasipiršo. Taip pat jo trumpalaikė partnerė Sabrina Guines ir Velingtono hercogo dukra ledi Džein Veleslei, kuri paliko Čarlzą, nes jo karališkasis gyvenimo stilius kėlė grėsmę jos laisvei.

Tarp svečių - ir daugybė britų garsenybių: aktoriai, politikai, muzikos žvaigždės. Vestuvėse dalyvaus žymus Britanijos komikas Rovanas Atkinsonas, geriau žinomas kaip neapsukrusis ponas Bynas.

Be abejonės, ceremonijai rengiasi ir seras Eltonas Džonas. Prieš vestuves jis net paskelbė pareiškimą, kuriame reiškia įsitikinimą, kad Čarlzas turėjo kovoti už savo pirmąją meilę Kamilą-Parker Boulz, užuot vedęs Velso princesę Dianą. 

Griauna tradicijas  

Šios tuoktuvės ne tik griauna Britanijos tradicijas, bet ir, kai kurių vertintojų teigimu, pažeidžia karalystės įstatymus, kurie esą draudžia karališkosios šeimos nariams tuoktis ne bažnyčioje.

Remiantis dabar galiojančia Bažnyčios teise, Čarlzas negali vesti Kamilos prie altoriaus tol, kol yra gyvas buvęs jos vyras Endriu. Kadangi Čarlzas, sėdęs į karaliaus sostą, taps ir Anglikonų bažnyčios galva, jo vedybos be bažnytinio palaiminimo yra neįmanomos, todėl toks palaiminimas bus suteiktas, tačiau pora negaus Santuokos sakramento.

Kamilai niekada nebus suteiktas princesės titulas, ji niekada negalės vadintis karaliene. Kai princui atiteks karališkasis sostas, Kamila bus vadinama karaliaus žmona. Britų žiniasklaidai nuotaka ne kartą prasitarė, kad jai seniai neberūpi jokie titulai, vienintelis troškimas - įtesinti santykius su mylimu vyru.

Nesugebėjo nutraukti ryšių

Ne kiekviena moteris meiluže galėtų būti net 35-erius metus. Pora pirmą kartą susitiko dar 1970 m. polo varžybose ir nuo tada, iš pirmo žvilgsnio pajutę abipusę trauką, nebepajėgė užmiršti vienas kito.

Nuo tada su tam tikromis pertraukomis moteris buvo princo meiluže. Atrodo, kad tai jos giminės bruožas. Jos prosenelė Alice Kepel vadinta ilgamete Čarlzo prosenelio meiluže, tačiau ji tokia ir liko.

Princas seniai norėjo vesti Kamilą, tačiau karališkoji šeima Čarlzui priminė jo pareigas ir uždraudė tokias vedybas. Tuomet karalienė pareiškė, kad santuoka visų pirma neįmanoma todėl, kada Kamila nėra karališkosios kilmės. Be to, ji ir iki tol garsėjo savo nuotykiais su vyrais.

Nusivylęs Čarlzas vedė Dianą, bet niekada nesugebėjo nutraukti santykių su tikrąja savo meile. Žuvusi Velso princesė ne kartą yra viešai pripažinusi, kad jos vedybos taip ir netapo laimingos visų pirma todėl, kad tai buvo trijų žmonių santuoka. Kai pašlijo Čarlzo ir Dianos santykiai, Kamila dažnai lankydavosi jų namuose, o žiniasklaida jai negailėjo kritikos, klausdama, ką princas rado stačiokiškoje, nekultūringu ir tiesiu elgesiu garsėjančioje išsiskyrusioje Kamiloje.

Neturi karaliaus savybių

Aiškėjant vis naujoms meilužių gyvenimo detalėms, Britanijoje vis daugėjo manančiųjų, kad Čarlzas niekada neturėjo būsimajam karaliui reikalingų savybių. Spauda yra rašiusi, kad tėvas, princas Filipas, niekino jį dėl “nevyriško” elgesio, nes Čarlzas pirmenybę teikė sportui. Motina, karalienė Elžbieta II, jei ir turėjo šiuo klausimu savo nuomonę, niekada garsiai jos neišreiškė. Vienintelė iš artimųjų, kuri iš tikrųjų mylėjo Čarlzą, buvo jo močiutė karalienė motina Elžbieta.

Visuotinė nemeilė Čarlzą užliejo tada, kai ėmė griūti jo santuoka su princese Diana. Laikraščiai rašė, o publika perpasakojo paniurėlio ir nuobodos paveikslą, kuris nuostabiosios princesės gyvenimą pavertė pragaru. O kai prie šito prisidėjo gandai, kad Čarlzas neištikimas Dianai, visuomenė su panieka nuo jo nusigręžė.

Iki atvirų raginimų Čarlzui atsisakyti sosto nebuvo prieita, tačiau dalis britų norėtų, kad karalienė Elžbieta II galėtų atsisakyti sosto ne sūnaus, o antrojo įpėdinio - anūko Viljamo, naudai.

Tačiau karališkoji šeima tokių svarstymų niekada nekomentavo, apie sosto atsisakymą nėra užsiminęs ir pats Čarlzas.

Abejota ir Kamilos galimybėmis tinkamai eiti karaliaus žmonos pareigas. Nors pastaraisiais metais ji nuolatos princą lydėdavo į įvairiausius oficialius bei neoficialius renginius ir britų visuomenė jau įprato matyti ją pasipuošusią vakariniais apdarais, žibančiais brangakmeniais bei bendraujančią su žurnalistais, tačiau daugelio britų akyse ji išlieka vulgaria ir klastinga princo meiluže.

Be abejonės, yra sakančiųjų, kad ir princas turi teisę būti laimingas, bet net ir jie pripažįsta, kad Kamila niekada neužims tragiškai žuvusios princesės Dianos vietos.