Seną televizorių - į aikštelę


2006-03-16
Virginija SKUČAITĖ
Seną televizorių - į aikštelę

Kauniečiai net ir žiemą neatsikrato įpročio šiukšlinti svetimas teritorijas

Aleksoto gyventojai ne tik vasarą, bet ir žiemą šiukšlina šio žalio Kauno rajono šlaitus, patiltes ir net kapinių prieigas, vengdami naudotis įvairiomis “Kauno švaros” paslaugomis. “Kapinių priežiūra” kasmet sumoka didelius pinigus “Kauno švarai” už išvežamas konteineriuose ne kapinių šiukšles. Didžiausi jų kalnai susikaupia ir prie pusiau uždarytų Linkuvos, Veršvų ir veikiančių Seniavos kapinių.

Pavasario laukia su baime

Aleksoto seniūnijos vyr. specialistas aplinkosaugai Vytautas Narkevičius su baime laukia pavasario, kuris vėl apnuogins šio miesto rajono šlaituose susikaupusias šiukšles. Jos pačios, žinia, neatsirado. “Žiemą, kai visų įkalnių nevalomos ir nebarstomos gatvelės tampa slidžios, šiukšlių surinkimo mašinos ten neįvažiuoja. Tai nėra vienintelė priežastis, verčianti gyventojus atsikratyti buitinių atliekų ir net senų baldų, padangų, išmetant visa tai į šlaitus, šiukšlių konteinerius, stovinčius prie kapinių”, - sakė V.Narkevičius. Beje, “Kauno švara” net negali išvalyti didžiulio konteinerio, nes įvairios šiukšlės ir buitinės atliekos prišalusios dėl jame susikaupusio rudeninio lietaus ir atlydžio vandens, kuriam nėra kur išbėgti.

Anot aplinkosaugininko, šiukšlintoją galima nubausti tik tuomet, jei sučiumpi už rankos nusikaltimo vietoje arba įrodai, kad išverstos šiukšlės priklauso konkrečiam asmeniui. Miesto mišrių komunalinių (buitinių) atliekų tvarkymo taisyklėse yra numatyta, kad individualių namų savininkai ir daugiabučių namų bendrijos privalo sudaryti sutartis su “Kauno švara” dėl šiukšlių išvežimo. Nesudariusiems sutarčių gali būti skiriama bauda iki 2000 Lt. Deja, dar daug gyventojų nepaiso gresiančių baudų, įrodinėja, kad šiukšles sudegina, pavyzdžiui, krosnyje ir pan. Daugiausia tokių gyventojų yra Kazliškėse, Juodelynėje, kitose panašiose vietovėse, vėliausiai prijungtose prie miesto.

Naujausi pakeitimai atliekų tvarkymo taisyklėse byloja, kad už vengimą sudaryti sutartį su “Kauno švara” galima surašyti protokolą tik privačios valdos savininkui. Be to, gamtosaugininkas Administracinei komisijai prie Kauno savivaldybės turi pristatyti pažymą, kad kaltininkas išties yra valdos savininkas. O ką daryti, jei savininkas išvykęs, dirba užsienyje? Išeitų, kad jo šeimos nariai gali šiukšlinti nebaudžiami?

Nepaisant šių biurokratinių kliūčių, pernai Aleksote buvo surašyta pusšimtis protokolų už vengimą sudaryti sutartis su “Kauno švara” dėl šiukšlių išvežimo. Ši poveikio priemonė, gresianti 2 tūkstančių litų bauda, yra efektyvi - visi įspėtieji sudarė sutartis. Žinoma, atsirado gudragalvių, kurie netrukus jas nutraukė.

Pasigendama nuorodų

Anot bendrovės “Kauno švara” Atliekų tvarkymo skyriaus vadovo Juozo Pavasario, miestiečiai jau turėtų žinoti apie stambiagabaričių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo aikšteles - apie jas informuojama bukletuose, tačiau tokios informacijos gyventojams aiškiai nepakanka. Tai patvirtina ir stambiagabaričių bei antrinių žaliavų sankaupos įvairiose miesto vietose.

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė įsitikinusi, kad šiukšlinimo būtų mažiau, jei “Kauno švara” bent keliose Veiverių gatvės vietose pasirūpintų nuorodomis į minėtą aikštelę, įrengtą šalia Veiverių gatvės. J.Pavasaris patikino, kad nuorodomis jau pradėta rūpintis ir šį pavasarį jos tikrai pasirodys Aleksote. Būtų gerai, kad pirmoji nuoroda atsirastų jau prieš pakylant į Aleksoto kalną. “Kauno švarai” už savo nerangumą reklamos srityje tenka vos ne kasdieną įvairiose Aleksoto vietose rankioti slapta išmestas senas sofas, lovas, kėdes, padangas ir kitus panašius daiktus.

Šį balandį, kaip ir ankstesniais metais, “Kauno švara” nemokamai išveš gyventojų talkų metu surinktas įvairias šiukšles.

Džiaugiasi kiekvienu atvažiuojančiuoju

Į stambiagabaričių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo aikštelę Aleksote žiemą per dieną atvažiuoja keli įvairaus dydžio automobiliai. Aikštelėje juos pasitinka čia jau penkerius metus dirbanti Irena Okunienė. “Gerai, kad čionai visokį šlamštą veža, o ne į pamiškę, kur ir taip grybams dėl šiukšlių nėra kur augti”, - tikino į porą atvežtų slidžių atsirėmusi gerai nusiteikusi Irena.

Aikštelėje stovinčiuose didžiuliuose konteineriuose apstu puodų, dubenų, arbatinių, batų, televizorių, metalinio tinklo gabalų, plautuvių, vamzdžių, akumuliatorių, liuminescencinių lempų ir kitų daiktų. Dabar kažkodėl daugiausiai atvežama senų plastmasinių automobilių dalių ir palėpėse saugoto šlamšto. Netrukus, kai prasidės padangų keitimo metas, pradės vežti nudėvėtas padangas.

“Kai atgabena senus nudrengtus baldus, tai žinau, kad žmonės remontuoja butą arba kraustosi į kitą. Tuos baldus, pasiėmusi kirvį, išardau, kad daug vietos neužimtų išvežant, o maišus su išmestiniais daiktais išrūšiuoju ir paskirstau į konteinerius”, - aiškino Irena, jau 40 metų dirbanti “Kauno švaroje”. Moteris tvirtino nebijanti čia dirbti ir ankstyvose žiemos sutemose, nes teritoriją saugo didžiulis šuo. Niekas niekada nebuvo užpuolęs - tik varnos. Mat šios gudragalvės, skrisdamos virš asfaltuotos aikštelės, paleisdavo iš snapų graikinius riešutus, kad šie sudužtų. Irena mėgino kelis įsidėti į kišenę. Štai tuomet varnos ir puolė aikštelės sergėtoją.