Seimo signalas Vyriausybei stabdyti ”Rytų skirstomųjų tinklų” privatizavimą


2003-12-18
Seimo signalas Vyriausybei stabdyti ”Rytų skirstomųjų tinklų” privatizavimą

Vyriausybė iš Seimo sulaukė aiškaus signalo stabdyti “Rytų skirstomųjų tinklų” privatizavimą: Ekonomikos komitetas pasiūlė neprivatizuoti šios bendrovės, kol nebus įvertinti kitos tokios įmonės - “Vakarų skirstomųjų tinklų” privatizavimo rezultatai.

Abejonės dėl efektyvumo

Vienintelė pretendentė į “Rytų skirstomųjų tinklų” bendrovę Estijos valstybinė įmonė “Eesti Energia” jau pareiškė, kad jeigu konkursas bus nutrauktas, tai bus vertinama kaip nevienodas investuotojų traktavimas Lietuvoje.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Vaclovas Karbauskis informavo, jog klausimas dėl “Rytų skirstomųjų tinklų” iškilo pirmadienį komitete svarstant Vyriausybės pateiktą ataskaitą apie 2001-2002 metais valstybei priklausančio turto naudojimą.

“Mes iš esmės pritarėme Vyriausybės parengtam Seimo nutarimo projektui, tačiau atskiru punktu pagrindiniam Seimo komitetui, kuris atsakingas už šį nutarimą, - Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui - pasiūlėme rekomenduoti Vyriausybei susilaikyti nuo “Rytų skirstomųjų tinklų privatizavimo, kol nepaaiškės faktinis privatizuotų “Vakarų skirstomųjų tinklų” veiklos socialinis ir ekonominis efektyvumas”, - sakė V.Karbauskis.

Jis pripažino, kad tą nutarimą galima vertinti ir kaip rekomendaciją Vyriausybei.

“VP Market” investavo į elektros tinklus

Privatizavimo komisija jau yra pritarusi AB “Vakarų skirstomieji tinklai” akcijų pirkimo-pardavimo sutarčiai su fizinių asmenų konsorciumu, kurio dalyviai susiję su didžiausiu šalyje prekybos tinklu “VP market”. Toji sutartis bus teikiama tvirtinti Vyriausybei. Pagal anksčiau patvirtintą grafiką Vyriausybė šį sandorį siekia baigti šiais metais. “Vakarų skirstomųjų tinklų” bendrovės privatizavimo konkursą laimėjęs NDX konsorciumas, neoficialių šaltinių teigimu, pasiūlė apie 540 mln. litų už 77 proc. energetikos bendrovės akcijų paketą (pradinė jo pardavimo kaina buvo 358,9 mln. litų). Naujieji įmonės savininkai į šią bendrovę per penkerius metus numato investuoti 420 mln. litų.

“Rytų skirstomųjų tinklų” privatizavimas buvo pristabdytas lapkričio pabaigoje, nes atrankinio konkurso energetikos įmonėms privatizuoti komisijai iškilo klausimų dėl “Eesti Energia”. Neoficialių šaltinių teigimu, “Eesti energia” už kontrolinį 71,35 proc. “Rytų skirstomųjų tinklų” akcijų paketą pasiūlė apie 520 mln. litų (pradinė kaina - 421,6 mln. litų).

Estijos kompanija nuogąstauja

Reaguodamas į Seimo Ekonomikos komiteto nutarimą “Eesti Energia” valdybos narys ir finansų direktorius Sandoras Livė pareiškė: “Eesti Energia” pasiūlymas Lietuvos Vyriausybei yra tikrai geras. Mūsų kompanija turi aukščiausią kredito reitingą tarp Centrinės ir Rytų Europos energetikos kompanijų. Atsižvelgiant į mūsų kompanijos dydį, mes turime labai mažą skolą. Mes visiškai atitinkame visus Europos Sąjungos restruktūrizavimo reikalavimus. Mes esame sąžiningi ir patikimi investuotojai, nereikalaujantys iš Vyriausybės jokio išskirtinio elgesio. Todėl, jei mes iš tiesų būsime diskvalifikuoti, arba jei konkursas bus nutrauktas, mes laikysime tai nevienodu investuotojų traktavimu Lietuvoje”.

Premjeras Algirdas Brazauskas jau yra viešai pasakęs, kad “Rytų skirstomųjų tinklų” privatizavimas gali būti sustabdytas, nes vienintelė pretendentė į šią įmonę Estijos bendrovė nerestruktūrizuota, nepritaikyta tokiai energetikos rinkai, kokia jau sukurta Lietuvoje. Mūsų šalies valdžia nerimauja dėl to, kad šios kompanijos skolos siekia apie 1 mlrd. Lt. Netikrumo yra ir dėl “Eesti Energia” ateities - kas iš tikro valdytų Lietuvos energetikos įmonę, jeigu kada nors Estijos kompanija būtų privatizuota. “Eesti Energia” ir Estijos Vyriausybės atstovai teigia, jog tokių planų nėra.

Estijos ekonomikos reikalų ir komunikacijų ministras Melis Atonenas paneigė spaudoje paskelbtus teiginius, esą per jo susitikimą su premjeru Algirdu Brazausku susitarta, jog Lietuva neparduos “Rytų skirstomųjų tinklų” akcijų paketo bendrovei “Eesti Energia”. “Gandai apie susitarimą tarp Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko ir manęs yra neteisingi. Apgailestauju, jog tokios spekuliacijos iš viso įmanomos”, - pareiškė M.Atonenas.

Galutinio sprendimo dar nėra

Atrankinio konkurso energetikos įmonėms privatizuoti komisijos vadovas, ūkio viceministras Nerijus Eidukevičius teigė, kad sprendimas dėl “Rytų skirstomųjų tinklų” šią savaitę dar nebus priimtas. Pasak viceministro, analizuojama iš Estijos įmonės praėjusią savaitę gauta papildoma informacija.

Baigiamajame “Rytų skirstomųjų tinklų” etape dalyvavo ir Vokietijos “E.ON Energie” koncernas, neoficialiais duomenimis, galutinį pasiūlymą pateikęs be kainos.

“Rytų skirstomųjų tinklų” bendrovėje valstybei priklauso 71,35 proc. akcijų paketas, Vokietijos kompanijai “E.ON Energie” - 20,28 proc., kitiems akcininkams - 8,38 proc.

“Vakarų skirstomųjų tinklų” bendrovėje valstybė turi 77 proc. akcijų, “E.ON Energie” - 14,62 proc., kiti savininkai - 8,38 proc.

“Vakarų skirstomieji tinklai” aptarnauja Kauno, Klaipėdos, Šiaulių regionus, “Rytų skirstomieji tinklai” apima Vilniaus, Alytaus, Utenos ir Panevėžio regionus.

ELTA, KD inf.