Savivaldybės tarnautoją klampina valdiškas benzinas


2007-05-19
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Savivaldybės tarnautoją klampina valdiškas benzinas

Vidaus audito skyriaus vedėjai Stasei Rožukienei teks aiškintis, kur dingo kuras, už kurį sumokėta apie 5-6 tūkstančius litų

Vidaus audito skyriaus vedėjai Stasei Rožukienei gresia nemalonumai dėl už valdiškus pinigus įsigyto benzino. Specialiai sudaryta komisija nustatė, kad tarnybiniu automobiliu auditoriai nuvažiavo 17 tūkstančių kilometrų mažiau, nei įsigijo kuro. Įtariama, kad savivaldybei padaryta apie 5-6 tūkstančių litų žala.

Kur dingo benzinas?

Vidaus audito skyriaus automobiliui “Mitsubishi Space star” kiekvieną mėnesį buvo galima įsigyti degalų už 600 litų. Prieš keletą savaičių Bendrojo skyriaus specialistai palygino šio automobilio spidometro ir kelionės lapuose nurodytus kilometražo duomenis. Paaiškėjo, kad auditoriai nuvažiavo 17,6 tūkstančio kilometrų mažiau, nei nurodyta dokumentuose.

Specialiai sudaryta darbo grupė aiškinosi, kodėl nesutampa spidometro ir dokumentuose nurodytas kilometražas. Įtariama, kad auditoriai galėjo Savivaldybei padaryti apie 5-6 tūkstančius litų žalos.

“Įtariame, kad už valdiškus pinigus įsigytas kuras galėjo būti pilamas į kitus automobilius. Vidaus audito skyrius nuolat tikrina kitų padalinių veiklą, tačiau, atrodo, kad jiems patiems derėtų griežčiau laikytis visų taisyklių. Dar prieš keletą metų buvo nuspręsta, kad savivaldybės tarnybiniai automobiliai privalo būti paženklinti specialiais lipdukais. Tačiau auditoriams toks reikalavimas kažkodėl negalioja”, - pasakojo vienas savivaldybės tarnautojas.

“Kauno dienos” žurnalistai įsitikino, kad Vidaus audito skyriaus automobilis tikrai nepaženklintas specialiais savivaldybės lipdukais.

Rašomos išvados

“Kol nėra išvadų, nenorėčiau nieko komentuoti. Sudaryta darbo grupė, kuri ir tikrina visus dokumentus. Jau aiškinomės, ar nėra sugadintas automobilio spidometras. Specialistai patvirtino, kad jis tvarkingas”, - dar savaitės pradžioje sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Matekonienė.

Tačiau prieš keletą dienų jai teko atsisakyti darbo grupės vadovės pareigų. Bendrajame skyriuje, kuris turėjo kontroliuoti, kaip naudojamas tarnybinis automobilis, dirba J.Matekonienės sūnus.

Naujasis darbo grupės vadovas Valentinas Markevičius patvirtino, kad ant 95 procentų kelionės lapų yra Vidaus audito skyriaus vedėjos S.Rožukienės parašai.

“Šiuo metu rašomos tyrimo išvados. Siūloma įvertinti Vidaus audito skyriaus vedėjos veiklą. Nežinau, ar medžiaga bus perduota teisėsaugos institucijoms, ar kokių nors priemonių imsis Savivaldybės administracijos vadovybė”, - sakė V. Markevičius.

“Kauno dienai” šią savaitę nepavyko pasikalbėti su nedarbingumo lapelį turinčia Vidaus audito skyriaus vedėja. Nuo pirmadienio Savivaldybės tarnautoja neatsiliepia mobiliojo ryšio telefonu.

Savivalės toleruoti nežada

“Jeigu paaiškėtų, kad auditoriai prirašinėjo kilometrus, kad kitiems reikalams galėtų naudoti kurą, būtų labai negražu. Tai mestų šešėlį visai Vidaus audito skyriaus komandai”, - teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

“Nenoriu būti šališkas ir užbėgti įvykiams už akių. Laukiu oficialių išvadų. Jeigu įtarimai pasitvirtintų, svarstysime, kokią nuobaudą skirti Vidaus audito skyriaus vedėjai ir kitiems asmenims”, - tikino Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

Bus pažymėtas ir mero automobilis?

Praėjusią kadenciją dabartinis miesto meras siekė, kad būtų pažymėti visi savivaldybės tarnybiniai automobiliai. Tačiau tuometiniai miesto vadovai ne tik sumažino lipdukų dydį, bet ir leido jų neklijuoti ant mero, vicemerų ir Savivaldybės administracijos vadovų transporto priemonių.

“Jau kalbėjausi, kad būtų peržiūrėta tarnybinių automobilių naudojimo tvarka. Manau, kad ji turėtų būti griežtesnė. Buvę Kauno vadovai kažkodėl išsigando, kad tarnybiniai automobiliai būtų pažymėti didesniais lipdukais. Dabar matome, kad jie visi baigia nusilupti. Tikrai nematau problemos, kad būtų paženklintas ir mero, ir vicemerų automobiliai”, - teigė A.Kupčinskas.