Savaitgalio prakalbos - urbi et liurbi


2003-11-29
Savaitgalio prakalbos - urbi et liurbi

Kas antras?

“Kaip linksmai reikia gyventi, rodo profesionalai”. Kadangi tai citata iš televizoriaus, aš nelabai suprantu, ką ji reiškia, nes nespėju išgirsti, kaip sudėstyti akcentai - ar kaip reikia gyventi, kad būtų linksma, ar tiesiog, nepaisant nieko, reikia linksmai gyventi? Aš net nemoku paaiškinti, ko aš čia nesuprantu. Supranti, gal tas šūkis reiškia, kad turi laikytis išankstinės nuostatos - linksmai gyventi. Tiesiog be priežasties. Tai yra svarbiausia priežastis ta, kad esi gyvas, todėl profesionalai tave ragina ir moko, kaip ta proga reikia linksmai gyventi. Jie patys greičiausiai taip ir gyvena, nes atrodo sotūs, laimingi ir šiltai aprengti. “Prie rusų”, jei kas užmiršo, buvo tokia padėkos dainelė pasaulio galingiesiems: “Mes sotūs, laimingi, šiltai aprengti”. Dabartiniai televizijos profesionalai irgi, matyt, nešąla, nors kartais rodo didesnę pusę pliko biusto. Žodžiu, dažnai ta isteriška linksmybė pavargusią sielą labiau erzina, negu linksmina. Apskritai jau negaliu pasakyti - kad televizorius geriausias mano draugas.

Koks jau čia draugas, jeigu pradeda erzinti. Vieną gražią dieną staiga sako, aš net savo ausimis netikiu, kad kitąmet pusė Lietuvos gyventojų gyvens geriau! Nesako, už ką - už belgus, olandus, amerikonus? Už Kauno zoologijos sodo gyventojus? Už Ngorongorongo nacionalinio draustinio fauną? Už pensininkus? Už savo antrąsias puses?

Kuri pusė Lietuvos gyventojų - kairė, dešinė? Į kurią pusę man mestis, kad kitąmet gyvenčiau geriau už kažką? O gal net pats už save? Aš taip susinervinau, kad vos neįsipyliau stiklinės Sigito dovanotos krūminės iš cukraus. Įsipyliau tik pusę ir perjungiau kanalą.

O kad perkūns, kad velns! Ką tik neužspringau - kitas kanalas sako, kad geriau gyvens kas antras Lietuvos gyventojas! Iš kur man dabar žinoti, ar aš - kas pirmas, ar kas antras? Ir kada čia mus rikiuos? Ir jeigu ponas Viktoras, pavyzdžiui, bus “kas pirmas Lietuvos gyventojas”, tai ar aš tada būsiu “kas antras”? Ir jeigu taip, tai ar aš tada gyvensiu geriau už poną Viktorą, ar kaip?

Tik prašau, gerbiamas televizoriau, nemanyti, kad aš skaičiuoju pinigus svetimoje kišenėje. Tiesiog norėtųsi šiokio tokio aiškumo - kas tas “kas antras”.

Tas mūsų su televizoriumi ginčas ir noras išsiaiškinti - kas pirmas, kas antras - jau panašus į ligą. Bet neduokdie, kad susirinktų daktarų konsiliumas ir spręstų, kurį reikia gydyti. Greičiausiai nuspręstų, kad ne televizorių...

Feliksas Žertva