Rusijos bankininkas toliau lieka Lukiškių kalėjime


2005-09-29
Rusijos bankininkas toliau lieka Lukiškių kalėjime

I.Babenka laukia sprendimo dėl politinio prieglobsčio

Su Rusijos naftos bendrove “Jukos” siejamas bankininkas Igoris Babenka nebus išduotas Rusijai, kol bus išnagrinėtas jo prašymas suteikti politinį prieglobstį Lietuvoje.

Apeliacinis teismas vakar paskelbė pertrauką I.Babenkos ekstradicijos byloje, iki bus priimtas sprendimas dėl jo prašymo suteikti prieglobstį, kuris pateiktas Migracijos departamentui prie Lietuvos vidaus reikalų ministerijos (VRM).

Tvirtina, kad byla sufabrikuota

Lietuvoje Rusijos prašymu suimtas eksbankininkas pasiprašė prieglobsčio teigdamas, kad byla prieš jį Rusijoje yra sufabrikuota politiniais motyvais.

Vilniaus apygardos teismas rugsėjo pradžioje nusprendė išduoti Rusijai naftos kompanijai “Jukos” priklausančio banko “Menatep” Sankt Peterburgo filialo Stavropolyje buvusį valdytoją I.Babenką. Šią teismo nutartį I.Babenkos advokatas apskundė Apeliaciniam teismui.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad Lietuva ir Rusija yra sudariusios sutartį dėl teisinės pagalbos baudžiamosiose bylose. Tačiau yra numatyta galimybė, kad asmuo neišduodamas, kai asmeniui valstybė yra suteikusi prieglobsčio teisę.

Apeliacinio Teismo posėdyje vakar buvo nuspręsta, kad gali atsirasti aplinkybės, kliudančios I.Babenkos ekstradicijos procesui.

“Aš labai tikiuosi, kad teismas priims sprendimą neišduoti mano tėvo Igorio Babenkos, nes Rusijoje nebus objektyvaus ir nešališko teismo”, - žurnalistams sakė I.Babenkos dukra Tatjana Babenko. Moteris aplankyti įkalinto tėvo atvyko iš Rusijos.

Prašymai svarstomi iki trijų mėnesių

I.Babenkos advokatas žurnalistams sakė, kad, jo manymu, Apeliacinis teismas pasielgė išmintingai priimdamas sprendimą padaryti pertrauką byloje.

“Kol nėra išspręstas klausimas dėl prieglobsčio suteikimo, vargu ar įmanomas objektyvus sprendimas dėl ekstradicijos”, - sakė advokatas Vitoldas Petravičius.

Migracijos departamento pareigūnai sakė, kad prašymas dėl prieglobsčio suteikimo paprastai svarstomas iki 3 mėnesių. Įstatymai suteikia galimybę prašymą dėl prieglobsčio prašymo pratęsti iki maksimalaus termino - pusės metų. Į šį pusės metų terminą įskaičiuojamas ir teismo procesas.

Jį netenkinantį Migracijos departamento sprendimą asmuo gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Jo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Tačiau Migracijos departamento pareigūnai pažymėjo, kad vidutiniškai sprendimas dėl prieglobsčio suteikimo yra išnagrinėjamas per du mėnesius - per tą laiką patikrinama informacija, kurią pateikia prieglobsčio prašytojas.

Skundą dėl suėmimo atmetė

Apeliacinis teismas posėdyje trečiadienį atmetė bankininko skundą dėl jo suėmimo Lietuvoje.

I.Babenkos advokatas buvo apskundęs Vilniaus apygardos teismo nutartį jo kliento suėmimą Lietuvoje pratęsti iki spalio 8 dienos.

Apeliacinis teismas mano, kad I.Babenkos suėmimo pagrindai neišnyko, jis suimtas tarptautinių sutarčių pagrindu.

Be to, teismas iš Lukiškių kalėjimo medikų gavo duomenų, kad čia laikomo I.Babenkos būklė yra stabili, jis gydomas pagal jį anksčiau gydžiusių Rusijos medikų rekomendacijas.

“Kaip kosmonauto”, - perskaitęs medikų pažymas apie suimtojo kraujospūdžio, pulso duomenis sveikatos būklę apibūdino skundą dėl ekstradicijos nagrinėjantis Apeliacinio teismo teisėjas.

Pats I.Babenka Apeliacinio teismo posėdyje nedalyvavo, jo interesams atstovavo advokatas.

Kitos šalys netenkina Maskvos reikalavimų

Rugsėjo pradžioje Vilniaus apygardos teismas nusprendė gavęs iš Rusijos pakankamai duomenų, kad įtariamasis yra padaręs Rusijoje nusikalstamas veikas. Rusijos prokurorai įtaria I.Babenką pasisavinus ir iššvaisčius pinigų sumą, viršijančią 33 milijonus litų. Bankininkui pareikšti įtarimai pagal du Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnius.

Europos Sąjungos šalys, JAV ir Izraelis su naftos koncernu “Jukos” susijusių asmenų persekiojimą Rusijoje laiko politinio susidorojimo bandymu ir netenkina Maskvos reikalavimų juos išduoti.

I.Babenka buvo sulaikytas Vilniuje liepos 1-ąją. Rusija išvakarėse pateikė prašymą bankininką suimti ir vėliau išduoti baudžiamajam persekiojimui. Jis Rusijoje įtariamas turto pasisavinimu ir iššvaistymu bei pinigų plovimu sunkinančiomis aplinkybėmis 2002-2005 metais.

Anot I.Babenkos, vienintelė jo “kaltė” - kad vadovavo Michailo Chodorkovskio aplinkai priklausančio banko filialui.

Pats M.Chodorkovskis yra pareiškęs, kad I.Babenka nebuvo jo aplinkos žmogus ir jis jo asmeniškai nepažinojęs.

Buvęs “Jukos” vadovas M.Chodorkovskis yra nuteistas kalėti ilgus metus dėl esą padarytų ekonominių nusikaltimų, o buvusi didžiausia Rusijos naftos kompanija iš esmės sunaikinta.

BNS, KD inf.