Rukloje — Afganistano kasdienybė


2006-10-21
Saulius TVIRBUTAS
Rukloje — Afganistano kasdienybė

Rukloje prasidėjo tarptautinių taikos palaikymo pratybų „Klevo skliautai“ kolektyvinio mokymo etapas. „Po individualių mokymų kariai vykdys kolektyvines užduotys pagal suplanuotus scenarijus. Paskui užduotys intensyvės ir scenarijai bus sudėtingesni“, - sakė pratybų vadovas majoras Polas Lokhartas.

Vakar lietuvių būrys mokėsi ieškoti teroristų paliktų sprogmenų. Jų muliažai buvo paslėpti įvairiose kareivinių vietose. „Jei kariai nepastebi sprogmens ir pro jį praeina, instruktorius sušunka „bum“ ir pasako, kiek karių nukentėjo“, - aiškino kanadiečių armijos instruktorius vyresnysis leitenantas Vinstonas Retrėjus.

Ukrainos kariai mokėsi sulaikyti įtariamus teroristus. Du tikrais afganų drabužiais persirengę kanadiečiai stengėsi pasislėpti nuo taikdarių. Instruktoriai stebėjo, kaip kariai sulaiko, suriša rankas įtariamiesiems, juos apklausia, kaip elgiasi kiti būrio kariai.

Pratybų dalyviai nebuvo informuoti, kad šioje situacijoje netikėtai pasirodys tariamos žurnalistės, susidomėjusios įvykiu. Jų užkalbintas karys pasielgė neleistinai pasakydamas savo pavardę ir duodamas penkių minučių interviu. „Jūs neturėjote prisistatyti - būtų užtekę tik informuoti žurnalistes apie įvykio esmę nesileidžiant į detales“, - aiškino kariui instruktorius.

Tuo metu lenkai imitavo patruliavimą Afganistano kaimelyje. Atviroje vietoje juos iš priedangos apšaudė tariami teroristai, o vienas jų nusižudė susisprogdindamas. Vienas karys „žuvo“, keturi buvo „sužeisti“. Lenkai iškvietė medikus ir pastiprinimą. Instruktoriai stebėjo, kaip kariai valdo situaciją.

„Visi šiose pratybose taikomi scenarijai yra įvykę realybėje, kai Kanados kariai tarnavo Afganistane, Kandaharo regione“, - sakė pratybų ryšių su visuomene koordinatorius kapitonas Robertas Frenkas. Pasak jo, iš misijos grįžę kariai siunčiami dirbti instruktoriais rengiant naują pamainą misijai. „Paskui jie semiasi naujausios patirties iš vėliau grįžusių karių. Tai daroma, kad turėtume kuo mažiau aukų“, - aiškino R.Frenkas, kuris irgi tarnavo Afganistane. Ten šiemet jau žuvo apie 40 šios šalies karių.

Pratybos „Klevo skliautai“ rengiamos pagal Kanados finansuojamą karinio mokymo paramos programą, skirtą NATO naujokėms, tarp jų – Baltijos valstybėms.

Pratybomis siekiama didinti Lietuvos ir Lenkijos (LITPOLBAT) bei Lenkijos ir Ukrainos (POLUKRBAT) batalionų operacinį veiksmingumą, taip pat gerinti šių šalių karinių vienetų, priskirtų dalyvauti NATO operacijose, parengimą. Pratybos rengiamos vienoje iš trijų dalyvaujančių valstybių.

Pirmosios ir antrosios „Klevo skliautų“ pratybos vyko 1999 ir 2001 metais Lenkijoje, 2003-iaisiais - Lietuvoje, užpernai - Ukrainoje.