Rūkaliai keičia įpročius


2006-03-16
Renaldas GABARTAS
Rūkaliai keičia įpročius

Praėjusiais metais Lietuvoje šoktelėjo legalios prekybos tabako gaminiais apimtys

Išankstiniais duomenimis, į Lietuvą 2005 metais tabako gaminių buvo įvežta už 173 mln. litų, t.y. 75 procentais daugiau nei 2004 metais, kai įvežimas siekė 99 mln. litų. Dar didesniu šuoliu pernai džiaugėsi tabako importuotojai - lyginant su 2004-aisiais metais, savo “apsisukimus” padidinę net 162 procentais, nuo 133 mln. iki 347 mln. litų.

Dopingas kontrabandininkams

Bendrovės “House of Prince Lietuva” vadovo Michaelio Fardano teigimu, 2005 metais Lietuvoje žymiai išaugo visa legali tabako rinka, tačiau didžiausią įtaką tam turėjo pasikeitusi kai kurių šio verslo dalyvių strategija.

“Tabako rinkos augimui didelę įtaką turėjo pigių cigarečių įvedimas į rinką, kurių kainos konkuravo net su kontrabandinėmis cigaretėmis. Galima teigti, kad tokiu būdu buvo atkovota dalis nelegalios tabako produktų rinkos”, - pastebėjo M.Fardanas.

Šio verslo ekspertai pastebi, kad tabako, kaip ir cukraus ar alkoholinių gėrimų, rinka yra labai pastovi ir jei kurio nors produkto suvartojimas mažėja, galima drąsiai spėti, kad tai vyksta tik dėl kontrabandos mastų augimo. Kompleksiniai tyrimai, kurių metu specialistai gretina Statistikos departamento, oficialių tabako importuotojų pateikiamą informaciją, vartotojų apklausų bei rinkos analizės duomenis, lig šiol rodė, jog keletą pastarųjų metų kontrabandininkai akivaizdžiai laimėjo neskelbtą karą su legaliu verslu.

“House of Prince Lietuva” duomenimis, 2002-aisiais metais oficialūs prekiautojai tabako gaminiais pardavė 4,1 mlrd. cigarečių, o kontrabandininkai - 1,7 mlrd. 2003-aisiais šis santykis buvo 3,6 mlrd. ir 2 mlrd., o 2004-aisiais “žirklės” išsiskėtė dar labiau - importuotojų derlius buvo 3,2 mlrd. parduotų cigarečių, o šešėlinės rinkos veikėjų - 2,3 mlrd. cigarečių.

Trečios pagal dydį pasaulio cigarečių gamintojos “Japan Tobacco Inc.” dukterinės bendrovės Lietuvoje “JT International” atstovai kalbėdami šia tema pastebėjo, jog visose rinkose pernelyg griežti rinkodaros suvaržymai bei nuolat augantys akcizai sudaro prielaidas augti tabako kontrabandai ir nykti legalios cigarečių prekybos apimtims.

Dėl egzistuojančio didžiulio kainų skirtumo šiuo metu didžiausias nelegalių rūkalų srautas plūsta iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities. Dėl identiškos problemos, tiksliau, nesugebėjimo susikalbėti ir rasti bendrą akcizų politikos vardiklį, Europos kontrabandininkų taikiniu “Nr. 1” laikoma Didžioji Britanija. Kadangi čia cigaretės kainuoja maždaug penkis kartus brangiau nei Lietuvoje, maksimaliai leidžiamus rūkalų kiekius čia tempia praktiškai visi kertantieji D.Britanijos sieną.

Beje, tam tikros kainų žirklės atsirado ir Baltijos šalyse.

“Akcizo kėlimo laikotarpis visoms trims Pabaltijo šalims yra vienodas, tiesiog kiekviena iš jų pasirinko kitokį kėlimo pobūdį - Lietuva bei Estija suplanavo akcizą kelti laipsniškai ir daugmaž proporcingais dydžiais. Tuo tarpu Latvija pasirinko kitą kelią. Čia keletą metų kainos augs labai nežymiai, o didysis tabako brangimas numatytas per paskutiniuosius dvejus pereinamojo laikotarpio metus. Taigi Latvija skiriasi nuo kaimyninių šalių savo akcizo kėlimo tvarka, tačiau metams bėgant visos Pabaltijo šalys patirs akcizų kėlimo rezultatus ir greičiausiai susidurs su kontrabandos mastų didėjimu”, - dėstė “House of Prince Lietuva” vadovas M.Fardanas.

Priešnuodis rastas

“Kauno dieną” konsultavę šio verslo ekspertai pastebėjo, kad niūrios prognozės gali ir neišsipildyti. Tai gali nutikti dviem atvejais - pakoregavus ES politiką tabako atžvilgiu arba rinkai pasiūlius itin pigių cigarečių. Pastaroji aplinkybė kaip tik ir lėmė kontrabandos sumažėjimą Lietuvoje 2005-aisiais.

“Nelegalioje rinkoje dominuoja pigios cigaretės. Tai lemia bendra šalies ekonomika ir vartotojų pajamos. Neoficialiomis žiniomis, viena pagrindinių šešėlinės tabako rinkos prekių buvo cigaretės “Saint George”, pardavinėtos po 1,40 - 1,70 lito už pakelį. Kai vienas iš penkių pagrindinių legalių šio verslo dalyvių, kompanija “Gallaher Group”, ėmėsi oficialiai importuoti šios markės cigaretes ir pasiūlė praktiškai tokią pačią kainą (vėliau jos pamažu pabrango maždaug iki 2,20 Lt), besinaudojančiųjų “bobučių” paslaugomis ženkliai sumažėjo. Po šių permainų “Gallaher Group” apyvarta šoktelėjo kaip ant mielių. 2005-ųjų sausį ši kompanija užėmė 2,57 proc. Lietuvos tabako gaminių rinkos, o šių metų sausį jos dalis buvo jau 17,53 proc. Šį augimą lėmė būtent pigių cigarečių pristatymas legaliai rinkai”, - teigė vienas iš mūsų konsultantų.

Šią pamoką, atrodo, išmoko ir konkuruojančios kompanijos. “House of Prince Lietuva” vadovas taip pat teigė, jog ketina stiprinti pozicijas žemų kainų segmente.

“Mes pristatėme cigaretes “Corner”, kurios kainuos apie 2,20 lito už pakelį ir bus tiesioginės konkurentės tiek “Gallaher” importuojamoms “Saint George”, tiek kontrabandinėms cigaretėms”, - tvirtino M.Fardanas.

Politika gali keistis

Šiuo metu į mūsų šalį daugiausia tabako įveža arba čia pagamina “Philip Morris Lietuva” (53 proc. rinkos; ši kompanija yra vienintelė oficiali cigarečių eksportuotoja), “Gallaher Group” (17,5 proc.), “JT International” (14,6 proc.), “House of Prince Lietuva” (7,7 proc.) ir “British American Tobacco” (6,5 proc.). Dar šiek tiek cigarečių tiesiogiai importuoja didieji prekybos tinklai bei keletas smulkių kompanijų.

Į klausimą, kokią įtaką legaliam verslui darė tabako reklamos ribojimai, kalbinti ekspertai atsakė, kad didelių rokiruočių tarp rinkos dalyvių neįvyko. Jų teigimu, tabako gamintojai veikia atsižvelgdami į šalyje galiojančius įstatymus, ir stengiasi užtikrinti, kad vartotojas pirkimo vietose turėtų platų kokybiškų produktų pasirinkimą.

“Galima teigti, kad reklamos ribojimai didelės įtakos legaliems pardavimams neturėjo. Pagrindinis faktorius, lemiantis didelės dalies pirkėjų pasirinkimą, yra kaina. Siūlantieji pigesnius produktus sulaukia daugiau klientų. Šia prasme, įgyvendinant Europos Sąjungos reikalavimus, legalaus verslo padėtis ateityje prastės, nes, kylant akcizui, palaipsniui kils ir tabako gaminių kainos”, - sakė cigarečių pardavėjai.

Jie taip pat pastebėjo, jog šias tiesas suvokia ir oficialūs ES pareigūnai, todėl galima tikėtis tam tikrų pokyčių didžiojoje akcizų politikoje. T.y. šiuo metu svarstomi įvairūs akcizų kėlimo laikotarpio variantai ir gali būti, kad jų augimas kuriam laikui bus pristabdytas.

“Tačiau tai tik spekuliatyvios spėlionės. Kaip bus iš tiesų, nėra aišku. Džiaugtis galima nebent tuo, kad šios nuostatos nėra laikomos “šventa karve”, - sakė vienas pašnekovų.