Ruduo jau baigiasi


2003-11-03
Ruduo jau baigiasi

Ankstyvas šių metų sniegas primena - žiema jau čia pat. Laikas pasirūpinti dekoratyviniais medeliais ir krūmais, kad pavasarį jie vėl mus džiugintų skaisčiais žiedais ir vešlia lapija.

Pirmiausiai apžiūrėkime šiemet sodintus augalus. Jei dirva sausa, prieš užšąlant juos reiktų palaistyti. Šaltis neiškilnos sodinukų ir jų neišgąsdins speigas, jei šiek tiek suspausime žemę augalų šaknų zonoje ir ant jos užpilsime kelių centimetrų mulčo sluoksnį (tinka durpės, perpuvęs kompostas, švarūs sausi lapai ar šiaudai, pjuvenos, smulkinta žievė). Reikia pasirūpinti visžaliais lapuočiais (mahonijomis, bugieniais, rododendrais, buksmedžiais, Fortūno ožekšniais) ir spygliuočiais augalais. Perkasami tik didelių augalų pomedžiai su gilia šaknų sistema.

Krūmus, kurių ūgliai augo iki rudens ir nespėjo sumedėti (veigeles, forsitijas, hortenzijas), geriau apkarpyti rudenį - per žiemą jie vis vien apšaltų. Budlėjos nukarpomos trumpai, paliekant apie 10-15 cm ilgio kelmelį. Taip pat galima apkarpyti ir jonažoles. Šie krūmai jautroki šalčiams, tad juos irgi praverstų pamulčiuoti. O antžeminę dalį uždengti dar per anksti, bet pats laikas pasirūpinti dengimo medžiagomis. Geriausiai tam tinka eglišakės (kreipkitės į artimiausią urėdiją), galima naudoti ir šiaudų grįžtes, popierių, kartoną. Augalai dengiami, kai įsivyrauja neigiamos temperatūros. Jei dengimo medžiaga nelaidi, paliekamos angos vėdinimui (geriausiai viršutinėje dalyje). Jos uždengiamos tik per stiprius šalčius.

Zuikiai graužia ne tik vaismedžių, bet ir daugelio dekoratyvinių medžių ir krūmų žievę bei šakas. Jiems apsaugoti geriausiai tinka vielinis tinklas (jis tvirtinamas kiek atokiau nuo kamieno), neblogai - ir eglišakės, sintetiniai audiniai (pvz., senos užuolaidos), perforuota polietileno plėvelė.

Nors augalai jau rengiasi žiemos poilsiui, kai kuriuos dekoratyvinius krūmus dabar galima dauginti auginiais. Tam iškasama apie 30-40 cm gylio tranšėja, dugne pilamas 10-15 cm storio durpių sluoksnis. Nukarpomi šiųmečiai 30-50 cm ilgio sumedėję ūgliai, jie susmaigstomi į durpes. Tranšėja vėl užpilama žeme, virš dirvos paviršiaus paliekant kyšoti apie 1/3 auginių ilgio (10-15 cm). Taip galima dauginti atsparius žiemai krūmus ir lianas ilgais, tvirtais ūgliais (sedulas, lanksvas, pūslenius, penkialapius vynvyčius, europinį ir karpotąjį ožekšnius, paprastuosius raugerškiu, daugumą vijoklinių ir krūminių sausmedžių). Pavasarį jie pradeda šaknytis, o rudenį jau galima sodinti į nuolatinę vietą.