Reperiai okupuoja stogus


2004-05-24
Jurgita ŠAKIENĖ
Reperiai okupuoja stogus

Praėjusį savaitgalį nuo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos stogų skambėjo repo muzika. Penktadienį ant M.Žilinsko dailės muziejaus stogo Kaune šėlo “Kastaneda”. Šios grupės gerbėjai pasirodymą stebėjo stovėdami, įsitaisę ant Nepriklausomybės aikštės suolelių ar Soboro laiptelių.

Vilniečius tuo metu ant “Lietuvos” kino teatro džiugino reperiai JBC. “Kastaneda” šeštadienį savo koncertą pakartojo Klaipėdoje, ant buvusio kino teatro “Vaiva” stogo.

Pakilo virš Kauno

“Kastaneda” penktadienį kauniečius apie valandą džiugino didžiausiais savo hitais. Tiesa, nemažai norėjusiųjų išvysti šį neįprastą koncertą turėjo pasukti galvas. Renginio partnerių išplatintoje informacijoje buvo teigiama, jog renginys vyks ant kito - M.K.Čiurlionio muziejaus stogo. Tad nemažai jaunuolių, ieškodami “Kastanedos”, penktadienio vakarą iš pradžių pėdino per Vienybės aikštę.

Reperiai ant M.Žilinsko dailės muziejaus buvo sunkiai atpažįstami - aukšta scena juos gerokai nutolino nuo žiūrovų. Kuris yra Kipišas, buvo galima atspėti tik iš jo sombrero. Pastarasis prieš koncertą miestiečius kvietė aukščiau pakelti galvas. “Mes kaip puolę angelai nusileisime iš dangaus”, - juokėsi “Kastaneda” narys.

Muzikantai turėjo progą į Kauną pažvelgti iš dar aukščiau nei nuo šio muziejaus stogo. Po pasirodymo, kai dauguma gerbėjų išsiskirstė, prie pastato privažiavo automobilis su bokšteliu, kuriuo paprastai keliami elektrikai ar medžių genėtojai.

Lukas ir Kipišas dangaus link kilo iškėlę rankas ir neslėpdami emocijų.

Ne pirmas kartas

Originalios koncertų koncepcijos idėja repo grupėms “Kastaneda” ir JBC kilo bendradarbiaujant su telekomunikacijų bendrove “Bite GSM”. Bendrovė vienoje iš “Labas” reklamos kampanijų vaizdavo būtent koncertų ant stogų fragmentus.

Pasak “Kastanedos” nario Luko, pirmą kartą ant stogo “Kastaneda” koncertavo prieš porą metų, kai pristatė savo pirmąjį albumą, ir sulaukė pačių geriausių įvertinimų. “Buvo nuostabu, gerbėjai dar ilgai prisiminė šį koncertą ir vis prašydavo pakartoti. Smagu, kad tokia proga vėl pasitaikė”, - džiaugėsi Lukas.

Jo muzikos gerbėjai teigė sužavėti pasirodymu. “Šauniai sugalvota. Tik galėjo ir mus pasikviesti ant stogo”, - sakė studentės Inga ir Birutė.

Laisvės simbolis

“Mums tai yra labai rimtas iššūkis, nes tokioje vietoje koncertuosime pirmą kartą per visą savo muzikinę karjerą”, - sakė JBC lyderis Broo. Anot jo, grupei jau yra tekę koncertuoti ir dideliuose muzikiniuose klubuose, rimtuose masiniuose renginiuose, ir rūsiuose, ir gatvėse, o iš šio pasirodymo tikėjosi dar nepatirto jausmo.

“Akivaizdu, kad hiphopo kultūra Lietuvoje stiprėja, ir mus tai labai džiugina”, - sakė Broo.

Saviraiškos laisvę simbolizuojantys koncertai ant stogų yra įėję į pasaulinę roko muzikos istoriją. Tokiose neįprastose vietose savo debiutinius koncertus yra rengusi populiarioji Airijos grupė U2 ir nemarieji “The Beatles”. Tuo tarpu reperių pasirodymai ant stogų nėra dažni.