Regioninį parką vis įžūliau okupuoja statybos


2007-05-19
Regioninį parką vis įžūliau okupuoja statybos

Kauno marių pakrantėse dygsta nelegalūs pastatai, o žemės savininkai jau puoselėja planus čia statyti gyvenamuosius namus

Vaizdingose Kauno marių regioninio parko vietovėse stūkso daug nelegaliai suręstų statinių. Kai kurie jų čia kėpso jau ne vienerius metus. Aplink marias dideli žemės plotai grąžinti savininkams, kurie ieško būdų, kaip gauti leidimus statyboms. Kai kurie nieko nelaukdami atsivežė ir pastatė gamtovaizdį darkančius vagonėlius, renčia pašiūres, kerta medžius.

Valdininkai ir aplinkosaugininkai teigia žinantys, kas dedasi parke, tačiau teisinasi, kad nugriauti šiuos statinius nėra paprasta. Parko vaizdą netolimoje ateityje darkys ir poilsio zonos paribiuose statomi gyvenamųjų namų kvartalai, kurių architektūra ir tankis neatitinka tokioms vietoms taikomų reikalavimų. Gyventojai baiminasi, kad tada bus mažiau laisvų kelių prieiti prie vandens ir pasigrožėti įspūdingomis panoramomis.

Stūkso ne pirmus metus

Kauno marių regioniniame parke esančiame Pravienų hidrografiniame draustinyje, prie upelio, stovi medinis vasarnamis. Žemės savininkas slėnyje ir šlaite iškirto daug medžių, įrengė sūpuokles. Netoliese - keli betono blokai, išrausta duobė. Akivaizdu, kad čia ketinama statyti dar vieną pastatą.

Kauno marių regioninio parko vyriausiasis inspektorius Silvijus Klenauskas patvirtino, kad vasarnamis pastatytas nelegaliai. Dar prieš metus aplinkosaugininkai jo savininkui paskyrė baudą už medžių kirtimą. Pareigūnas neneigė, kad kelių šimtų litų bauda neprilygo keliasdešimčiai tūkstančių litų, kuriuos pažeidėjas galėjo uždirbti iš nukirstų medžių.

Kaišiadorių rajone, Kapitoniškių etnokultūriniame draustinyje, kur saugoma senovinė kaimo pastatų išdėstymo struktūra, jau kelerius metus stūkso kelios bet kaip suręstos pašiūrės. “Paveldėję sklypus savininkai čia greičiausiai ketino statyti normalius būstus, tačiau jų entuziazmas atšalo, kai apie statinius pranešėme Kauno apskrities administracijai”, - kalbėjo S.Klenauskas.

Draustinio statusą turinčiame kaimelyje gyventojai nepaiso ir architektūrinių reikalavimų - keli jų savavališkai ir neskoningai perstatė savo namus.

Netoli Arlaviškių, prie pat marių, kur atsiveria vaizdinga panorama, ant kalnelio stūkso išmargintas vagonėlis. Čia atsiėmusi žemę savininkė jau seniai bando įteisinti detalųjį planą kaimo turizmo komplekso statyboms. “Kauno marių regioninio parko direkcija tam priešinasi, - teigė S.Klenauskas. - Kraštovaizdžiui būtų labai didelis nuostolis, jei čia iškiltų statiniai.”

Verslininkai gudrauja

Šalia Vilniaus - Kauno greitkelio esančio restorano “Bajorkiemio” teritorijoje keli pastatai taip pat patenka į miško zoną. S.Klenauskas patvirtino, kad jie pastatyti nelegaliai. “Pagrindinis restorano pastatas yra įteisintas, tačiau scena, keli kiti statiniai iš tiesų yra miške, - sakė S.Klenaukas. - Beje, pastebime keistą sutapimą: šalia pastatų esantys medžiai džiūva vienas po kito”.

Kitoje plento pusėje prekiaujama pusiau stacionariais nameliais. S.Klenauskas aiškino, kad čia buvo parengtas detalusis planas statyti kavinę ir automobilių stovėjimo aikštelę. Tačiau dabar čia privežta prekių, kurios visai nedera prie parko gamtovaizdžio. “Teisiškai tai nėra statiniai, - apgailestavo S.Klenauskas. - Juos savininkai vadina transporto priemonėmis. Verslininkai nubausti tik už iškirstus medžius.” Parką bjauroja ir legalūs statiniai. Kelerius metus netoli greitkelio stovi didelis nebaigtas statyti statinys. Bankrutavus jį stačiusiai bendrovei, pirkėjo jam nerandama.

Kai kur prie marių pastatyti nauji statiniai piktina gyventojus, nes užtveria įprastus kelius. Vaišvydavos gyventojai pasakojo, kad dėl aptvertos kaimo turizmo sodybos neturi galimybių prieiti prie vandens. Tačiau paaiškėjo, kad čia statiniai pastatyti legaliai.

S.Klenauskas neneigė, kad ateityje daugelyje vietų prie marių gali būti sunku patekti, nes nemažai parko žemės yra privačiose rankose. “Yra daug būdų, kaip apriboti priėjimus prie vandens net nestatant neleistinų tvorų”, - aiškino jis.

Braunasi ir kvartalai

Vadinamojoje parko buferinėje zonoje leidžiama statyba, bet ji turi atitikti parko pakraščiams keliamus reikalavimus. Tačiau Vaišvydavoje prie parko prasidėjusios statybos kelia abejonių, kad apribojimų bus paisoma. Ten jau dygsta būstai 12 - 15 arų sklypuose ir matosi, kad jie bus modernių architektūrinių formų. Tuo tarpu čia namai turėtų būti nedideli, dvišlaičiai, vieno aukšto su mansardomis ir stovėti atokiai vienas nuo kito.

“Brangią žemę stengiamasi padalyti į mažus sklypus, kad jų būtų kuo daugiau, todėl Vaišvydavoje parko kraštovaizdis greičiausiai bus gožiamas tankaus kvartalo”, - mano S.Klenauskas.

Arlaviškėse taip pat dideli žemės ūkio paskirties plotai jau raikomi į gyvenamųjų valdų sklypus, kur išdygs daugybė pastatų, pakeisiančių parko pakraščio kraštovaizdį.

Žada aktyviau kovoti su pažeidėjais

S.Klenauskas aiškino, kad parko inspekcija gali bausti už smulkius pažeidimus: šiukšlinimą, ne vietoje pastatytą automobilį, užkurtą ugnį. “Apie nelegalias statybas informuoju Kauno apskrities administraciją”, - sakė pareigūnas. Kauno apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjas Eugenijus Sklenys neneigė, kad Kauno marių regioniniame parke yra daug nelegalių statinių. “Neseniai už įvairius statybų pažeidimus sugriežtintos baudos. Jos dabar gali būti nuo 1 iki 40 tūkst. litų, - treigė jis. - Tačiau teisiškai dar neaiški nugriovimo procedūra.”

Pasak E.Sklenio, ypač sunku pašalinti tuos statinius, kurie buvo parduoti ar paveldėjimo teise atiteko kitiems savininkams.