Privatizavimo užkulisiuose - įtartini sandoriai


2003-12-29
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Privatizavimo užkulisiuose - įtartini sandoriai
Po Kauno politikų sprendimų Savivaldybės parduodamų objektų kaina dažniausiai sumažėja net dešimt ir daugiau kartų

Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba šiuo metu atlieka tyrimą dėl Privatizavimo tarnybos veiklos. Šio padalinio darbuotojai šiemet įsipainiojo į skandalingą bendrovės “Kauno buities namai” pardavimo istoriją, kuri sudomino ir teisėsaugos institucijas. “Kauno dienos” šaltinių teigimu, dar daugiau įtarimų kelia iš miesto Tarybos narių sudarytos Privatizavimo komisijos veikla.

Sumažėjo nuo 900 iki 20 tūkstančių litų

Privatizavimo fondas šiemet negavo apie 10 milijonų litų planuotų pajamų. Dėl to stringa įvairūs projektai, tačiau miesto politikai nelinkę dramatizuoti situacijos. “Parduosime keletą objektų ir padėtis pasikeis”, - tvirtino Privatizavimo komisijos pirmininkas Alvydas Banevičius.

“Kauno dienai” pavyko gauti pastarųjų dvejų metų Savivaldybės aukcionų statistiką. Dauguma objektų buvo parduota, kai jų kaina ženkliai sumažėdavo.

Mieste jau tapo tradicija, kad Savivaldybės objektui parduoti prireikia 10 ir daugiau aukcionų.

Specialistų teigimu, tai kelia įtarimų. “Atsiranda galimybių įvairioms manipuliacijoms. Politikai turėtų atkreipti dėmesį į privatizacijos strategiją”, - teigė vienas Savivaldybės tarnautojas.

21 procentas bendrovės “Kauno žalioji vaistinė” akcijų parduota tik po aštuntojo aukciono. Pernai už jas sumokėta 5 tūkstančiai litų, nors pradinė kaina siekė 100 tūkstančių litų.

Nuo 1,5 milijono iki 710 tūkstančių litų per dvylika aukcionų atpigo bendrovė “Kino teatras “Eiguliai”. Bendrovės “Kauno buitis” 13,26 procento akcijų 16 kartą vykusiame aukcione parduota už 20 tūkstančių litų, nors vertintojai šį turtą buvo įvertinę net 900 tūkstančių litų. Tai tik keletas pavyzdžių.

Savivaldybės kontrolierius Gediminas Raudonis kol kas nenori komentuoti atliekamo tyrimo detalių. “Patikrinimas bus baigtas kitų metų pradžioje. Tada bus galima ką nors vertinti”, - teigė jis.

Komisijai vadovauja liberalcentristas

Privatizavimo komisijai jau antrus metus vadovauja Valstybinės įmonės “Registrų centras” Kauno skyriaus vadovas liberalcentristas Alvydas Banevičius.

“Privatizavimo tarnyba tik vykdo komisijos užduotis. Man sunku vertinti politikų veiklą. Ją kontroliuoti turėtų miesto Taryba. Jos nariai galėtų išanalizuoti ir tam tikras tendencijas”, - teigė Savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius.

Partijos kolegos vadovaujamos komisijos veiklos nepanoro komentuoti ir Kauno meras Arvydas Garbaravičius. “Aukcionų gausos ir kainų kritimo negalima vertinti vienareikšmiai. Išlieka teorinė galimybė, kad šia situacija pasinaudoja suinteresuoti asmenys. Tačiau laimėtojas turi pasiūlyti didžiausią kainą. Be to, reikia džiaugtis, kad Savivaldybė baigia atsikratyti po 3-4 procentus įvairiose bendrovėse turimų akcijų. Tai bevertis turtas. Šiose firmoje mes neturėjome jokios įtakos”, - tvirtino A.Garbaravičius.

Kaltinimus atmetė

A.Banevičiaus nuomone, kai kurių objektų kainos buvo padidintos dirbtinai. “Privatizavimo komisijai vadovauju ne taip jau ilgai. Ankstesniais metai buvo padidintos kai kurių bendrovių kainos, nors specialistų išvados skelbė kitokias sumas. Tuo metu visus objektus norėta parduoti kuo brangiau”, - teigė politikas.

Iš tiesų kai kurių Savivaldybės bendrovių pradinės kainos nesutapdavo su vertintojų išvadomis. Specialistai bendrovę “Kino teatras “Eiguliai” buvo įvertinę 952 tūkstančiais litų, o politikai užsimojo ją parduoti už 1,5 milijono litų. Tačiau kur kas dažniau šie skaičiai sutapdavo. Be to, už objektus neretai būdavo sumokama dešimt ir daugiau kartų mažiau, nei nustatė vertintojai. Taip nutiko su 23 procentais bendrovės “Lagna” akcijų. Už jas sumokėta 8 tūkstančiai litų, nors specialistai šį turtą įvertino 160 tūkstančių litų.

Naudojasi suinteresuoti asmenys?

“Kauno diena” rašė apie kino teatro “Kanklės” privatizaciją. Dėl šio aukciono bandyta sukelti skandalą, nes Laisvės alėjoje esantį pastatą netikėtai įsigijo privatus asmuo. “Juo domėjosi keletas verslininkų. Tačiau jie buvo nutarę palaukti, kol Savivaldybė dar sumažins kainą.

Tai gana tipiška schema. Natūralu, kad jiems tapo nemaloni staigmena, kai paaiškėjo, jog kažkas įsigijo “Kankles”, - teigė vienas Kauno verslininkas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Įvairiais būdais bandyta anuliuoti šio aukciono rezultatą. Net buvo paskleistas gandas, kad kino teatrą įsigijo nusikaltėliai. Vėliau “Kanklių” savininkei teko bendrauti su prokuratūros atstovais.

Privatizavimo komisijos pirmininkas A.Banevičius neigė, kad verslininkai gali pasinaudoti dažnai skelbiamais aukcionais. “Niekas negali uždrausti jame dalyvauti. Visada egzistuoja galimybė, kad kažkas nusipirks objektą. Tiesiog laukiama patrauklios kainos, tačiau nėra jokių schemų”, - tikino liberalcentristas.

Ketina įrengti vaizdo kameras

Privatizavimo fondo iki šiol nepasiekė už bendrovę “Kauno buities namai” pasiūlyti 3,3 milijono litų. Buvęs “Juzės” pastatas parduotas tik 18-ajame aukcione. Pradinė jo kaina - 18 milijonų litų.

Šio konkurso peripetijas narpliojo Specialiųjų tyrimų tarnyba, o neseniai visa medžiaga perduota prokuratūrai. Kai kurie verslininkai apkaltino Privatizavimo tarnybos darbuotojus, kad jie nepagrįstai atmetė geresnį pasiūlymą.

A.Banevičius neslėpė, kad ginčas tarp valdininkų ir verslininkų kilo dėl “kelių minučių”. Vieni tvirtina, kad dokumentai pateikti laiku, o kiti - kad pavėluotai.

“Norėdami išvengti nesusipratimų, nusprendėme Privatizavimo tarnybos kabinete ir koridoriuje įrengti vaizdo kameras. Jau anksčiau taip pasielgė Turto fondo atstovai”, - teigė A.Banevičius.

Komisijos pirmininko teigimu, kitais metais ketinama parduoti nemažai stambių bendrovių: “Kautrą”, “Kauno kelius”, “Liūdesį” ir kt. Politikai tikisi, kad, įrengus vaizdo kameras, pavyks išvengti nesusipratimų.