Prezidentas davė pylos premjerui


2007-03-02
Stasys GUDAVIČIUS
Prezidentas davė pylos premjerui

V.Adamkus pažėrė pastabų G.Kirkilui dėl neatsargių valstybės pareigūnų pareiškimų

Prezidentas Valdas Adamkus pasiryžęs teikti Seimui Povilo Malakausko kandidatūrą į naujuosius Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinius direktorius. Neoficiali informacija iš parlamento rodo, kad dabartinio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo paskyrimas naujuoju saugumo šefu sulauktų pakankamo Seimo narių pritarimo. Prezidentas jau kitą savaitę žada su premjeru Gediminu Kirkilu aptarti ir P.Malakausko numatomo paskyrimo detales, ir naujo STT vadovo parinkimą.

Susitiks dar kartą

V.Adamkus su G.Kirkilu susitiko vakar, tačiau, “Kauno dienos” žiniomis, susitarė kol kas neaptarinėti naujojo VSD vadovo paskyrimo reikalų. Šį klausimą numatoma išsamiau panagrinėti kitą savaitę rengiamame dar viename Prezidento ir Vyriausybės vadovo pokalbyje.

“Prezidentas susitarė susitikti su premjeru dar kartą kitą savaitę ir aptarti likusius svarbius klausimus, kurių yra dar daug”, - po vakar valandą trukusio V.Adamkaus ir G.Kirkilo susitikimo pranešė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Ji “Kauno dienai” nepaneigė, kad tarp svarstytinų klausimų yra ir naujo VSD vadovo paskyrimas. “Tas klausimas visuomet yra darbotvarkėje”, - sakė R.Grumadaitė.

P.Malakausko kandidatūra greičiausiai sulauks parlamentarų palaikymo.

Dekretą dėl naujo VSD vadovo kandidatūros teikimo Seimui Prezidentas turėtų pasirašyti tuoj po to, kai kovo 10 dieną prasidės parlamento pavasario sesija.

Su Vyriausybės vadovu V.Adamkus kitą savaitę turėtų kalbėti ne tik apie P.Malakausko kandidatūros teikimą Seimui bei galimą šios kandidatūros palaikymą, bet ir apie naujo STT direktoriaus parinkimą.

Priminė Konstituciją

Vakarykščiame susitikime V.Adamkus su G.Kirkilu, be kita ko, aptarė užsienio politikos vykdymo problemas. Valstybės vadovas priminė premjerui užsienio politikos pradžiamokslį ir pažėrė pastabų dėl pastaruoju metu kaskart pasigirstančių atskirų valstybės pareigūnų pareiškimų apeinant užsienio reikalų ministerijos kompetenciją.

“Prezidentas šiuo klausimu yra pasisakęs jau anksčiau, nes būta bandymų apeiti Užsienio reikalų ministerijos kompetenciją. Šių dienų situacija Prezidentą verčia dar kartą priminti ir paraginti valstybės pareigūnus susilaikyti nuo individualių vertinimų ir pamąstymų viešojoje erdvėje. Užsienio politika yra nuoseklus ir kolegialus procesas, Konstitucija aiškiai apibrėžia, kad užsienio politiką formuoja Prezidentas ir vykdo ją kartu su Vyriausybe”, - po susitikimo sakė R.Grumadaitė.

G.Kirkilas savo ruožtu aiškiai neatsakė, ar tokias valstybės vadovo pastabas priima kaip kritiką, be to, kartojo nemanąs, kad klydo viešai užsienio žiniasklaidai prabildamas apie esą Lietuvos rengiamą vadinamąjį Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos “pasitraukimo planą”.

“Ar tai kritika - spręskite patys, aš kritiką priimu, manau, teisinga, ir stengiuosi daryti išvadas. Įvykusį susitikimą aš vertinu kaip darbinį. Tokie vyksta periodiškai”, - sakė premjeras.

Pripažino, kad reikia kalbėti atsargiau

G.Kirkilas tvirtino buvęs neteisingai suprastas užsienio žurnalistų, aštriai formulavusių klausimus, bet paskui jo atsakymą neva supainiojusių su savo klausimais. Paklaustas, ar minėjo Lietuvos rengiamą planą, susijusį su galimu A.Lukašenkos pasitraukimu, Vyriausybės vadovas atsakė, jog “apie tai galvoja visa Europa”.

Kita vertus, G.Kirkilas pripažino, jog užsienio politikos klausimais reikėtų kalbėti atsargiau ir vengti nesuderintų pareiškimų. Tačiau šiuo atveju premjeras labiau turėjo omenyje ne savo, bet krašto apsaugos ministro Juozo Oleko “ne visai tiksliai pasakytus” teiginius dėl galimo Lietuvos karių išvedimo iš Irako.

“Kol kas nebuvo jokio sprendimo pasitraukti iš Irako, čia irgi interpretacijos klausimas. Kiekvieną kartą mes su žurnalistais kalbėdami viešai ne iš teksto skaitom ir turime kalbėti labai tiksliai, ypatingai užsienio politikos aspektais”, - teigė G.Kirkilas.

Krašto apsaugos ministras anksčiau yra pareiškęs, kad Lietuva svarsto galimybę jau šiemet sumažinti karių skaičių Irake.